VN: geen bewijs voor geavanceerd tunnelsysteem Hamas

“Om te geloven dat de VN enige informatie had over deze operaties is, naar mijn mening, verkeerd: het antwoord is duidelijk nee,” zei een woordvoerder van de VN.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: VN
De Israëlische minister van Defensie Yoav Galant inspecteert de grootste aanvalstunnel van Hamas ooit ontdekt door de IDF, december 2023. Foto: Ariel Hermoni/Israelisches Verteidigungsministerium

Ondanks het bestaan van een terreurtunnelsysteem van Hamas in de Gazastrook, dat nu groter zou zijn dan de Londense metro, houden de Verenigde Naties vol dat ze niets wisten van de bouw van de tunnels.

Een woordvoerder van secretaris-generaal Antonio Guterres van de VN zei woensdag op de vraag of er enig bewijs was van de bouw van ondergrondse tunnels, gezien de sterke aanwezigheid van de Verenigde Naties in de Gazastrook via een aantal organisaties: “Het antwoord is duidelijk nee.”

De woordvoerder, Stéphane Dujarric, vertelde verslaggevers dat “het mij lijkt dat al deze infrastructuur op een zeer clandestiene manier is aangelegd”.

Ambtenaren van de Organisatie van de Verenigde Naties voor Hulpverlening aan Palestijnse Vluchtelingen in het Nabije Oosten (UNRWA) hebben echter al twee keer in 2017 en opnieuw in 2021 en 2022 alarm geslagen over het bestaan van tunnels onder VN-faciliteiten.

Alleen al de UNRWA heeft 13.000 medewerkers in dienst in meer dan 300 faciliteiten in de Gazastrook. Minstens een dozijn andere VN-organisaties zijn actief in Gaza. Het is goed gedocumenteerd dat veel VN-personeel in Gaza professionele en persoonlijke banden heeft met Hamas.

Toch houdt Dujarric vol dat de Verenigde Naties niets weten van het uitgebreide labyrint van tunnels die door de hele Gazastrook zijn gegraven en versterkt.

“Ik bedoel, om als waarnemer te denken dat de Verenigde Naties enig idee hadden van wat… informatie over deze operaties, ik denk: ondubbelzinnig nee,” zei hij.

Een hoge functionaris van de Wereldgezondheidsorganisatie hield ook vol dat geen van haar medewerkers bewijs had gezien van de aanwezigheid van Hamas in het Al-Shifa ziekenhuis in Gaza, ondanks videobeelden waarop te zien is hoe terroristen op 7 oktober zonder tussenkomst van ziekenhuispersoneel gijzelaars nemen in de faciliteit.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox