Locoburgemeester Jeruzalem ontkracht bewering dat Israël de rellen op Tempelberg heeft uitgelokt

“We zijn zo overgevoelig dat we Joden de vrijheid van godsdienst ontzeggen.”

Door Ryan Jones | | Onderwerpen: Tempelberg, Palestijnen, media
Israëlische politie na het neerslaan van moslimrellen op de Tempelberg in Jeruzalem. Foto: Jamal Awad / Flash90

“We zijn zo overgevoelig dat we Joden de vrijheid van godsdienst ontzeggen.”

De wereld heeft instinctief Israël de schuld gegeven van het geweld op de Tempelberg het afgelopen weekend, waarbij vrijwel volledig voorbij werd gegaan aan de feiten van de gebeurtenissen zoals die zich hebben voorgedaan en aan Israëls verklaarde en gedemonstreerde inzet om de status quo te handhaven.

Het was geen verrassing dat moslimlanden tot de hardste roepers behoorden om Israël te veroordelen, hoewel het een beetje verontrustend was om onze nieuwe bondgenoten bij de Abraham Akkoorden onder hen te vinden. Maar diezelfde dag stemden de Verenigde Arabische Emiraten er ook mee in om deel te nemen aan Israëls komende viering van Onafhankelijkheidsdag, wat aantoont dat we het oneens kunnen zijn en toch vrienden kunnen blijven.

De meest schokkende reactie op de opflakkering van de Tempelberg kwam van een van Israëls oudste vredespartners in het Midden-Oosten, het naburige Jordanië.

De Jordaanse premier Bisher Khasawneh ging zo ver dat hij openlijk de Palestijnse moslims prees die geweld hadden gepleegd tegen de Israëlische politie en burgers.

“Ik groet elke Palestijn, en alle medewerkers van de Jordaanse Islamitische Waqf, die trots als minaretten staan en hun stenen in een volley van klei slingeren naar de zionistische sympathisanten die de Al-Aqsa Moskee bezoedelen onder de bescherming van de Israëlische bezettingsregering,” vertelde Khasawneh het Jordaanse parlement.

De Israëlische premier Naftali Bennett noemde dit opruiing, hoewel hij zich onthield van het wijzen van een directe vinger naar Jordanië of Khasawneh.

In een korte videoclip die online werd geplaatst, bekritiseerde Bennett degenen die “Israël beschuldigen van het geweld dat tegen ons is gericht… degenen die het gooien van stenen en het gebruik van geweld tegen de burgers van de Staat Israël aanmoedigen.”

“Dit is onaanvaardbaar voor ons,” voegde hij eraan toe. “Dit is een beloning voor de ophitsers, vooral Hamas, die proberen het geweld in Jeruzalem aan te wakkeren. Wij zullen niet toestaan dat dit gebeurt.”

Bennett benadrukte dat Israël zich inzet voor veiligheid en vrijheid van godsdienst voor alle lokale bewoners, moslims inbegrepen, die allemaal schade ondervinden van de acties van de relschoppers.

En dat was het punt dat locoburgemeester van Jeruzalem Fleur Hassan-Nahoum moest versterken toen ze werd geïnterviewd door een BBC-journalist die de beschuldigingen van Hamas gewoon had gekopieerd als zijn gespreksonderwerpen.

De BBC-presentator suggereerde dat de actie van de Israëlische politie volledig willekeurig was en vroeg: “Waarom bestormde de Israëlische politie het Aqsa-complex op een gevoelig moment, tijdens het vrijdaggebed, tijdens de Ramadan?”

Hassan-Nahoum wilde er niets van weten: “Eigenlijk is de vraag waarom relschoppers ‘s morgens vroeg met stenen en vuurwerk kwamen en stenen begonnen te gooien van de Tempelberg, van Haram al-Sharif, naar de Klaagmuur? Ze zijn vanochtend gekomen om problemen te veroorzaken.”

Inderdaad, uit overvloedig bewijsmateriaal in de sociale media blijkt dat moslimjongeren vroeg arriveerden en een voorraad stenen aanlegden in de Al-Aqsa Moskee alvorens de Israëliërs te lijf te gaan.

Palestijnen rellen BINNEN de Al-Aqsa Moskee, betraden de moskee met schoenen, vrouwen en mannen samen, brachten stenen mee en gooiden stenen binnen de moskee (en speelden voetbal binnen de moskee). Ontheiligden de moskee!

Zijn dit gelovige moslims of Palestijnen die geen respect hebben voor hun geloof?

Ik probeer moslimgebeden te bedenken waarbij ik stenen in beide handen houd, mijn gezicht bedek en in de Aqsa moskee sta. Resultaat: Nul.

In verschillende clips zijn ook oudere moslimgelovigen te zien die de jongeren uitschelden en eisen dat zij ophouden de ramadan te verstoren door Israëli’s aan te vallen.

Hassan-Nahoum sloot zich aan bij Bennett door te verklaren dat het optreden van de Israëlische politie erop gericht was de rust te herstellen, zodat de meerderheid van de moslims die naar de Tempelberg waren gekomen van de ramadan konden genieten.

“Israël beschermt de vrijheid van godsdienst boven alles en daarom moesten we ons ontdoen van de onruststokers, zodat de rest van de vreedzame moslimpelgrims kon komen bidden zoals ze dat normaal elke vrijdag doen,” benadrukte ze.

En dat is precies wat de rest van de moslims heeft gedaan, ongehinderd door de Israëlische politie, zodra de relschoppers met geweld waren verdreven.

Dat was niet goed genoeg voor de BBC-anchor, die volhardde in zijn bewering dat de acties van Israël disproportioneel en provocerend waren geweest.

En toen klonk Hassan-Nahoum alsof ze er genoeg van had en probeerde de zaken recht te zetten:

“Laat me u iets vertellen. Ik ben het hoofd toerisme van de stad Jeruzalem, en ik beschouw Haram al-Sharif als heilig voor de Joden en heilig voor de moslims. En wij zijn zo gevoelig [voor de bezorgdheid van moslims] dat volgens de Israëlische wet Joden niet mogen gaan bidden in Haram al-Sharif. Er is vrijheid van godsdienst voor iedereen in deze stad, behalve voor Joden die willen bidden op de Tempelberg. Dat is hoe gevoelig we zijn.”

 

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox