Hamas tunnels honderden kilometers langer dan aangenomen

Israël gaat ervan uit dat de islamitische groepering tussen de 350 en 450 kilometer ondergrondse terreurinfrastructuur heeft aangelegd.

Door Akiva van Koningsveld | | Onderwerpen: Hamas, Gazastrook

Het netwerk van terreurtunnels van Hamas in de Gazastrook is nog uitgebreider dan eerder werd gedacht, zo citeerde de New York Times dinsdag hoge Israëlische defensiefunctionarissen. Volgens nieuwe schattingen zijn er meer dan 5.700 toegangsschachten.

Na intensieve antiterroristische gevechtsoperaties in het zuidelijke Hamasbolwerk Khan Yunis in de afgelopen weken, gelooft Israël nu dat de islamitische groep tussen de 350 en 450 kilometer ondergrondse terreurinfrastructuur heeft aangelegd, tegenover een eerdere schatting van 250 kilometer.

Hoewel het cijfer niet kon worden geverifieerd, beschreef de Times de bijgewerkte schatting van de Israëlische inlichtingendienst als “buitengewoon”, vooral gezien het feit dat de Gazastrook slechts ongeveer 25 kilometer lang en zeven kilometer breed is (op het breedste punt).

In één geval dat de krant aanhaalt, ontdekten soldaten van de Israëlische defensiemacht bij een inval in het huis van een Hamas-terrorist een wenteltrap die leidde naar een tunnel van ongeveer zeven verdiepingen diep.

Volgens de Times ontdekte de Israëlische inlichtingendienst dat er alleen al onder de stad Khan Yunis ongeveer 100 kilometer aan tunnels liggen.

Het hoofd van Hamas in Gaza, Yahya Sinwar, die op 7 oktober het bloedbad van ongeveer 1.200 mensen in Israël leidde, houdt zich vermoedelijk schuil in Khan Yunis, waar hij zich naar verluidt heeft omringd met een groot aantal gijzelaars om te voorkomen dat de IDF een luchtaanval op zijn locatie uitvoert.

Fase in noordelijke Gazastrook ‘voltooid’

Op maandag, 80 dagen na het begin van het grondoffensief van de Joodse staat, kondigde minister van Defensie Yoav Galant het naderende einde aan van de zware gevechten in het zuidelijke deel van de Gazastrook.

“De intensieve manoeuvriefase in het noorden van de Gazastrook is afgelopen, en zal binnenkort ook eindigen in het zuiden,” zei Galant maandagavond.

“Ongeveer drie maanden geleden … bepaalden we de fasen van uitvoering en maakten we duidelijk dat de intensieve manoeuvreerfase ongeveer drie maanden zal duren – in het noorden van de Gazastrook is deze fase afgerond,” zei de minister van Defensie.

In het zuiden van de Gazastrook zullen we dit doel binnenkort bereiken, en op beide plaatsen zal het moment komen “waarop we overgaan naar de volgende fase,” zei Galant.

IDF-soldaten tijdens een operatie in de Gazastrook, 16 januari 2024.

De IDF kondigde dinsdag aan dat de geheime antiterreureenheid Duvdevan de Gazastrook zal verlaten en zal terugkeren naar haar reguliere locatie in Judea en Samaria.

De aankondiging kwam een dag nadat de 36e Divisie, de grootste reguliere pantserdivisie van de IDF, waarvan de Golani Infanterie Brigade deel uitmaakt, de Gazastrook verliet om uit te rusten en te trainen.

Voor hun vertrek vielen de Duvdevan-strijdkrachten “tientallen” terroristische faciliteiten binnen in het meest zuidelijke deel van Khan Yunis en doodden ze een groep gewapende terroristen in een vuurgevecht, zei de IDF op dinsdag.

Daarnaast deden soldaten van de speciale eenheden Maglan en Egoz invallen in de kantoren van hooggeplaatste commandanten van Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad in Khan Yunis, aldus de verklaring. In één kantoor ontdekten de soldaten een grote hoeveelheid geweren, munitie en granaten.

Het leger schakelde ook bewakingscamera’s uit die door Hamas werden gebruikt om de bewegingen van de troepen te volgen, zodat ze konden aanvallen. Eerder op dinsdag had een helikopter van de Israëlische luchtmacht een “observatieapparaat” neergeschoten dat de troepen bedreigde, zei de IDF.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox