Vlaggenmars op Jeruzalemdag goed verlopen ondanks bedreigingen

“De natie Israël is niet naar haar land teruggekeerd om bang te zijn voor bedreigingen van bloeddorstige terroristen”

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: Jeruzalem
Duizenden Joden zwaaien met Israëlische vlaggen als ze Jeruzalemdag vieren in het centrum van Jeruzalem, 29 mei 2022. Foto: Yonatan Sindel / Flash90

Israëls Jeruzalemdagvieringen, met inbegrip van de Vlaggenmars door de Oude Stad, verliepen zondag grotendeels zonder incidenten.

De nationale feestdag markeert de hereniging van Israëls hoofdstad na de Zesdaagse Oorlog in 1967. De spanningen waren de hele dag hoog in wat werd beschreven als een “fragiele veiligheidssituatie,” met zo’n 3.000 veiligheidsagenten verspreid over de stad. Het geweld waarvoor de Palestijnse Autoriteit (PA), het Koninkrijk Jordanië en Hamas allemaal waarschuwden dat het zou kunnen gebeuren, bleef uit.

Het belangrijkste evenement van de dag was de traditionele “Vlaggenmars”, waarbij tienduizenden Joden, bijna uitsluitend jonge religieuze zionisten, dansen en marcheren langs twee routes. Beide beginnen in het Sacher Park in Jeruzalem en lopen dan uiteen, waarbij de mannen naar de Damascus Poort gaan door het Moslimkwartier van de stad, terwijl de vrouwen naar de Jaffa Poort marcheren. Ze ontmoeten elkaar op het plein bij de Westelijke Muur, waar ze feestvieren met muziek en dans.

“De natie van Israël keerde niet terug naar haar land alleen maar om bang te zijn voor bedreigingen van bloeddorstige terroristen,” zei Matan Peleg, CEO van Im Tirtzu, een zionistische NGO en een van de organisatoren van de mars.

“[Israëls eerste premier David] Ben Goerion, de stichter van dit land, huilde de eerste keer dat hij naar de Westelijke Muur kwam. Elk jaar opnieuw raken we opgewonden, net zoals het de eerste keer was. Dit is een dag die behoort tot de natie van Israël, of je nu seculier, religieus of traditioneel bent,” voegde hij eraan toe.

Jonge Joodse mannen houden Israëlische vlaggen vast terwijl ze dansen bij de Damascuspoort in de Oude Stad van Jeruzalem, tijdens de viering van Jeruzalemdag, 29 mei 2022. (Foto: Olivier Fitoussi / Flash90)

Vorig jaar was de mars het voorwendsel voor een spervuur van raketten gelanceerd door Hamas op Jeruzalem. Dit leidde tot een 11-daagse oorlog tussen Israël en terreurgroepen uit Gaza. Terwijl duizenden raketten op Israëlische bevolkingscentra vielen, kwamen veel Arabieren in Israël in opstand.

De situatie was vorig jaar brandgevaarlijker, met gevallen van Arabieren die automobilisten aanvielen, rellen op de Tempelberg en ongeregeldheden rond de geplande uitzetting van Arabische krakers uit de buurt van Sheikh Jarrah (ook bekend als Shimon HaTzadik). Toch durfden weinigen met zekerheid te zeggen dat het geweld dit jaar niet opnieuw zou kunnen uitbreken, vooral omdat er vorige maand grootschalige Arabische rellen waren op de Tempelberg tijdens de islamitische feestdag van de Ramadan.

Uzi Rabi, directeur van het Moshe Dayan Centrum voor Midden-Oosten Studies aan de Universiteit van Tel Aviv, vertelde JNS voorafgaand aan het begin van de mars dat “ontvlambaarheid overal is. Dat weten we. Tot nu toe is het vrij goed in de zin van het spanningsniveau, ook al waren er enkele kleine ongelukken, of schermutselingen.”

“Hamas wil eigenlijk niet iets beginnen, omdat het veel te verliezen heeft. Wat dit eigenlijk zal beslissen is de straat zelf. Als het geweld uit de hand loopt, zal Hamas zich gedwongen voelen om met bommen en raketten aan de slag te gaan,” zei hij.

Rabi stelde zijn vertrouwen in Israëls veiligheidstroepen, die naar verluidt de sociale media in de gaten houden, meer dan 100 preventieve arrestaties verrichtten en de Arabische bevolking waarschuwden dat Israël hard zal reageren op geweld.

Drieduizend Israëlische politieagenten waren paraat om iedereen die de vlaggenmars van Jeruzalem Day met geweld probeerde te verstoren, snel te confronteren. (Foto: Olivier Fitoussi / Flash90)

De scherpste bedreigingen tegen Israël kwamen van Hamas. Muhammad Sinwar, een hooggeplaatst Hamaslid en broer van Hamasleider Yahya Sinwar, zei vorige week in een tv-interview: “Tel Aviv bombarderen is voor ons gemakkelijker dan water drinken.”

Zoals bleek, werden de oproepen van Hamas aan het “Palestijnse volk” om te mobiliseren en de “bestorming van de zionistische koloniale kolonisten” te confronteren grotendeels genegeerd, net als soortgelijke oproepen van het kantoor van PA-voorzitter Mahmoud Abbas om de Vlaggenmars “uit te dagen” en “te confronteren”.

Het evenement verliep zonder ernstige incidenten, afgezien van een paar gewonden door het gooien van stenen in de wijk Sheikh Jarrah in de avond, en kleine schermutselingen eerder op de dag waarbij stenen werden gegooid op de Tempelberg en botsingen tussen Arabieren en Joden op Al-Wad Straat, de route die de Vlaggenmars neemt door de moslimwijk.

Jeruzalem is het hart en de ziel van de natie. Maar helaas wordt het vandaag de dag alleen door de kleine minderheid van nationale religieuze Joden als zodanig gevierd. (Foto: Olivier Fitoussi / Flash90)

Het was tot 18 mei niet duidelijk dat de Vlaggenmars zou plaatsvinden langs zijn traditionele route, omdat de Israëlische regering te maken kreeg met waarschuwingen tegen de mars, zowel van binnenuit als van buitenaf. De Amerikaanse ambassadeur Thomas Nides uitte zijn bezorgdheid over de geplande route aan minister van Openbare Veiligheid Omer Bar-Lev, volgens de Hebreeuwse nieuwssite Walla.

Op de dag van de mars uitten enkele coalitieleden hun ongenoegen. Knessetlid Yair Golan van de linkse Meretz-partij vertelde de Knesset Channel op zondag dat de mars een “provocatie” en een “onnodige” uiting van nationalisme is.

Rabi zei tegen JNS: “Ik denk niet dat het slim zou zijn geweest van Israël om het verloop van deze hele parade te veranderen. Dat gezegd hebbende, zou het naar de veiligheidsdiensten moeten kijken en zien wat hun evaluatie is, om er zeker van te zijn dat de omstandigheden en voorwaarden juist zijn. Het is goed om rechtvaardig te zijn, maar je moet ook slim en wijs zijn.”

De Israëlische regering bleek uiteindelijk gelijk te hebben door niet toe te geven aan de druk. In wat officieel werd omschreven als een “feestelijke kabinetsvergadering” op zondagochtend, zei premier Naftali Bennett: “Het vliegen van de Israëlische vlag in de hoofdstad van Israël is vanzelfsprekend; daarom zijn we vanaf het begin kristalhelder geweest over het onderwerp.”

 

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox