Rusland eist dat Iran zich terugtrekt uit Syrische bases

Op deze locaties worden wapens geproduceerd en ontwikkeld door Iraanse milities, waaronder korteafstandsraketten.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: Iran, Rusland, Syrië
Syrië (oranje) en Iran (groen). Foto: Carlos Hagadol / Wikimedia Commons

Rusland heeft geëist dat Iraanse milities zich terugtrekken uit militaire posities ten westen van de Syrische provincie Hama en uit andere posities in Centraal- en West-Syrië. Dit om te voorkomen dat ze het doelwit worden van Israël, meldde Asharq al-Awsat afgelopen vrijdag.

Drie Russische officieren en hun Iraanse tegenhangers stelden de eis op 31 augustus op de militaire luchthaven van Hama in Centraal-Syrië, aldus het in Londen gevestigde Arabische dagblad.

“Russische officieren informeerden de Iraanse kant over de noodzaak om het Iraanse militaire hoofdkwartier te evacueren in de buurt van de basis van Regiment 49, dat toebehoort aan de strijdkrachten van het Syrische regime,” vertelde een bron aan de nieuwszender.

De basis van Regiment 49 is een van de militaire toplocaties in het westen van Hama, omdat het langeafstandsraketten van Russische makelij, S-200 raketten en andere uitrustingen van Russische makelij huisvest, aldus het rapport.

“De Russische officieren eisten ook dat de Iraniërs een tweede Iraanse militaire basis in het Hamidiya-gebied zouden ontruimen, ten zuiden van het gouvernement Tartus aan de Syrische kust,” voegde de bron eraan toe.

Iraanse milities produceren en ontwikkelen wapens op deze locaties, waaronder korteafstandsraketten, aldus Asharq al-Awsat.

De eis komt nadat Israël op 25 augustus het Scientific Studies and Research Center (SSRC), een Syrische wapeninstallatie nabij de stad Maysaf in de noordwestelijke regio van het land, trof.

Volgens nieuwszender Ynet is Masyaf de belangrijkste productiefaciliteit geworden voor Syrische en Iraanse precisieraketten die gebruikt worden door Hezbollah en andere Sjiitische milities.

Iraanse raketonderdelen arriveren regelmatig via de nabijgelegen Syrische zeehaven Tartus en worden opgeslagen in enorme ondergrondse bunkers in deze installatie, aldus het rapport.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox