Taliban geeft opnieuw te kennen vrede te willen met Israël en de Joden

Kan de met bloed doordrenkte jihadistische groepering die Afghanistan regeert zich uiteindelijk aansluiten bij de Abraham-akkoorden? En moet Israël dat toestaan?

Door Ryan Jones | | Onderwerpen: Afghanistan, Taliban
Wil de Taliban, de islamitische extremistische groep die Afghanistan regeert, vrede met Israël? Foto: EPA-EFE / STRINGER 1295

Nadat de Taliban de controle over Afghanistan volledig hebben overgenomen na de abrupte terugtrekking van de Amerikaanse troepen, houden zij zich bezig met de dagelijkse zaken van het besturen en onderhouden van het land. En een van de eerste cultuur en erfgoed initiatieven is… het restaureren van een oude synagoge?!

Dat komt zeker vreemd over als je bedenkt dat dit dezelfde jihadistische groep is die een oud Boeddhabeeld afbrak wegens overtreding van de Sharia. Hoewel synagogen voor dhimmi (lees: tweederangs) Joden niet verboden zijn door de islam, hadden weinigen kunnen denken dat de Taliban de beperkte financiële middelen van Afghanistan zouden gebruiken om er een te behouden.

Maar volgens The Art Newspaper zal de Yu Aw-synagoge in de Joodse wijk van de stad Herat een restauratieproject van 16 maanden en 500.000 dollar ondergaan om zowel het gebouw als de mikva (ritueel bad) van de ondergang te redden.

Dit gebeurt uitsluitend voor culturele doeleinden. Er wonen geen Joden meer in Afghanistan.

Herat, Afghanistan. (Foto: S.K. Vemmer (U.S. Department of State) – U.S. Embassy Kabul Afghanistan on Flickr)

De vraag is dan waarom?

Waarom zou een groep die beschouwd wordt als een van de meest extreme islamitische bewegingen ter wereld zich bekommeren om het behoud van de Joodse geschiedenis en erfgoed?

Misschien ligt het antwoord ergens verborgen in recente opmerkingen van een Afghaanse functionaris met banden met de Taliban-regering.

De Taliban, vertelde de functionaris aan Israël’s i24News, “zijn geïnteresseerd in het aangaan van vertrouwelijke relaties [met Israël] met de bedoeling deze onderhandelingen over jaren of zelfs een decennium vrucht te zien dragen.”

De reden: “Zij [de Taliban] willen hun regime versterken en in stand houden. Daarom moeten ze sterke relaties aangaan met grootmachten in de regio, en ze zien Israël als een sterke beïnvloeder.”

Het is ook vermeldenswaardig dat de Taliban grotendeels bestaat uit leden van de Pashtun-stam, die bewezen Joodse wortels heeft.

Zou het door de Taliban geregeerde Afghanistan zich uiteindelijk kunnen aansluiten bij de Abraham-akkoorden? En nog belangrijker, moet Israël dat toestaan, gezien de vroegere misdaden van de groep tegen de menselijkheid?

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox