Tacheles met Aviel – Iedereen denkt dat ze de mensen een plezier doen

Tacheles, open en eerlijk geef ik mijn mening. Twee tegengestelde wereldbeelden zijn moeilijk met elkaar te verzoenen. Het volk Israël is hier in zijn geschiedenis keer op keer over gestruikeld.

Door Aviel Schneider | | Onderwerpen: Tacheles met Aviel, justitiële hervormingen
De mensen ruziën over het karakter van hun land in Jeruzalem. Foto: Chaim Goldberg / Flash90

Alle pogingen om een compromis te vinden in het Israëlische parlement en de vorige doctrine van “redelijkheid” in te trekken in overeenstemming met de oppositie, zijn op het laatste moment mislukt. De wet van de redelijkheid werd aangenomen en Israël ontplofte. Meningsverschillen zijn menselijk en normaal zolang ze het volk niet verdelen. Maar nu praten de mensen over een derde vernietiging van de Tempel in Israël.

Het Israëlische parlement keurde het eerste deel goed van het ingrijpende proces van de regeringscoalitie om het rechtssysteem te herzien. De aangenomen wet inzake gepastheid beperkte de macht van het Hooggerechtshof om regeringsacties ongedaan te maken. Hiermee behaalde de rechts-nationalistische coalitie een belangrijke overwinning in haar poging om het Israëlische en Joodse karakter opnieuw vorm te geven. Ondanks de enorme kritiek van de bevolking kwam de controversiële wet met 64 tegen 0 door de tweede en derde lezing. Nu wordt het ultimatum van de reservisten om hun dienst in het leger te beëindigen van kracht. Voormalige generaals, stafchefs, Mossad- en Shin Bet-chefs waarschuwden Benjamin Netanyahu voor een ramp. Zelfs voormalig Mossad-chef Yossi Cohen en naaste vertrouweling van Netanyahu, zei maandag: “De wetgeving moet worden gestopt, de tijd voor een volksakkoord is dringend.” Maar als leider van de staat heeft Bibi de volledige macht om zelf te beslissen naar wie hij wel en niet luistert. Voorstanders, onder leiding van Netanyahu, verdedigden de wetswijzigingen als een noodzakelijke correctie op gerechtelijke overbereik. Maar uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid altijd op de schouders van de herder.

Premier Benjamin Netanyahu draagt het volk van Israël op zijn schouders.

Beide partijen beweren de democratie van Israël te verdedigen en beide partijen noemen de volgende persoon een dictator, fascist en anarchist. Ik hoor en voel mijn medemensen om me heen en ja, ik heb goede vrienden, ze zijn rechts en religieus, maar er zijn ook links-liberale vrienden. Ik kies mijn vrienden niet op basis van politieke voorkeur. We zijn vrienden omdat we elkaar begrijpen, elkaar respecteren, van elkaar houden en het leuk vinden om samen te zijn. Toen de wet gisteren in de Knesset werd aangenomen, belde Alisa me via WhatsApp en zei dat ze verdrietig was. Ik probeerde haar te kalmeren en adviseerde haar om het beleid te negeren. Alisa is een actieve tegenstander van de hervorming en protesteert aan het eind van elke Shabbat in Jeruzalem tegen de justitiële hervorming. Ze is een van de duizenden demonstranten die de luchthaven Ben Gurion de afgelopen weken meerdere keren hebben geblokkeerd. Alisa is helemaal in.

Cartoon van Jordaanse illustrator @EmadHajjaj in de krant Al-Arabi Al-Jadid: “Israël is verdeeld. De uittocht van Bibi.”

Rechts kwam een andere vriend, Rami, bijna barstend van vreugde, naar voren. “Bibi, de koning van Israël, dient namens God”. Net als vele anderen ziet hij Bibi als de ware redder van Israël, de enige onder het volk die “het linkse rechtse systeem kan verslaan”. Onlangs zat ik koffie te drinken met Haim, een aannemer, naast onze redactiekamer. Hij beschreef me vanuit zijn standpunt hoe de energie en de batterij van het volk opraakt. “We haten elkaar, we vechten en alles waarmee we zijn opgegroeid is aan het verdwijnen,” legde Haim me in trieste woorden uit. Meer dan 30 jaar geleden was ik zijn commandant toen hij een jonge soldaat was. Sindsdien zijn we goede vrienden. Als ik alles samenvat wat ik hoor van mensen van wie ik echt hou, dan begrijpen we allemaal dat we allemaal evenveel hebben verloren. Niemand wint, zelfs niet de rechtse Bibi-stemmers die uitzinnig van vreugde zijn, maar diep in hun ziel begrijpen dat hun broeders en zusters in deze situatie lijden.

Dertig jaar geleden, toen het Oslo-akkoord werd gelanceerd door een linkse regering, blokkeerden Joodse kolonisten de wegen van het land omdat ze vreesden het Bijbelse hartland Judea en Samaria te verliezen. In november 1995 werd de Israëlische premier Itzchak Rabin doodgeschoten in Tel Aviv. Vandaag lijdt de andere helft van het volk omdat ze vrezen dat de democratie van Israël zal verdwijnen van de grenzen van het Heilige Land. Twee helften van het volk die Israël anders zien en voor verschillende waarden de straat op gaan. De kolonisten vechten voor het land, de seculiere Israëli’s voor democratie. Elk heeft zijn idee van het Joodse thuisland in Sion, en deze ideeën botsen dezer dagen.

Staan we voor een nieuwe vernietiging van Jeruzalem?

Bovendien werd gistermorgen een nieuwe basiswet voorgesteld. Thorastudie wordt nationale verplichting! De orthodoxe coalitiepartij Verenigd Torah Jodendom heeft een voorstel ingediend voor een nieuwe grondwetachtige Basiswet die Thorastudie gelijk zou stellen aan nationale legerdienst. Premier Benjamin Netanyahu heeft hier persoonlijk nog geen commentaar op gegeven, maar zijn partij, de Likud, heeft aangekondigd dat dit niet zal gebeuren. De minister van Sociale Volksgelijkheid, Amichai Chikli, reageerde met een tweet: “Thora leren is een hoogste waarde onder het Israëlische volk die nog nooit in wetgeving vastgelegd hoefde te worden, en dat moet zo blijven. Dit wetsvoorstel op de tafel van de Knesset leggen is schadelijke trolling op een ongelukkig moment. Dit vergelijken met dienstplicht in het leger is ongepast.”

Technisch gezien is de coalitie tot alles in staat en als de orthodoxe partij aandringt, zal ze Bibi dreigen met terugtrekking en dan zal zijn coalitie uit elkaar vallen. Bijbelstudie moet gedaan worden uit overtuiging, geloof en liefde voor Gods woord. Dit kan echt niet worden gelijkgesteld aan dienstplicht. En als iedereen in de natie daadwerkelijk verplicht is om de Torah te bestuderen, dan moet iedereen ook de militaire dienstplicht vervullen.

Dit is precies waar de tegenstanders van hervormingen in het land bang voor zijn. Nu kan alles gaan rollen als een rollende sneeuwbal. Om zijn coalitie en zijn ambt te behouden, zit de premier in een lastig parket, en zijn coalitiepartners weten dat. Zelfs binnen Likud is er vaak discussie over het feit dat de Likud-regering nu in handen is van de orthodoxe en rechts-nationalistische partijen. Zij hebben het in handen om Bibi aan de macht te houden of hem te verwijderen. Dit komt omdat iedereen gelooft dat ze het volk een plezier doen met hun visie voor het land. Het resultaat is dat het volk van Sion verdeeld is.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox