VS waarschuwt Israël voor vriendschap met Peking

Het Witte Huis dringt er bij Jeruzalem op aan om Chinese betrokkenheid bij Israëlische economie te beperken, met name in de hightech sector.

Door Ryan Jones | | Onderwerpen: China
China is het enige onderwerp waarbij Israël echte steun zal vinden in Amerika. Foto: Miriam Alster / Flash90

Israëls technologiesector is benijdenswaardig voor de rest van de wereld. Maar de Verenigde Staten waarschuwen dat het in gevaar kan komen als China doorgaat met het binnendringen van de Israëlische economie.

Vorige week organiseerde Israël de 7e jaarlijkse Sino-Israel Global Network & Academic Leadership (SIGNAL) conferentie in Tel Aviv. De Amerikaanse vertegenwoordiger bij het evenement, de Amerikaanse onderminister voor multilaterale zaken Jung H. Pak, suggereerde aan de deelnemers dat Israël China moet zien als een bedreiging voor zijn hightech industrie en activa.

Pax verduidelijkte dat de regering Biden niet probeert Israël “los te weken van China”. Maar zij benadrukte dat Beijing zich niet aan dezelfde geaccepteerde regels houdt als de rest van de wereld.

Israël verscherpt toezicht op investeringen

Het Israëlische veiligheidskabinet heeft vorige maand het overheidstoezicht op buitenlandse investeringen verscherpt. De maatregel kwam waarschijnlijk als reactie op de druk vanuit het Witte Huis door Biden om de Chinese betrokkenheid bij belangrijke sectoren van de Israëlische economie te verminderen.

Opgemerkt werd dat de nieuwe regel niet van toepassing is op buitenlandse investeringen in particuliere Israëlische bedrijven. De regering meende dat dit de groei van de bloeiende hightech sector zou kunnen belemmeren.

China bedreigt Israël

In augustus waarschuwde Peking Israël ervoor zich niet door de Amerikanen te laten beïnvloeden.

Liu Jianchao, het hoofd van de afdeling internationale zaken van de Chinese Communistische Partij, bracht de boodschap naar verluidt over tijdens een ontmoeting met de Israëlische ambassadeur in China, Irit Ben-Abba.

“Dit is een kritiek testpunt voor de betrekkingen tussen China en Israël,” zei Liu naar verluidt en voegde eraan toe: “Het Joodse volk heeft veel gemeen met het Chinese volk. Er is geen reden voor ons om elkaar pijn te doen. Als Israël China pijn doet door druk van buitenaf, neemt het een verkeerde beleidsbeslissing.”

Aan het begin van het jaar voerde Israëls aftredende leiding gevoelige gesprekken met de regering Biden over China. Rapporten suggereerden dat Israël ermee had ingestemd om de Amerikanen op de hoogte te houden van alle belangrijke aanstaande deals tussen Israël en Peking, wat ongetwijfeld de Chinezen tegen de haren in strijkt.

Een wig drijven tussen Israël en Amerika

Het is inmiddels geen geheim meer dat de betrekkingen met China een van de zaken zijn die een wig kunnen drijven tussen Israël en de VS. Maar Jeruzalem gelooft dat het het risico waard is, gezien de aarzelende Amerikaanse aanpak van het Midden-Oostenconflict bij elke opeenvolgende presidentiële regering. China daarentegen blijft een constante, en is volledig betrokken bij de regio.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox