Tacheles met Aviel – Rechtse coup, of staatsgreep?

Ik spreek mijn mening open en eerlijk uit. In gewone taal en zonder omwegen kom ik tot de kern van de zaak. Sommigen hebben het over een rechtse staatsgreep en anderen waarschuwen voor een staatsgreep.

Door Aviel Schneider | | Onderwerpen: Tacheles met Aviel, regering
Israëli's protesteren tegen de geplande justitiële hervorming voor het huis van Likud-parlementslid Yuli Edelstein in Herzliya. Foto: Flash90

Wie heeft er gelijk in dit geschil, zij die pleiten voor gerechtelijke hervormingen of zij die de regering van Israël willen afzetten? De rechtse coalitieregering wil het linkse rechtssysteem hervormen en een democratischer Israël creëren. Dat is hun idee van de situatie. Links ziet dat natuurlijk anders en wil de rechts-nationalistische coalitie onder premier Benjamin Netanyahu aanpakken. Stop, je hebt geen recht op een rechtse coup.

De demonstranten die wekelijks de straat opgaan tegen de nationaal-religieuze regeringscoalitie en strategische verkeersaders in het land blokkeren, geloven echt in een rechtse staatsgreep. Ze vrezen het einde van de Israëlische democratie in het Heilige Land, het maakt niet uit of ze gelijk hebben of niet, de angst voor een dictatuur brengt mensen de straat op. Aan de andere kant zien regeringsfunctionarissen en hun kiezers de hele situatie anders. Vanuit hun oogpunt wordt Israël geconfronteerd met een couppoging die wordt gefinancierd door linkse sleutelfiguren in de politiek en het bedrijfsleven.

De zogenaamde “linkse en blanke elite” in het land kan zich niet neerleggen bij de recente verkiezingsuitslag. Wat zij bij de democratische verkiezingen van november 2022 hebben verloren, de regering in het land, willen zij terugwinnen in een staatsgreep. De trigger om de mensen de straat op te krijgen zijn de wettelijke hervormingen die Israëls huidige regering onder premier Benjamin Netanyahu zonder overleg met de oppositie door het Israëlische parlement jaagt. Dit oordeel wordt gehoord door bijna alle rechtse en religieuze politici in de Knesset.

De rechtse televisiecommentator Shlomo Bardugo weet zeker dat er zo’n 80 miljoen euro in de linkse protesten is gepompt. “Dit is zonder de advertenties in de Israëlische media die mensen oproepen tot de protesten,” voegde Bardugo eraan toe op het rechtse televisiekanaal 14. Volgens hem krijgen de linkse protestbewegingen de advertenties gratis, omdat het succes van de staatsgreep ook in het belang is van de linkse media in het land. “Vandaag begrijpen we allemaal dat dit geen gewone protesten zijn, dit is een couppoging. Zoals ik voor de verkiezingen al zei, willen de linkse partijen de regering niet aan ons overdragen. En dat is het hele verhaal!”

Het probleem is dat de een de ander de schuld geeft en dat niemand naar de ander luistert. Er is gewoon geen dialoog tussen de twee volksstammen. Elk houdt vast aan zijn eigen. De coalitie drukt de wettelijke hervormingen door zonder rekening te houden met de oppositie, zij is bereid met de oppositie te onderhandelen over de wettelijke hervormingen, maar parallel aan het wetgevingsproces. De coalitie wil het wetgevingsproces niet stopzetten, waarop de oppositie aandringt om met de regering bijeen te komen en te praten. Het resultaat is dat de Israëlische samenleving uiteenvalt en er een ongekende vijandigheid onder de bevolking is uitgebroken. Wie hiervoor verantwoordelijk zijn, zijn de politici aan beide zijden. Daarom zeggen we dat er weer een ruzie is uitgebroken tussen de stammen.

De nationaal-religieuze regering heeft een unieke kans om het systeem in Israël opnieuw vorm te geven en wil dat natuurlijk niet missen, en dat is precies waar tegenstanders bang voor zijn. De oppositie vreest dat de rechtse regering het machtsevenwicht tussen Israëls wetgevende macht (Knesset), uitvoerende macht (regering) en rechterlijke macht (recht) zal verstoren. De rechtse partijen zeggen dat dit absoluut noodzakelijk is omdat Israëls rechterlijke macht sterker is dan de uitvoerende en wetgevende macht.

Dit is het knelpunt tussen de twee wereldbeelden in het Joodse volk. Om de bijbelse beloften levend te houden moet de rechterlijke macht worden verzwakt, omdat haar links-liberale mensenrechtenstrategie zich bemoeit met de politiek in het land vanuit het oogpunt van rechtse en religieuze Joden. Tegenstanders zien dat anders. Als de scheiding der machten wordt aangetast, staat alles onder controle van een nationaal-rechtse regering die rechters kan installeren en verwijderen.

En wie er gelijk heeft? Hangt er vanaf aan wie je dat vraagt. Staat Israël op de rand van een derde Tempelvernietiging? Wat er in het land gebeurt is gevaarlijk.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox