LedenWat zit er achter de stijgende spanningen in Noord-Israël?

De Israëlische luchtmacht (IAF) vloog over Iran als onderdeel van een grootscheepse oefening nu een oorlog in de hele regio waarschijnlijker lijkt, meldden Saudische media.

Door Yochanan Visser | | Onderwerpen: Iran, Hezbollah
Israëlische versterkingen worden ingezet aan de noordelijke grens terwijl de spanningen oplopen tussen de Joodse staat en de Libanese proxy van Iran, Hezbollah. Foto: Michael Giladi / Flash90

De spanningen tussen Israël en de Libanese terreurgroep Hezbollah zijn de afgelopen weken opnieuw opgelopen. Dit gebeurde nadat Hezbollah aankondigde dat het een mogelijk akkoord tussen Israël en Libanon over de afbakening van de economische maritieme zones tussen beide landen verwerpt. Hezbollah dreigde Israëlische schepen aan te vallen die naar verwachting binnenkort naar gas zullen boren in het Karish-gasveld dat voor de kust van Noord-Israël ligt.

De escalerende spanningen met Hezbollah houden rechtstreeks verband met de interne situatie in Libanon en de strategie van Iran ten aanzien van Israël. Evenals de stand van zaken in de nucleaire onderhandelingen tussen de VS en Iran over de verlenging van het nucleaire akkoord van 2015 met de Islamitische Republiek, zoals we zullen zien.

Laten we beginnen met de groeiende spanningen tussen Hezbollah en Israël.

Onder leiding van de Amerikaanse bemiddelaar Amos Hochstein zijn al meer dan zes maanden gesprekken aan de gang...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie