VN-rapport: “Overtuigend” bewijs van seksuele misdrijven tegen gijzelaars op 7 oktober

Het rapport komt in de nasleep van de Israëlische verontwaardiging over het gebrek aan VN-actie op beschuldigingen van seksueel geweld door Hamas op 7 oktober.

Door Mike Wagenheim | | Onderwerpen: Verenigde Naties, Hamas, Gazastrook
Pramila Patten (links), Speciaal Vertegenwoordiger van de Secretaris-Generaal van de VN voor Seksueel Geweld in Conflicten, en Chloe Marnay-Baszanger, Hoofd van het Expertteam voor de Rechtsstaat en Seksueel Geweld in Conflicten, briefen verslaggevers op het hoofdkwartier van de VN op 4 maart 2024. Foto: Mark Garten / U.N. Photo

Er is “duidelijk en overtuigend” bewijs dat terroristen seksueel geweld, waaronder verkrachting, hebben gepleegd tegen gijzelaars in de Gazastrook, en er zijn “redelijke gronden” om te concluderen dat terroristen op 7 oktober op verschillende locaties Israëlische vrouwen hebben verkracht en groepsverkracht, volgens een rapport van de Verenigde Naties dat maandag is vrijgegeven.

“Met betrekking tot de gijzelaars vond het missieteam duidelijke en overtuigende informatie dat sommigen van hen werden onderworpen aan verschillende vormen van conflictgerelateerd seksueel geweld, waaronder verkrachting, geseksualiseerde marteling en geseksualiseerde wrede, onmenselijke en vernederende behandeling,” aldus het rapport, “en er zijn ook redelijke gronden om aan te nemen dat dergelijk geweld voortduurt.”

“Op en rond het Nova muziekfestival zijn er redelijke gronden om aan te nemen dat er meerdere incidenten van seksueel geweld hebben plaatsgevonden waarbij slachtoffers werden verkracht en/of groepsverkracht en vervolgens werden gedood, of werden gedood terwijl ze werden verkracht,” aldus het rapport. Het rapport voegde eraan toe dat er ook “redelijke gronden” zijn om aan te nemen dat seksueel geweld, inclusief verkrachting, plaatsvond op weg 232, waar mensen het festival ontvluchtten, en in Kibboets Re’im, waar ze onderdak zochten.

“Redelijke gronden om aan te nemen” is de “primaire standaard van bewijs” die gebruikt wordt in het rapport, aldus de verklaring. Er staat verder dat “duidelijk en overtuigend” verwijst naar “bewijs dat verder gaat dan ‘redelijke gronden om aan te nemen’, maar valt onder ‘buiten redelijke twijfel. Nergens in het rapport staat dat de gedetailleerde gewelddaden “buiten redelijke twijfel” waar zijn.

“Onze conclusies zijn gebaseerd op onze eigen beoordelingen van de geloofwaardigheid van getuigen, bronverificatie en kruisverwijzingen,” zei Pramila Patten, de speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de VN voor seksueel geweld en conflicten.

Patten’s team vond ook een patroon van slachtoffers, meestal vrouwen, die geheel of gedeeltelijk naakt, vastgebonden en neergeschoten werden aangetroffen op meerdere locaties, wat “zou kunnen wijzen op bepaalde vormen van seksueel geweld”.

Maanden of jaren

De leiding van de Verenigde Naties en verschillende van haar agentschappen hebben zwaar onder vuur gelegen van Israël en anderen omdat ze maandenlang hebben geweigerd om beschuldigingen van seksueel geweld te erkennen tijdens het bloedbad en de gijzeling van de terroristen van Hamas.

Patten bezocht Israël, Judea en Samaria voor 17 dagen eind januari en begin februari op uitnodiging van de Israëlische regering.

In een persbericht op maandag benadrukte ze herhaaldelijk dat haar missie niet was om onderzoeken uit te voeren. Zij en een team van negen deskundigen verzamelden informatie, waaronder 33 ontmoetingen met Israëlische functionarissen en 34 vertrouwelijke interviews – met overlevenden en getuigen, vrijgelaten gijzelaars, eerstehulpverleners en anderen – en bekeken meer dan 5.000 foto’s en 50 uur aan videobeelden.

Het team bestond uit “specialisten die getraind zijn in het veilig en ethisch interviewen van overlevenden, slachtoffers en getuigen van seksueel geweldsmisdrijven, een forensisch patholoog en een digitale en open informatie analist”, aldus Patten.

De ware en volledige omvang van het seksueel geweld op 7 oktober en in de nasleep “zou maanden of jaren kunnen duren om aan het licht te komen en zal misschien nooit volledig bekend worden,” zei Patten, verwijzend naar het gebrek aan forensisch bewijsmateriaal dat in de onmiddellijke chaotische uren na het bloedbad werd verzameld, de verandering van de plaats delict, het overmatig verbranden van sommige slachtoffers en het gebrek aan forensische training van sommige vrijwillige eerstehulpverleners.

Patten heeft niet rechtstreeks gesproken met de slachtoffers van de aanrandingen op 7 oktober. Haar werd verteld dat verschillende van hen in behandeling waren voor een trauma en niet met haar konden spreken terwijl ze in Israël was.

In antwoord op een vraag van JNS, zei Patten dat ze de Israëlische regering heeft gevraagd om een vervolgmissie waarbij haar kantoor rechtstreeks zou spreken met slachtoffers die bereid zijn, evenals gijzelaars die zijn vrijgelaten uit Gaza. Jeruzalem heeft nog niet gereageerd, zei ze.

Het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN en zijn onderzoekscommissie naar het Israëlisch-Palestijnse conflict zouden een wettelijk onderzoek moeten uitvoeren, zei Patten. Deze commissie is zwaar bekritiseerd door Israël en andere landen vanwege de samenstelling van haar leden en haar open mandaat met een groot budget.

Ik had geen chaperonne

Patten zei dat haar team alleen informatie verzamelde over seksuele misdrijven binnen een vooraf met Israël overeengekomen kader.

Het team kwam tot de conclusie dat sommige van de gerapporteerde beschuldigingen, waaronder een bewering dat terroristen op 7 oktober een ongeboren kind uit de baarmoeder van een zwangere vrouw sneden, ongegrond waren.

Patten zei dat de “geloofwaardige” informatie in het rapport niet voldoende was om misdaden specifiek toe te schrijven aan Hamas of de Palestijnse Islamitische Jihad, of aan de burgers in Gaza die vermoedelijk betrokken waren bij het bloedbad.

Israël bemoeide zich niet met de inspanningen van haar team om inlichtingen te verzamelen. “Ik had geen chaperonne,” zei ze.

Patten reisde ook naar Ramallah om mensen te ontmoeten die Israëlische veiligheidstroepen beschuldigden van verkrachting. Het rapport maakt melding van bedreigingen, maar niet van verkrachtingen zelf. “Hoewel er geen verkrachtingen werden gerapporteerd, benadrukten Palestijnse vrouwenorganisaties herhaaldelijk dat naast intimidatie en onveiligheid, hoge niveaus van stigmatisering, conservatieve culturele normen en het machtsonevenwicht in de context van de bezetting het moeilijk maken om seksueel geweld aan te geven,” aldus het rapport.

Patten gaf geen specifiek aantal gepleegde seksuele misdrijven vrij om sensatie of politisering van het rapport te vermijden, vertelde ze verslaggevers op maandag.

JNS vroeg Patten tijdens de persconferentie wat António Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, en de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties nu zouden moeten doen nu ze in het bezit zijn van haar rapport.

Patten zei alleen dat het rapport een reden te meer was om op te roepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza.

Pramila Patten, Speciaal Vertegenwoordiger van de Secretaris-Generaal van de VN voor Seksueel Geweld in Conflicten, informeert verslaggevers op het hoofdkwartier van de VN op 4 maart 2024.

 

Wie hen kwaad heeft gedaan, zal ervoor boeten

“Het laatste VN-rapport beschrijft in schril detail de wreedheden die Hamas op 7 oktober heeft begaan, waaronder massamoorden, verkrachtingen en systematische seksuele aanrandingen,” schreef de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israël Katz op sociale media.

“Toch zwijgt de voorzitter. Het is tijd om te handelen, António Guterres. Hamas moet wereldwijd worden erkend als een terroristische organisatie en de staten die het steunen moeten worden bestempeld als sponsors van terrorisme,” schreef Katz. “De terugtrekking van UNRWA uit Gaza is essentieel en de onmiddellijke vrijlating van de gijzelaars moet prioriteit krijgen.”

“Ik heb onze ambassadeur bij de Verenigde Naties, Gilad Erdan, opgedragen om terug te keren naar Israël voor onmiddellijk overleg om een einde te maken aan de poging om het ernstige VN-rapport over de massale verkrachtingen door Hamas en zijn bondgenoten op 7 oktober het zwijgen op te leggen,” schreef hij in het Hebreeuws.

“Ondanks de bevoegdheden die hij heeft, heeft de secretaris-generaal van de VN geen opdracht gegeven om de Veiligheidsraad bijeen te roepen om de Hamas-organisatie tot terroristische organisatie te verklaren en sancties op te leggen aan haar aanhangers,” voegde hij eraan toe.

Hij gebruikte de rabbijnse term hefker, die verwijst naar eigendom zonder eigenaar, en voegde eraan toe: “Onze dochters zijn geen hefker. Wie hen kwaad heeft gedaan, zal ervoor boeten.”

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dat de Joodse staat “verheugd is over de definitieve erkenning van de seksuele misdaden van Hamas door een officiële vertegenwoordiger van de Verenigde Naties in het belangrijke rapport.”

“Voor het eerst heeft een vertegenwoordiger van de VN expliciet erkend dat Hamas en andere terroristische organisaties op 7 oktober seksuele misdaden hebben gepleegd,” voegde het ministerie eraan toe. “De VN erkent ook dat de misdaden gelijktijdig werden gepleegd op verschillende locaties en wijzen op een patroon van verkrachting, marteling en seksueel misbruik.”

Het voegde eraan toe dat het rapport “het bestaan erkent van voortdurende seksuele misdaden tegen de Israëlische vrouwen en mannen die gegijzeld worden door Hamas en oproept tot de onmiddellijke vrijlating van de gijzelaars”.

Het ministerie voegde eraan toe dat “Israël de oproep in het rapport om Palestijnse beweringen over ‘seksueel geweld door Israëlische elementen’ te onderzoeken verwerpt”.

“Dit is een bespottelijke en opzettelijke Palestijnse manoeuvre gericht op het creëren van een onduldbare vergelijking tussen de gruwelijke misdaden die zijn en nog steeds worden gepleegd door Hamas en de kwaadaardige en ongefundeerde beschuldigingen tegen Israël en Israëli’s,” zei het.

Israël verwierp ook Patten’s vermelding van samenwerking met de onderzoekscommissie, die “bekend staat om haar vijandigheid en de vijandigheid van haar leden, geleid door haar voorzitter Navi Pillay, tegenover Israël”.

“Naar aanleiding van de publicatie van dit ernstige rapport roept Israël op tot de onmiddellijke bijeenroeping van de Veiligheidsraad met als doel Hamas aan te merken als een terroristische organisatie en er internationale sancties tegen op te leggen,” zei het ministerie. “Israël zal vastberaden blijven optreden om de gegijzelde vrouwen en mannen te bevrijden en de Palestijnse leugencampagne te bestrijden.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox