Taliban wil betrekkingen met Israël?!

Taliban-functionaris suggereert dat Afghanistan binnenkort op de trein van de Abraham-akkoorden zou kunnen stappen.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Afghanistan, Taliban
Sjeik Abdul Baqi Haqqani, waarnemend minister van Hoger Onderwijs van de Taliban, praat met publiek tijdens een ceremonie in Kabul, Afghanistan, 12 september 2021. Foto: EPA-EFE / Stringer

De naam Taliban is voor velen in het Westen synoniem met islamitisch terrorisme. De Afghaanse groep is in de hoofden van de meesten onlosmakelijk verbonden met Al Qaeda, dat jarenlang onderdak bood in de bergen van Centraal-Azië.

Het komt dus als een schok dat de Taliban nu aangeeft open te staan voor het aanknopen van betrekkingen met de staat Israël.

In een gesprek met het Israëlische i24News vorige week zei een niet nader genoemde Afghaanse functionaris met banden met de Taliban-regering dat bepaalde elementen binnen de groep willen beginnen met het aanknopen van voorlopige banden met de Joodse staat.

“In het voorstadium zijn zij geïnteresseerd in het aangaan van vertrouwelijke betrekkingen met de bedoeling dat deze onderhandelingen over jaren of zelfs een decennium vruchten afwerpen,” zei de bron, die opmerkte dat het einddoel volwaardige diplomatieke betrekkingen is.

De Taliban ziet zichzelf als enigszins geïsoleerd, en weet dat zij betrekkingen met regionale machten moet aanknopen om te overleven.

“Ze willen hun regime versterken en in stand houden. Daarom moeten zij sterke betrekkingen aangaan met grootmachten in de regio, en zij zien Israël als een sterke beïnvloeder,” verklaarde de Afghaanse bron.

Het was de ondertekening van de Abraham-akkoorden en Israëls normalisering van de betrekkingen met de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein die de Taliban-leden blijkbaar aan het denken hebben gezet.

“Sommige moslimlanden sloten banden met Israël omdat het in hun nationaal belang is, en wij hebben ook ons eigen nationaal belang,” voegde de bron eraan toe.

i24News herinnerde eraan dat een maand geleden een hoge regeringsfunctionaris van de Taliban aan Al Jazeera vertelde dat zijn groep en Afghanistan als geheel niet echt een probleem hebben met Israël.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox