VN-gezant in Israël: “De wereld kan de omvang van 7 oktober niet bevatten”

“Ik heb hier dingen gezien die ik nergens anders ter wereld heb gezien,” zei Pramila Patten.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Verenigde Naties, Hamas, Gazastrook
Restanten van vernielingen door terroristen van Hamas die op 7 oktober 2023 Kibboets Be'eri bij de grens tussen Israël en Gaza binnenvielen, Zuid-Israël, 4 januari 2024. Foto: Chaim Goldberg / Flash90

De speciale vertegenwoordiger van de Verenigde Naties, Pramila Patten, beëindigde maandag haar achtdaagse bezoek aan Israël na uit de eerste hand informatie te hebben ontvangen over het seksuele geweld van Hamas tijdens de bloedige grensoverschrijdende aanval van de terreurgroep op 7 oktober.

De speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de VN voor seksueel geweld in conflicten zei dat ze een week lang niet had kunnen slapen nadat ze op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem de 47 minuten durende IDF-video over de gruweldaden van Hamas had bekeken, getiteld “Bearing Witness to the October 7th Massacre“.

“Pas nadat ik de video had gezien, begreep ik dingen die ik niet eerder had begrepen over de omvang van de catastrofe die plaatsvond,” zegt de advocaat uit Mauritius volgens Ynet.

De Israëlische VN-ambassadeur Gilad Erdan vergezelde Patten op een deel van de reis. Tien experts op het gebied van recht en geneeskunde reisden ook met hem mee. De meesten van hen zullen nog een week in Israël blijven om verder bewijs te verzamelen.

“Het bezoek van Patten was bijzonder belangrijk voor ons om ervoor te zorgen dat het leed en de gruwelijke seksuele misdaden die op 7 oktober door Hamasmonsters werden begaan tegen Israëlische vrouwen en meisjes internationaal worden erkend en dat de wereld begrijpt tegen wie we vechten. De schande van de minachting en onverschilligheid van de VN en haar vrouwenorganisatie mag niet voortduren,” zei Erdan.

Patten had ook een ontmoeting met artsen en psychiaters van het ministerie van Volksgezondheid, experts van het ministerie van Sociale Zaken die zich bezighouden met seksuele slachtoffers, de Israëlische president Isaac Herzog en zijn vrouw, First Lady Michal Herzog, evenals vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties.

Ze bezocht ook Be’eri, een kibboets vlakbij de grens met de Gazastrook, waar ten minste 130 mensen werden vermoord en anderen ontvoerd tijdens de Hamas-aanval. Ze werd vergezeld door Or Yelin, een overlevende van het bloedbad, en Yossi Landau, het hoofd van Zaka in de zuidelijke regio.

Tijdens zijn bezoek zag Patten foto’s en hoorde hij getuigenissen van seksueel misbruik en verminking.

Tijdens de aanvallen van 7 oktober pleegden Hamas-terroristen verkrachtingen, waaronder groepsverkrachtingen, en andere daden van seksueel geweld tegen mannen en vrouwen. Volgens vrijgelaten gijzelaars komen verkrachtingen en andere seksuele gewelddaden tegen gijzelaars van de terreurgroep regelmatig voor in de Gazastrook.

“Ik heb hier dingen gezien die ik nergens anders ter wereld heb gezien. De wereld daarbuiten kan de omvang van deze gebeurtenis niet begrijpen. Ik heb zelf de omvang van deze gebeurtenis ingezien door hier te zijn,” zei Patten.

“Alleen door hier te zijn kan ik de omvang van Israëls pijn, woede en boosheid begrijpen dat de wereld de wreedheden die jullie zijn overkomen niet voldoende heeft begrepen en aangepakt,” voegde ze eraan toe.

Na haar bezoek zal ze haar bevindingen presenteren aan de Secretaris-Generaal van de VN voor opname in het jaarlijkse rapport van de VN over seksueel geweld.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox