Woordvoerder VN: ‘Organisatie wist niets van bouw tunnels Hamas’

“De tunnelbouw was niet clandestien”, zegt Israël’s VN-ambassadeur, en voegde toe dat de Verenigde Naties “medeplichtig zijn aan de misdaden van Hamas”.

Door Mike Wagenheim | | Onderwerpen: Verenigde Naties, Hamas, Gazastrook
De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, beweert dat hij weinig of niets wist over de terreurtunnels van Hamas in de Gazastrook. Foto: Flash90.

Nadat hij onder vuur kwam te liggen omdat hij beweerde dat de Verenigde Naties geen kennis hadden van het tunnelsysteem van Hamas in Gaza, verschafte een woordvoerder van het hoofd van de wereldorganisatie tegenover JNS opheldering.

Stéphane Dujarric, een woordvoerder van de secretaris-generaal van de VN António Guterres, werd gevraagd of de organisatie enig bewijs had dat er tunnels werden gebouwd, gezien de grote VN-aanwezigheid te midden van een veelheid aan autoriteiten in Gaza.

Het antwoord daarop is duidelijk nee,” zei hij. “Het lijkt mij dat al deze infrastructuur op een zeer clandestiene manier is aangelegd.”

Gilad Erdan, Israël’s VN-ambassadeur, reageerde met een tweet die twee brieven bevatte die hij persoonlijk aan Guterres had geschreven en waarin hij de tunnels van Hamas en hun nabijheid tot gevoelige locaties, waaronder VN-faciliteiten, documenteerde.

De Israëlische gezant haalde ook een verklaring aan van de United Nations Relief and Works Agency (UNRWA) in 2022, die de aanwezigheid van een “kunstmatige holte” onder een van haar scholen in de Gazastrook veroordeelde als een schending van de neutraliteit en het internationaal recht.

Erdan verklaarde ook dat hij UNRWA-commissaris-generaal Phillipe Lazzarini had geïnformeerd over de tunnels in 2021.

Desondanks hield Dujarric woensdag vol dat de Verenigde Naties niets wisten van het uitgebreide labyrint van tunnels die worden gegraven en versterkt in de hele Gazastrook.

“Ik bedoel, om het als waarnemer te zien, om te denken dat de Verenigde Naties enig idee hadden van wat er was,” zei hij, “enige informatie over deze operaties, denk ik, dan is: ‘Nee’ duidelijk het antwoord daarop.”

Lees ook: Hamas-tunnels honderden kilometers langer dan aangenomen

Dujarric vertelde JNS op vrijdag dat hij had bedoeld te zeggen dat de Verenigde Naties niets wisten over tunnelbouw die op een bepaald moment plaatsvonden. Dujarric erkende dat de organisatie op de hoogte was van de tunnels van Hamas, maar zei dat het geen inzicht had in de bouwplannen van Hamas en daarom de bouw niet kon detecteren terwijl het plaatsvond.

Hamas en zijn oorlog met Israël zullen een belangrijk deel van het gesprek vormen tijdens het driemaandelijkse open debat van de VN-Veiligheidsraad over het Israëlisch-Palestijnse dossier volgende week dinsdag. De vergadering wordt gehouden op ministerieel niveau, dus veel ministers van Buitenlandse Zaken en andere hoge diplomaten zullen in de vergaderzalen aanwezig zijn.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken zal daar blijkbaar niet bij zijn. Een woordvoerder van Israëls missie bij de Verenigde Naties vertelde JNS dat hij niet op de hoogte was van plannen voor Israël om Katz naar de vergadering te vliegen.

Katz zal maandag in Brussel zijn wanneer de 27 ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie bijeenkomen om de oorlog tussen Israël en Hamas en de situatie in de Rode Zee te bespreken. De ministers van Buitenlandse Zaken van de Palestijnse Autoriteit, Egypte, Jordanië en Saoedi-Arabië en de secretaris-generaal van de Arabische Liga zullen ook aanwezig zijn.

De laatste keer dat de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken naar de Verenigde Naties reisde, brak er een diplomatieke oorlog uit. Eind oktober, tijdens het laatste driemaandelijkse debat, vertelde Guterres de Veiligheidsraad dat het bloedbad van 7 oktober door Hamas “niet in een vacuüm plaatsvond” en ging verder met het beschrijven van een lange lijst van Palestijnse grieven.

Deze verklaring leidde tot woede en verontwaardiging in het hele Israëlische politieke spectrum, en de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen annuleerde een ontmoeting met Guterres die voor die middag gepland stond.

Het is onduidelijk of de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian dinsdag naar New York komt.

De topdiplomaat van de Islamitische Republiek had eind november geprobeerd om naar een vergadering van de Veiligheidsraad over de Gazastrook te reizen, maar beweerde dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken hem en zijn delegatie pas zeven uur voor het begin van de vergadering een visum had verleend om vanuit Teheran te reizen.

Het is niet ongebruikelijk dat het State Department op het laatste moment visa afgeeft aan diplomaten uit onvriendelijke landen, waarmee het zijn plicht als VN-gastheer vervult, terwijl het voor delegaties lastig of ondoenlijk wordt om op tijd te arriveren.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox