LedenBritse Joden meer bedreigd dan ooit, sinds de Middeleeuwen

“Het Britse establishment wil de omvang van het probleem dat wordt veroorzaakt door de moslimminderheid niet erkennen,” zegt journalist David Collier.

Door Ariel Kahana |
De Joodse gemeenschap van Londen demonstreert tegen antisemitische uitspraken van toppolitici in het Verenigd Koninkrijk. Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

In Stamford Hill, een orthodoxe wijk in het noorden van Londen, leek vorige week niets bijzonders aan de hand. Kosjere winkels draaiden Purim liederen, kostuums werden verkocht zoals elk jaar, moeders duwden kinderwagens zoals in Bnei Brak, de ultraorthodoxe enclave naast Tel Aviv, en jongens met pruiken baanden zich een weg naar Talmoed Torah scholen.

Maar onder de schijn van normaliteit was er iets veranderd, iets gebroken. Sinds Hamas op 7 oktober misdaden tegen de menselijkheid beging, zijn de democratische fundamenten van het Verenigd Koninkrijk aan het wankelen gebracht. Tegelijkertijd – en hier is een direct verband – wordt de Joodse gemeenschap bedreigd op een manier die sinds de Middeleeuwen niet meer is voorgekomen.

“Er is een groeiende bedreiging voor de Britse democratie,” zei premier Rishi Sunak begin maart in een toespraak voor de Community Security Trust (CST), een organisatie die veiligheid biedt aan Britse Joden.

“Het is pure en eenvoudige haat. Een aanval op het Joodse volk. Hier in dit land, in deze eeuw, en ik zeg u vanavond: we zullen dit antisemitisme bestrijden met alles wat we hebben,” legde...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie