Rusland opent vuur op Israëlisch vliegtuig

Eerste gerapporteerde incident van Russisch leger dat Israëlische vliegtuigen aanvalt, kan gevaarlijke verschuiving betekenen.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Rusland, Syrië, luchtmacht
Illustratie. De Israëlische vliegtuigen keerden naar verluidt allemaal veilig huiswaarts en waren nooit echt in gevaar, zelfs niet door de Russische luchtafweer. Foto: Israëlische luchtmacht

De situatie in Oekraïne heeft de kloof tussen Israël en Rusland verbreedt. Velen vrezen dat dit uiteindelijk zou kunnen uitmonden in een gewapende confrontatie. Als we een Israëlisch Channel 13 News rapport mogen geloven, zijn de eerste schoten in het Israëlisch-Russische conflict al gelost.

Vorige week zouden straaljagers van de Israëlische luchtmacht (IAF) doelen in het noorden van Syrië hebben aangevallen. Dat is niet ongewoon. Volgens anonieme bronnen openden Russische militaire eenheden gestationeerd in Syrië deze keer het vuur op de Israëlische vliegtuigen.

De Syrische militaire luchtafweer is bijna volledig ineffectief geweest in het voorkomen van Israëlische luchtaanvallen op doelen in het land. Maar er zijn een aantal geavanceerde luchtafweerbatterijen van Russische makelij S-300 opgesteld in heel Syrië die tot nu toe niet zijn geactiveerd tegen de Israëli’s. Deze batterijen worden bediend door Russisch militair personeel en staan onder Russisch militair bevel. Naar verluidt heeft een van deze batterijen zich vorige week aangesloten bij de Syrische luchtafweer om Israëlische vliegtuigen aan te vallen.

Als dit waar is, betekent dit volgens deskundigen een belangrijke en gevaarlijke beleidsverandering van de kant van Moskou.

Met vrienden als deze…

Israël probeerde tenminste de schijn van neutraliteit op te houden in de Russisch-Oekraïense oorlog. Ze hoopt een rol te kunnen spelen bij het tot stand brengen van een staakt-het-vuren. Maar zodra Israël zich meer richting Oekraïne begon te bewegen, escaleerde de Russische retoriek tegen de Joodse staat exponentieel.

Er ontstond bezorgdheid dat deze nieuwe onvriendelijke retoriek zou worden gevolgd door een beleidswijziging in Syrië, waar Rusland de afgelopen jaren een oogje heeft dichtgeknepen voor Israëlische aanvallen op Syrische, Iraanse en Hezbollah-strijdkrachten die als een bedreiging voor de Joodse staat worden beschouwd.

De niet-zo-machtige beer

De zonnige kant van dit verhaal is dat de S-300 radar naar verluidt niet succesvoller was, dan de oudere luchtafweersystemen in Syrië, in het vasthouden van de Israëlische vliegtuigen. Uiteindelijk vormde het geen bedreiging voor hen.

Israëlische commentatoren hebben opgemerkt dat het matige militaire optreden van Rusland in Oekraïne suggereert dat Israël minder te vrezen heeft dan het veronderstelde, mochten de Russische strijdkrachten in Syrië vijandig worden.

Voor meer informatie over dit onderwerp, zie ook: Update: zijn Rusland en China de nieuwe Gog en Magog?

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox