Er wonen nu geen Joden meer in Afghanistan

Na de terug­trekking van de Amerikaanse troepen uit Afgha­nistan, werd gezegd dat Zebulon Simantov de laatste Jood in het land was. Er zijn nu echter berichten dat de 83-jarige Tova Moradi, die vorige maand uit Afgha­nistan is gevlucht, die titel draagt.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: Een Amerikaanse vliegtuig vertrekt vanuit Kaboel, Afghanistan. (Foto: EPA-EFE/STRINGER)

Wie ook als laatste is vertrokken, het is nu zeker dat Afghanistan geen Joden meer telt. Ooit herbergde het land een gezonde Joodse gemeen­schap van zo’n 50.000 mensen.

De Jerusalem Post berichtte, dat Moradi in oktober Kabul verliet met meer dan 20 klein­kinderen. Hun ontsnapping was georganiseerd door de Israëlische mensen­rechten­organisatie IsraAid.

Moradi kwam zelf uit een Joods gezin met 10 kinderen. Op 16-jarige leeftijd liep ze weg en trouwde met een moslim. De Joodse gemeen­schap verstootte hen. Ze nam nooit het geloof van haar man aan, maar behield Joodse tradities, vertelde haar dochter aan Associated Press. Ze stond in haar buurt bekend als Jodin. Enkele broers wonen in Israël, en haar ouders zijn begraven in Jeruzalem.

De bejaarde vrouw, die zelfs verre familie is van Simantov, vloog eerst naar Albanië voordat ze werd overgebracht om zich in Canada te hervestigen. Zij wil eerst familieleden in Israël te bezoeken.

Lees ook:
Taliban viert overwinning van islam over christendom,
Hamas en Taliban plannen moslim machtsovername – 2,
Hamas en Taliban plannen moslim machtsovername – 1,
Israël ‘verbijsterd’ door Amerikaans falen in Afghanistan.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.