Twee schietpartijen in Judea en Samaria

“Het schrijven staat op de muur en het is bloedig, er zijn hier dag na dag schietincidenten en gewonden.”

Door Aryeh Savir/TPS | | Onderwerpen: anti-terreur, terrorisme
Foto: Nadav Goldstein / TPS

De toenemende golf van terreuraanslagen in Judea en Samaria hield het weekend aan, met schietpartijen bij Shechem (Nablus) en in het gebied rond Hebron.

Op zondagochtend schoten Arabische terroristen bij een drive-by aanval op een bus en een taxi. De buschauffeur, 40 jaar, die op weg was om schoolkinderen op te halen, raakte licht gewond aan zijn rug. De bus en de taxi werden door het geweervuur beschadigd.

Op zaterdagavond schoten terroristen op een IDF-troepenmacht die bezig was met activiteiten in het dorp Burka in de Regionale Afdeling Shomron en in de gemeenschap Beit El.

Yossi Dagan, hoofd van de Raad van Samaria, viel de regering aan die, “ondanks de duidelijke toename van het terrorisme en de ernst ervan, geen grootschalige operatie heeft bevolen om de terroristische infrastructuur in de Palestijnse Autoriteit aan te tasten.”

“Weer een ernstige gebeurtenis die bijna in een wonder eindigde, deze regering laat haar inwoners in de steek voor een golf van terrorisme, die de Palestijnse Autoriteit aan het opwarmen is. Deze regering weigert de realiteit te erkennen, weigert een operatie te starten, weigert de wapens te verzamelen, weigert de veiligheidscontroleposten terug te brengen, we zien aanval na aanval, het schrift staat op de muur en het is bloedig, er zijn hier dag na dag schietincidenten en gewonden, dit kan uitlopen op een ramp,” waarschuwde hij.

Hij riep de regering op om “tot bezinning te komen en de start aan te kondigen van een brede operatie om de terroristische infrastructuur in Judea en Samaria te beschadigen. Laat de inwoners van Samaria en de rest van Israël niet langer aan deze golf van terreur over.”

De regio heeft sinds het begin van het jaar een opleving gekend van het aantal schietaanvallen in Judea en Samaria. Ongeveer 80 van dergelijke aanvallen hebben plaatsgevonden sinds het begin van 2022, vergeleken met ongeveer 50 schietaanvallen in heel 2021, 48 in 2020 en 61 in 2019.

Israëls veiligheidssysteem is in hoge staat van paraatheid omdat het vreest voor een golf van terrorisme tijdens de Hoge Feestdagen.

Israëls veiligheidsorgaan hield eerder deze maand een evaluatie met betrekking tot de veiligheidsvoorbereidingen voor de Hoge Feestdagen. Tijdens de bespreking kreeg premier Yair Lapid ongeveer 70 concrete waarschuwingen over plannen van terreurorganisaties om tijdens de feestdagen in Israël terreuraanslagen te plegen. Het veiligheidssysteem heeft de afgelopen maanden een recordaantal waarschuwingen geregistreerd voor pogingen tot aanslagen, die alleen maar toenemen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox