Tacheles met Aviel – Wie wil de Palestijnen?

Tacheles, open en eerlijk geef ik mijn mening. De Palestijnen zijn niet alleen het probleem van Israël, maar eerst en vooral van de Arabische regio.

Door Aviel Schneider | | Onderwerpen: Palestijnen, Tacheles met Aviel, Gazastrook
Palestijnen met een dubbele nationaliteit wachten bij de grensovergang Rafah met Egypte, in het zuiden van de Gazastrook, 16 oktober 2023. Foto: EPA-EFE / Haitham Imad

We zien hoeveel de Arabische regeringen van de Palestijnen “houden”. Niemand wil ze opnemen en niemand komt echt voor ze op. De hulp via Egypte is gewoon theater dat de Palestijnen niet echt helpt. Het punt is dat de Arabische wereld ook van het Hamas-regime af wil. Onder andere omdat Hamas (soennitisch) samenwerkt met de grootste aartsvijand van de soennieten, het sjiitische Ayatollah-regime in Teheran. “De Palestijnen zijn ‘een plaag'” is niet wat ik zeg, maar wat stemmen in Saoedi-Arabië en andere Arabische landen hebben gezegd.

Een groot deel van de publieke opinie in de wereld heeft meer sympathie voor de Palestijnen dan voor Israël. Dat hebben we de afgelopen weken gezien in de grote steden van Europa en ook in Istanbul en andere moslimlanden. Iedereen protesteert, demonstreert en schreeuwt om de benarde situatie van de Palestijnen in Gaza.

Pro-Palestijnse demonstratie in Londen op 21 oktober 2023.

Maar niemand wil de Palestijnse vluchtelingen opnemen. Israëls oostelijke buur, het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië, en Egypte in het zuiden hebben Israël en het Westen duidelijk gemaakt dat ze geen Palestijnse vluchtelingen willen opnemen. Ze hebben dit de afgelopen weken meermaals voor de camera gezegd.

De afgelopen dagen heeft Washington geprobeerd Caïro ervan te overtuigen Palestijnse vluchtelingen in de Sinaï op te nemen in ruil voor kwijtschelding van de $155 miljard buitenlandse schuld van Egypte. Geen slechte deal voor Egypte, dat al in een zware economische crisis verkeert. De buitenlandse schuld wordt kwijtgescholden en later zal de Egyptische generaal “nadenken” over wat te doen met de Palestijnse vluchtelingen in de Sinaï. Jordanië heeft al genoeg Palestijnen in het land en volgens Jordaanse bronnen is ongeveer 70 procent van de Jordaanse bevolking Palestijn. De Jordaanse koning Abdullah wil niet nog meer Palestijnen in zijn land. Was het niet zijn vader, koning Hoessein, die in 1970 tienduizenden Palestijnen doodde in de zogenaamde Zwarte September omdat ze een burgeroorlog onder PLO-leider Yasser Arafat uitlokten? Op dat moment had de PLO ongeveer honderdduizend strijders in Jordanië. Ze werden toen Jordanië uitgejaagd en Libanon ingejaagd, totdat de PLO ook in Libanon een burgeroorlog uitlokte en in 1982 door Israëlische troepen werd verdreven naar Tunesië. Twaalf jaar later nodigden we de PLO in het Oslo-akkoord uit om het land binnen te komen. En zo hebben we het probleem bij ons.

Waarom neemt Europa de Palestijnse vluchtelingen niet op die nu vanuit het noorden van Gaza naar het zuiden vluchten, zodat Israël het terroristische Hamas-regime onder de grond voor eens en voor altijd kan vernietigen? Iedereen prijst en heeft medelijden met de Palestijnen, maar niemand staat echt achter hen. Ik zal je iets vertellen, velen in de Arabische wereld zijn er zeker van dat de Palestijnen helemaal geen staat willen, omdat als er een staat zou komen, de donaties uit de wereld zouden stoppen en de Palestijnen zouden moeten werken. Dit is geen grap. Het Palestijnse probleem is een geldmachine.

Het is beter om donaties te hebben dan een staat. De Franse president Emmanuel Macron (R) wordt ontvangen door de Palestijnse president Mahmoud Abbas (2-L) in Ramallah, 24 oktober 2023.

De Palestijnen zijn gefrustreerd over hun Arabische broeders en zusters in de regio en dat is goed te begrijpen uit Palestijnse nieuwsberichten. “23 dagen nadat de agressie tegen Gaza begon, besloot de Arabische Liga om de volgende spoedvergadering pas op 11 november te houden,” twitterde het Palestijnse nieuwsagentschap Shehab in Gaza. Met andere woorden, Gaza en de Palestijnen behoren niet tot de prioriteiten van de Arabische Liga. Door de jaren heen hebben we herhaaldelijk gemeld dat het zogenaamde Palestijnse volk niet per se populair is onder de Arabische volkeren. En ik hoorde en begreep dit voor het eerst als jonge soldaat in Libanon. In die tijd opereerden we met de islamitische SLA-soldaten (het Zuid-Libanese leger) die op dat moment met ons in Libanon tegen de PLO-terroristen vochten. Deze SLA-soldaten bleven me vertellen dat de Palestijnen werden beschouwd als het meest bedrieglijke volk onder de Arabische naties.

Hamas en de Palestijnen zijn gefrustreerd dat niemand uit de buurt het voor Hamas opneemt en helpt om Israël te bestrijden. Dus hebben ze PLO-leider Mahmoud Abbas, de Jordaanse koning Abdullah II en de Egyptische president Fattah el Sisi gekleed in Israëlische militaire uniformen. “Deze drie leiders zijn Israëls ware ijzeren koepel,” luiden de teksten op de Palestijnse netwerken. De “ijzeren koepel” is het raketafweersysteem van Israël en deze drie zijn volgens hen het beste politieke verdedigingssysteem voor Israël. Alle drie ageren ze tegen Israël, maar geen van hen komt op voor de Palestijnen. Hamas is een duivel voor Egypte en Jordanië omdat het een tak is van de radicale Moslim Broederschap in Egypte. PLO- en Fatah-leider Mahmoud Abbas in Ramallah haat zijn politieke tegenstanders Hamas en wacht op de dag dat Israël Gaza bevrijdt van het Hamas-regime en hem de Gazastrook op een presenteerblaadje overhandigt. Israël mag dat onder geen beding doen, maar dat is een ander onderwerp. Achter de schermen wrijven Amman en Caïro zich in de handen en verheugen zich over het feit dat Israël de poorten naar de hel opent voor Hamas.

Een lid van het politieke bureau van Hamas in het buitenland, Musa Abu Marzouk, zei een paar dagen geleden tegen Al Jazeera: “We verwachten dat Egypte een vastberaden standpunt inneemt om zo snel mogelijk hulp te bieden aan Gaza. Netanyahu en zijn regering blokkeren een akkoord over de uitwisseling van gevangenen. We hadden veel verwacht van Hezbollah en onze broeders op de Westelijke Jordaanoever (Judea en Samaria), maar we zijn verrast door de beschamende houding van onze Arabische broeders en zusters in de Palestijnse Autoriteit. De leden van de Palestijnse Autoriteit en sommige Arabische landen vragen het Westen in het geheim om ons, Hamas, te elimineren.” Dit is precies waar we over blijven schrijven: de Arabische regeringen rond Israël willen eindelijk van het Hamas-regime af, meer dan Israël. Marzouk geeft dit zelf toe.

De Palestijnen bedriegen elkaar, althans dat zegt Abu Marzouk. In zijn recente tv-interview vroeg de presentator hem: “Toen jullie 500 km aan tunnels bouwden in Gaza, waarom bouwden jullie dan geen schuilplaatsen voor Palestijnse burgers tegen de aanvallen?” En hoe antwoordde Musa Abu Marzouk? “We bouwden de tunnels voor ons, Hamas, om onszelf te verdedigen in de oorlog tegen Israël. De burgers in Gaza vallen onder de verantwoordelijkheid van de Verenigde Naties. 75% van de inwoners zijn vluchtelingen en staan onder bescherming van de Verenigde Naties.” Met andere woorden, het hele Hamas-leiderschap geeft er helemaal niets om dat hun Palestijnse broeders en zusters naar de hel gaan. Tussen jou en mij, is dat niet de mensen van Gaza bedriegen? Waarom zou de wereld medelijden moeten hebben met Palestijnse burgers als zelfs hun eigen Hamas-leiding geen medeleven toont?

Israëls fout begon in 1979 met het vredesverdrag met Egypte. In die tijd stond de Egyptische president Anwar el Sadat erop dat Gaza onder Israëlisch bestuur zou blijven. Voor vrede met Israël wilde hij alleen het Sinaï Schiereiland, niet de Gazastrook, ook al was het een deel van het Sinaï Schiereiland. Sadat wist heel goed waarom hij Gaza niet terug wilde, zelfs niet gratis en niet als bonus. En daar betalen we vandaag de prijs voor. Maar kijk, zelfs toen waren de Palestijnen impopulair onder de Arabische volkeren. Ze worden gewoon misbruikt tegen Israël in het Israëlisch-Arabische conflict – dat is alles!

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox