Generaal van de Iraanse Revolutionaire Garde gedood bij vermoedelijke Israëlische aanval in Syrië

Het gebouw dat door de Israëlische luchtmacht zou zijn aangevallen, huisvest naar verluidt het Iraanse consulaat en de officiële residentie van de ambassadeur.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Iran, Syrië
De gedode commandant van de Quds-eenheden van de Revolutionaire Garde in Syrië en Libanon, brigadegeneraal Mohammad Zahedi. Foto: Bron: Sociale media via JNS.

Brigadegeneraal Mohammad Zahedi, een hoge commandant van de Quds-strijdkrachten van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) verantwoordelijk voor Syrië en Libanon, werd maandag gedood bij een vermoedelijke Israëlische aanval op een gebouw naast de Iraanse ambassade in Damascus, meldt Reuters.

Zahedi is het hoogste lid van het regime dat gedood werd sinds de dood van de Iraanse nucleaire wetenschapper Mohsen Fakhrizadeh in Teheran vier jaar geleden in een vermoedelijke Israëlische aanval.

De voormalige commandant van de terroristische grondtroepen van de IRGC was door de VS, Australië, Canada, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie op de vingers getikt.

Volgens het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten werden ten minste vijf andere mensen gedood bij de aanval op het gebouw in de chique wijk Mezzeh in Damascus.

Generaal Haji Rahimi, die diende als Zahedi’s plaatsvervanger, was onder de slachtoffers, bevestigde het semi-officiële Iraanse persbureau Tasnim.

Het Iraanse consulaat en de residentie van de ambassadeur zouden zich in het aangevallen gebouw bevinden.

Volgens het Syrische staatspersbureau SANA veroorzaakte de aanval “aanzienlijke vernielingen aan het gebouw en schade aan naburige gebouwen”. Het agentschap beweerde dat de luchtverdediging op de aanval reageerde.

Al Jazeera citeerde bronnen in Teheran die zeiden dat de Iraanse ambassadeur in Syrië, Hossein Akbari, en zijn familie ongedeerd waren bij de aanval.

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Faisal Mekdad ontmoette Akbari in de buurt van de ambassade kort na de luchtaanval, meldden Iraanse media. Mekdad sprak ook telefonisch met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian.

Na het telefoongesprek met Mekdad gaf Amir-Abdollahian publiekelijk het “Zionistische regime” de schuld van de aanval en beloofde dat de Islamitische Republiek zou reageren “op het juiste moment en de juiste plaats”.

Een nieuwszender, gelieerd aan de Islamitische Revolutionaire Garde in Teheran, beschreef de gemelde aanval als een “gevaarlijke escalatie die de regio naar een open oorlog zal leiden”.

“Dit is een aanval op Iraans grondgebied, aangezien de ambassade wordt beschouwd als Iraans grondgebied,” zei de Sabereen News van de IRGC in een verklaring die werd geplaatst op de berichtenapp Telegram en gezien door Iran International.

Op zaterdagavond onderschepte een straaljager van de Israëlische luchtmacht een “verdacht luchtdoel” dat Israëlisch grondgebied naderde vanuit Syrië. Hebreeuwse media hadden eerder melding gemaakt van een Israëlische luchtaanval in het zuidwesten van Syrië op zaterdag.

Vrijdag werden tientallen mensen gedood bij een vermeende Israëlische aanval in Aleppo in het noordwesten van Syrië, voornamelijk Syrische soldaten en Hezbollah-terroristen.

Israël zou de afgelopen jaren honderden doelen in Syrië hebben aangevallen om te voorkomen dat Iran nog meer militaire voet aan de grond zou krijgen in het land. Jeruzalem geeft dergelijke aanvallen zelden toe.

Op 4 februari verklaarde de Israëlische militaire woordvoerder vice-admiraal Daniel Hagari dat de IAF meer dan 50 doelen van Hezbollah en andere door Iran gesteunde terreurgroepen in Syrië had aangevallen sinds de terreuraanslagen van Hamas in het zuiden van Israël op 7 oktober.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox