Israëlische VN-ambassadeur: “Hoe moreel bankroet is dit orgaan geworden?”

“Er is hier geen moraal, alleen vooringenomenheid en hypocrisie,” zei de Israëlische VN-ambassadeur Gilad Erdan tijdens een zitting van de Algemene Vergadering over de oorlog tussen Israël en Hamas.

Door Mike Wagenheim | | Onderwerpen: Verenigde Naties, Hamas, Gazastrook
De Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties Gilad Erdan spreekt op het evenement "Hear Our Voices: Seksueel en gendergerelateerd geweld tijdens de aanval van 7 oktober door Hamas". Foto: Shahar Azran

De Israëlische VN-ambassadeur Gilad Erdan bekritiseerde dinsdagochtend de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties met een taart met het gezicht van Kfir Bibas, die de komende dagen één jaar wordt. Bibas werd samen met zijn familie gegijzeld door Hamas tijdens hun bloedbad op 7 oktober.

“Kfir heeft een kwart van zijn leven doorgebracht als gijzelaar. Hij werd ontvoerd nog voordat hij ‘mama’ kon leren zeggen,” zei Erdan. “Krijgt hij het voedsel en de vitaminen die hij nodig heeft om te groeien en zich te ontwikkelen? Kruipt hij al? Hoe kan een baby een doelwit zijn? Een doelwit?”

De zitting van de Algemene Vergadering van dinsdag werd gehouden omdat de VS een veto uitsprak over een door Rusland ingediend amendement op een resolutie van de Veiligheidsraad waarin werd opgeroepen tot een staakt-het-vuren in de oorlog tussen Israël en Hamas. Recente procedurele veranderingen in de Veiligheidsraad leiden automatisch tot een vergadering van de Algemene Vergadering als een van de vijf permanente leden van de Raad een veto uitspreekt over de resolutie.

De gezant van Washington zei dat de Russische eisen, waarvan sommige het veto van de VS uitlokten, “los stonden van de situatie ter plaatse”.

Erdan beschuldigde de Verenigde Naties er dinsdag van “medeplichtig te zijn aan terroristen” die zich richten op de inwoners van Gaza die Hamas aan de macht brachten, terwijl ze de Israëlische slachtoffers van terreur negeren. “Er is hier geen moraliteit, alleen vooringenomenheid en hypocrisie,” zei Erdan.

Robert Wood, plaatsvervangend ambassadeur van de VS, berispte de lidstaten en noemde hun stilzwijgen over de situatie van de resterende gijzelaars “zeer verontrustend”.

Wood wees ook op het gebrek aan eisen aan Hamas om de wapens neer te leggen en zich over te geven.

“Het zou goed zijn als er een krachtige internationale stem zou zijn die er bij de Hamasleiding op aandringt om te doen wat nodig is om een einde te maken aan het conflict dat ze zijn begonnen,” zei Wood.

De Russische plaatsvervangend ambassadeur Anna Evstigneeva beschuldigde de Verenigde Staten ervan dat ze “de voortdurende vernietiging van de inwoners van Gaza goedkeuren”, onder andere door het gebruik van hun veto in de Veiligheidsraad.

Ze zei dat het Witte Huis probeert “opzettelijk multilaterale inspanningen onder auspiciën van de Verenigde Naties te ondermijnen” om zijn eigen doelen in het Midden-Oosten te bereiken.

Chili maakte van de vergadering gebruik om aan te kondigen dat het “onmiddellijk een rapport over de situatie” zou voorleggen aan de aanklager van het Internationaal Strafhof. De linkse president van Chili, Gabriel Boric, neemt al lange tijd anti-Israël standpunten in en heeft Chileense Joden bekritiseerd voor hun steun aan de Joodse staat.

Daarnaast drongen ongeveer drie dozijn mensen, die zich voordeden als rabbijnen en rabbijnstudenten, de kamer van de Veiligheidsraad binnen onder het mom van een rondleiding, terwijl ze scandeerden en een onmiddellijk staakt-het-vuren eisten.

Verschillende anti-Israël groepen, die over het algemeen geen deel uitmaken van de Joodse hoofdstroom, organiseerden het protest. Net als dinsdag gebruikten de groepen traditionele Joodse voorwerpen zoals een sjofar en een talliet om authentieker over te komen.

De groep werd naar buiten begeleid door veiligheidspersoneel van de Verenigde Naties en zette hun protest voort aan de overkant van de straat.

De Veiligheidsraad komt vrijdag opnieuw bijeen op verzoek van Algerije om de dreigende gedwongen uitzetting van de inwoners van de Gazastrook te bespreken.

Ondertussen trad Sigrid Kaag, de pas benoemde VN-coördinator voor de Gazastrook, maandag in functie onder resolutie 2720 van de Veiligheidsraad, die met een veto werd afgewezen. Volgens de Verenigde Naties reist ze deze week naar Washington voor niet nader gespecificeerde vergaderingen en zal ze haar regionale werk beginnen in Amman.

Tot nu toe heeft ze nog geen visum aangevraagd bij Israël om Gaza binnen te gaan. Israël heeft sinds het begin van de oorlog aan minstens vier VN-medewerkers visa en verlengingen geweigerd.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox