Pogroms tegen Joden en hun bezittingen gaan door

Israël komt niet tot rust. De raket­aanval­len vanuit Gaza werden voortgezet, evenals de aanvallen van moslim oproerkraaiers op Joden en Joodse eigen­dommen. Premier Netanyahu en rabbijn Yitzchak Yosef waar­schuwden, het recht niet in eigen hand te nemen.

Door Redactie Israel Today, TPS |

Afbeelding: In de Israëlische stad Lod werden synagogen en auto’s in brand gestoken en bedrijven vernield. (Foto: Avshalom Sassoni/Flash90)

In Haifa, Lod, Akko, Tiberias en Arabische steden in heel Israël bekogelden islamitische oproer­kraaiers Israëlische auto­mobilisten met stenen, staken auto’s in brand en vernielden eigen­dommen, vielen Joodse voorbijgangers aan en verwondden tientallen Joden, onder wie verscheidene in ernstige toestand.

Als reactie op de pogroms marcheerden Joodse hooligans door de steden waar de rellen plaats­vonden, waarbij zij slaags raakten met Arabieren.

In Lod slaagde de politie er niet in de stad onder controle te krijgen, ondanks de afkondiging van de noodtoestand en de avondklok door de regering en de inzet van extra troepen, en de rellen van moslims gingen door. Een zwangere Joodse vrouw werd ernstig gewond door stenen. Twee Arabische verdachten, inwoners van Lod in de leeftijd van 20 jaar, zijn gearres­teerd omdat zij tijdens de rellen van dinsdagavond in de stad meerdere malen op politie­agenten hadden geschoten.

Arabische relschoppers in de stad verniel­den ook Joodse eigendommen en staken een politie­auto in brand. (Foto: Yossi Aloni/Flash90)

De politie arresteerde 36 Arabieren tijdens de geweld­dadige rellen, die plaats­vonden in Jisra-Zarqa, Hadera en Wadi Ara. De Arabieren werden gearres­teerd na het gooien van stenen, het afsteken van vuurwerk, het in brand steken van vuilnis­bakken en autobanden, en het aanvallen van politie­agenten.

In Umm al-Fahm werden schoten gelost op politie­agenten, waarbij een van hen licht gewond raakte. In Acco werd een 65-jarige vrouw aangevallen door Arabieren, die haar en de taxichauffeur die haar reed probeerden te lynchen. Ooggetuigen ter plaatse meldden dat de politie wegvluchtte. Eveneens in Acco gooiden moslim­terroristen stenen naar Joden en vielen hen aan met stokken. Een Jood raakte bij de aanvallen gewond en verkeert in ernstige toestand.

Een man raakte gewond bij botsingen tussen Arabieren en Joden in Akko. (Foto: Roni Ofer/Flash90)

Maar het geweld kwam niet alleen van Arabieren. In Bat Yam vernielden Joodse hooligans Arabische eigen­dommen en verwondden een Arabische man ernstig bij een lynchpartij.

De politie is bekritiseerd voor haar duidelijke falen om de rellen aan te pakken. Volgens meerdere oog­getuigen reageerde de politie niet op nood­oproepen, weigerde zij de relschoppers tegen te houden en vluchtte zij soms weg, waardoor burgers voor hun leven moesten vechten.

De politie heeft tot dusver in het hele land 374 rel­schoppers gearres­teerd, waarbij 36 politie­agenten lichte verwon­dingen hebben opgelopen. Meerdere Joodse leiders en politici veroordeelden de rellen, waarop Joden commentaar gaven.

Premier Benjamin Netanyahu zei woensdagavond:
‘Wat er de laatste dagen in de steden van Israël gebeurt, is onaanvaardbaar. We hebben gezien hoe Arabische oproer­kraaiers synagogen en voertuigen in brand staken en politie­agenten aanvielen. Ze vallen vreedzame en onschuldige burgers aan. Dit is iets wat we niet kunnen accepteren, dit is anarchie. Niets rechtvaardigt dit, en ik zal u zeggen dat niets het lynchen van Joden door Arabieren rechtvaardigt en niets het lynchen van Arabieren door Joden.’

Netanyahu is voornemens, militaire eenheden in te zetten in overeenstemming met de bestaande wet en zal, indien nodig, een aanvullende wet invoeren.

Verder zei hij:
‘Tegen de burgers van Israël zeg ik dat het mij niet uitmaakt of uw bloed kookt. Jullie kunnen het recht niet in eigen handen nemen. Jullie kunnen niet een Arabische burger grijpen en proberen hem te lynchen – net zoals wij niet kunnen toekijken terwijl Arabische burgers dit Joodse burgers aandoen. Ik weet zeker dat de meeste burgers van Israël het daarmee eens zijn.’

De Sefardische opperrabbijn Yitzchak Yosef veroordeelde de Joodse lynchpartijen en zei:
‘Onschuldige Israëlische burgers worden aange­vallen door terroris­tische organi­saties, ons bloed kookt inderdaad en onze harten zijn veront­waardigd; de gebeurtenissen zijn moeilijk om aan te zien.
Maar we mogen ons niet laten provoceren om mensen te kwetsen of eigen­dommen te beschadigen. Volgens de Torah is er geen toestem­ming om het recht in eigen hand te nemen en geweld­dadig te handelen. Het werk om de orde te herstellen moet aan de politie worden overgelaten. We moeten een licht voor de naties zijn, en niet, wat God verhoede, het tegendeel.

De grote meerderheid van de Arabische leiders heeft gezwegen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.