Storm op Meer van Galilea doet denken aan Bijbelverhalen

Deze week bevestigde het weer een vers uit het Nieuwe Testament, maar veroorzaakte tegelijkertijd voor miljoenen euro’s schade.

Door David Shishkoff | | Onderwerpen: Meer van Galilea, Bijbel
Boaz Yosef van de gemeente Tiberias bekijkt de schade aan de promenade in Tiberias ten gevolge van de harde wind op 15 mei 2022. Foto: Michael Giladi/Flash90

Heb je je ooit afgevraagd hoe het zit met de “woeste rukwind” die volgens het Nieuwe Testament voorkwam op het tamelijk milde meer dat wij het Meer van Galilea noemen? Ik woon al meer dan tien jaar in Oost-Galilea, in de buurt van het meer, en pas deze week werden mijn ogen (en oren) geopend voor dit historische verslag uit Marcus 4:37.

Iedereen die Oost-Galilea in de zomer bezoekt, leert de middagbries kennen die van ongeveer 13.00 uur ‘s middags tot 20.00 uur ‘s avonds landinwaarts waait vanaf de Middellandse Zee. Ik heb het bosbranden zien aanwakkeren en schaduwparaplu’s omver zien werpen, maar deze aangename middagluchtstroom kan nauwelijks vertaald zijn uit het Grieks in Marcus 4:37 als:

“stormwinden”; “een felle windstorm”; “een zware rukwind”; “een woedende rukwind”

En dus vroeg ik me af, hebben de schrijvers en vertalers van het Nieuwe Testament een beetje overdreven…

Maar toen op zaterdagnacht, terwijl ik probeerde te slapen, dreigde een stormwind alles weg te blazen behalve het betonnen huis zelf. Toen ik de volgende morgen wakker werd, verwachtte ik half dat de schuurtjes op het erf omver zouden worden gewaaid. Gelukkig werden ze tegen de wind beschermd door een stenen muur.

De promenade van Tiberias had niet zoveel geluk. Daar blies de wind grote golven op het Meer van Galilea. Ze richtten een ravage aan op de promenade en zetten tientallen winkels en restaurants aan de waterkant onder water. Het Meer van Galilea is voller dan het in jaren geweest is – wat geweldig nieuws leek in het door droogte geteisterde Midden-Oosten, tot nu…

Het Hebreeuwse nieuwsblad Ynet citeerde Boaz Yosef, van de gemeente Tiberias:

“De oostenwind zorgde ervoor dat de golven op de promenade en over de hele oever neerstortten… Het leek wel een scène uit horrorfilms… Ik geloofde niet dat de prachtige promenade van Tiberias in een paar uur tijd kon worden verwoest.

“Elk jaar in de lentemaanden is de wind in het Meer van Galilea oostelijk, bij de mensen die rond het meer wonen, bekend als de ‘fluiter’. Als het waterpeil niet hoog is, is de schade minimaal, maar dit jaar… is de schade ongekend.”

De promenade van Tiberias is het middelpunt van de enige stad aan het Meer van Galilea, met zijn 1,5 miljoen jaarlijkse bezoekers (exclusief COVID). Een miljoen van hen zijn Christelijke pelgrims, wier twee belangrijkste bestemmingen in Israël het Meer van Galilea en Jeruzalem zijn. Om hen te ontvangen beschikt Tiberias over vijfduizend hotelkamers.

Het Meer van Galilea (‘Kinneret’ in het Hebreeuws) is het laagste zoetwatermeer ter wereld op 210 meter onder de zeespiegel. Het ligt in de verzonken geul van de Jordaanvallei, die ten noorden van het meer in Libanon begint en helemaal naar het zuiden doorloopt tot aan het laagste punt van de aarde bij de Dode Zee (-436m).

Zeldzame windstorm dit afgelopen weekend

De meteorologische dienst van de Israëlische regering meldde dat grote luchtdrukverschillen tussen de Galilea en het weersysteem in Syrië/Irak, in combinatie met de topografie van de Galilea het ongewone weer veroorzaakten:

“In de nacht van 14 mei en in de vroege ochtenduren van 15 mei bliezen sterke oostenwinden in het noorden van het land… van ongeveer 80 km/u met rukwinden van bijna 140 km/u waardoor bomen omvielen en wegen geblokkeerd werden… de sterke oostenwinden in combinatie met het hoge waterpeil van het Meer van Galilea, veroorzaakten overstromingen en schade aan de promenade van Tiberias. Er zij op gewezen dat deze combinatie reeds eerder tot dergelijke schade heeft geleid, en de meest prominente voorbeelden zijn in het voorjaar van 1992 en het voorjaar van 1969”.

Voorlopige schattingen voor het herstel van de schade langs het Meer van Galilea en in de omgeving daarvan zijn rond de 50 miljoen dollar.

Historisch verslag van de storm in Marcus 4:35-41

En op die dag, toen het avond geworden was, zei Hij tegen hen: Laten wij overvaren naar de overkant. En zij lieten de menigte achter en namen Hem, Die aal in het schip was, mee; en er waren nog andere scheepjes bij Hem. En er stak een harde stormwind op, en de golven sloegen over in het schip, zodat het al volliep. En Hij lag in het achterschip te slapen op een hoofdkussen; en zij wekten Hem en zeiden tegen Hem: bekommert U zich er niet om dat wij vergaan? En Hij, wakker geworden, bestrafte de wind en zei tegen de zee: Zwijg, wees stil! En de wind ging liggen en er kwam een grote stilte. En de wind ging liggen en er kwam een grote stilte. En Hij zei tegen hen: Waarom bent u zo angstig? Hebt u dan geen geloof? En zij vreesden met grote vreze en zeiden tegen elkaar: Wie is Deze toch, dat zelfs de wind en de zee Hem gehoorzaam zijn?

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox