Oog van de storm: Geweld op de Tempelberg

De Tempelberg in Jeruzalem staat opnieuw in het middelpunt van de belangstelling. Joodse groeperingen dringen aan op hun religieuze rechten en plaatselijke moslims reageren daarop met een nieuwe golf van geweld.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: islam, Joodse feesten

De Tempelberg in Jeruzalem is opnieuw het epicentrum van nieuwe vijandelijkheden tussen Israëlische joden en Palestijnse moslims. Dit jaar is het aangewakkerd door het samenvallen van de Ramadan en Pesach (en Pasen).

Een kleine religieuze Joodse groep haalde de krantenkoppen toen zij een geldbeloning uitloofde voor Joden die bereid waren een Pesachlam te offeren op de Tempelberg. De Israëlische autoriteiten benadrukten dat zij dat eenvoudigweg niet zouden laten gebeuren. Deze “dreiging” van de Joodse religieuze ceremonie werd door de moslims gebruikt om aan te zetten tot nieuw geweld.

Palestijnse moslim-“gelovigen” begonnen stenen en andere ruwe wapens te verzamelen in de Al-Aqsa Moskee, ogenschijnlijk de derde heiligste plaats van de Islam. In plaats van hen de kans te geven deze wapens te gebruiken tegen Joodse gelovigen bij de Westelijke Muur, drongen Israëlische veiligheidstroepen op zaterdag en zondag de moskee binnen en raakten slaags met de moslimoproerkraaiers.

Tot dusver zijn aan beide zijden honderden gewonden gevallen. De aanhoudende situatie heeft geleid tot internationale veroordeling van Israël en het dreigt de eenheidsregering in Jeruzalem ten val te brengen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox