China waarschuwt Israël tegen dictaat VS over betrekkingen

In reactie daarop vertelde Israëls ambassadeur in Beijing aan hoge Chinese functionarissen dat hun pro-Palestijnse standpunt in de VN niet hielp om betere banden te bevorderen.

Door Jewish News Syndicate (JNS) |
Vlag van de Volksrepubliek China op het Tiananmenplein, Beijing. Foto: Philip Jägenstedt/Flickr

(JNS) Hooggeplaatste bronnen van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zeiden dat een van China’s topdiplomaten vorige week Israël waarschuwden om niet toe te laten dat Amerikaanse druk de betrekkingen met Peking zou schaden, meldde Axios. Liu Jianchao, het hoofd van de afdeling internationale zaken van de Chinese Communistische Partij, bracht naar verluidt de boodschap over tijdens een ontmoeting met de Israëlische ambassadeur in China, Irit Ben-Abba.

Axios beschreef de ouverture als de meest rechtlijnige tot nu toe die Beijing heeft overgebracht met betrekking tot de “VS-Israël-China driehoek”.

“Dit is een kritiek testpunt voor de betrekkingen tussen China en Israël,” zei Liu naar verluidt, eraan toevoegend: “Het Joodse volk heeft veel gemeen met het Chinese volk. Er is geen reden voor ons om elkaar te kwetsen. Als Israël China kwetst vanwege druk van buitenaf, zal het een verkeerde beleidsbeslissing nemen.”

Liu drong er specifiek bij Israël op aan om niet te worden “meegesleurd” in het Amerikaanse standpunt dat China genocide pleegt in Xinjiang, aldus het rapport. Israël heeft in juni in de VN-Mensenrechtenraad een resolutie geratificeerd waarin het gedrag van China in de regio wordt bekritiseerd, naar verluidt onder druk van Washington. Ben-Abba zou daarop hebben gereageerd door te zeggen dat China’s pro-Palestijnse stemmen in de VN niet bevorderlijk waren voor betere betrekkingen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox