Wie kan het wat schelen dat de Palestijnse Autoriteit de mensenrechten schendt?

Voor de internationale gemeenschap, het Internationaal Strafhof, de pers en de mensenrechtenorganisaties zijn de rechteloze, weerloze mensen in de Palestijnse samenleving een offer op het altaar van Israëls smaad.

Door Nitsana Darshan-Leitner | | Onderwerpen: Palestijnen
Schendingen van de mensenrechten, vooral tegen vrouwen, zijn schering en inslag in de Palestijnse Autoriteit. Foto: Nasser Ishtayeh / Flash90

De afgelopen tien jaar heeft de Palestijnse Autoriteit zich veel moeite getroost om zich internationaal af te schilderen als een voorvechter van de mensenrechten en als een slachtoffer van de Israëlische schendingen van de mensenrechten.

De PA is onder meer toegetreden tot een aantal internationale mensenrechtenverdragen, nadat zij van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de status van waarnemer-niet-lid had gekregen. Ze zijn onder andere lid van het Statuut van Rome van het Internationaal Strafhof in Den Haag en het Verdrag tegen foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing (het “Verdrag tegen foltering”). De ondertekening van deze verdragen had twee doelstellingen: Om de status van de Palestijnse Autoriteit als staat vast te stellen en, wat nog belangrijker is, om ze te gebruiken als instrument om Israël neer te halen.

Het gebruik dat de PA van deze internationale fora maakt is echter cynisch en manipulatief. Wat ontbreekt is een echte intentie om de mensenrechten te eerbiedigen en het internationaal recht na te leven. Iedereen die de mensenrechtensituatie in de PA bekijkt, zal een ontstellende realiteit aantreffen. Folteringen in Palestijnse gevangenissen is slechts één voorbeeld van de flagrante schendingen van de fundamentele mensenrechten. De situatie is nog slechter voor vrouwen, kinderen, homoseksuelen en minderheden. Volgens de Palestijnse wet mag een man zijn vrouw verkrachten. Vrouwen worden gedwongen te trouwen met de verkrachter die hen zwanger heeft gemaakt. Homoseksuelen worden wreed vervolgd en zogenaamde “eremoorden” zijn nog steeds aan de orde van de dag. Dit en vele andere onrechtvaardigheden zijn aan de orde van de dag in de Palestijnse Autoriteit en worden door de regeringsautoriteiten met mildheid behandeld.

Bijzonder verontrustend is het samenzweerderige stilzwijgen van de internationale gemeenschap, de media en de internationale mensenrechtengroeperingen over deze kwestie. Niet alleen knijpen zij voortdurend een oogje dicht voor deze schendingen – waarvan zij ongetwijfeld op de hoogte zijn -, maar zij geven ook obsessief de schuld aan de “Israëlische bezetting”. Het probleem van martelingen in Palestijnse gevangenissen is niet nieuw. Al in 2015 diende het Shurat Hadin-Israel Law Center een gedetailleerde klacht over de kwestie in bij het Internationaal Strafhof.

De klacht verdween echter in het niets toen de openbare aanklager aankondigde op welke punten zij bereid was een onderzoek in te stellen. Het gebruik van foltering door de PA behoorde daar niet toe. Hoog op haar prioriteitenlijst stonden “misdaden tegen de menselijkheid” begaan door Israël. Voor andere landen is het business as usual. De Palestijnse Autoriteit zou doorgaan met haar grove schendingen van de mensenrechten, jaarlijks honderden miljoenen dollars blijven ontvangen, overal ter wereld ambassades en consulaten blijven openen alsof het om een land gaat, en haar leider Mahmoud Abbas zou bij officiële bezoeken nog steeds door erewachten worden ontvangen. Vanuit het oogpunt van deze internationale instellingen zijn de honderden mensen die door de Palestijnse Autoriteit zijn vermoord en doodgemarteld, geen enkele Jamal Khashoggi waard.

Deze samenzwering van stilzwijgen legt de hypocrisie bloot van de internationale gemeenschap, het Internationaal Strafhof, de pers en de mensenrechtenorganisaties. Zij verwaarlozen allen hun plichten en zijn bereid hun principes op te offeren op het altaar van het belasteren van Israël, zolang er maar geen haar op het hoofd van Mahmoud Abbas wordt aangeraakt. Voor hen zijn de rechteloze, weerloze mensen in de Palestijnse samenleving niet meer dan een klein ongemak.


Nitsana Darshan-Leitner is Israëlisch advocate en voorzitster van het Shurat Hadin-Israel Law Center. Haar bestseller Harpoon: The Covert War Against Terrorism’s Money Masters, geschreven in samenwerking met Samuel Katz, is zojuist in het Hebreeuws gepubliceerd.

Dit artikel verscheen eerst in Israel Hayom.

 

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox