UPDATE: VAE annuleert deelname aan luchtshow op Israëlische Onafhankelijkheidsdag

De islam lijkt nog steeds een obstakel te zijn voor zelfs de meest enthousiaste Arabische partners van Israël.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Abraham Akkoorden, VAE
Israëli's houden van hun vliegshow op Onafhankelijkheidsdag, en dit jaar zullen ook Arabische vliegtuigen uit de Golfstaten deelnemen om te laten zien dat de Abraham Akkoorden nog steeds staan. Foto: Olivier Fitoussi/Flash90

De twee luchtvaartmaatschappijen van de VAE deel zouden nemen aan de traditionele vluchten op de Israëlische Onafhankelijkheidsdag, zeiden dat ze niet genoeg tijd hadden gehad om zich voor te bereiden. Hoge functionarissen bevestigden echter dat de echte reden de woede van Abu Dhabi ging over de gevechten van het weekend op de Tempelberg.

Deze ongelukkige gang van zaken toont de achilleshiel van de Abraham-akkoorden.

De VAE heeft haar hernieuwde sympathie voor Israël duidelijk gemaakt en is open geweest over de vele voordelen die zij ziet in de alliantie met de Joodse staat. Ze zijn echter ook toegewijd aan de islam, die uiteindelijk de Joodse soevereiniteit in het Heilige Land verwerpt. Hieronder vindt u het originele rapport in een onverkorte versie.

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben zich aangesloten bij de Arabische en islamitische kritiek op de reactie van Israël op het Palestijnse geweld op de Tempelberg in Jeruzalem dat afgelopen weekend plaatsvond.

Sommigen dachten misschien dat dit het einde zou betekenen van de huwelijksreis tussen de nieuwe bondgenoten van de Abraham Akkoorden. Anderen hebben misschien gedacht dat de akkoorden niet echt tot echte en diepe vrede hebben geleid.

Maar toen maakten de Emiraten een ommezwaai en stemden ze ermee in om deel te nemen aan de vieringen van de Onafhankelijkheidsdag van 5 mei in Israël.

Zeker tot grote ergernis van de Palestijnen zal de VAE deelnemen aan de traditionele vliegshow die een hoogtepunt is van de vieringen van de Onafhankelijkheidsdag in de Joodse staat.

Na de populaire demonstratie van militaire vliegtuigen zal een aantal burgervliegtuigen het Israëlische luchtruim doorkruisen. Naast vliegtuigen van de Israëlische luchtvaartmaatschappijen El Al, Israir en Arkia zullen ook twee VAE-vliegtuigen van Etihad Airways en Wizz Air Abu Dhabi te zien zijn.

De vliegtuigen zullen laag vliegen van Akko in het noorden tot aan Ashdod, zodat alle Israëli’s ze kunnen zien.

Kapitein Maydan Bar, voorzitter van de Israel Pilots Association, gaf een verklaring:

“Dit is een pilotenvlucht die laat zien dat regionale samenwerking inderdaad uitvoerbaar en niet alleen een verklaring is. Ik feliciteer de piloten uit de Golfstaten die zijn gekomen om deel te nemen aan onze vredesvlucht van ganser harte en wens een voortdurende en steeds groeiende samenwerking tussen ons.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox