Palestijnse terreurgolf roept kritische vragen op

“Het verzet tegen de IDF neemt toe… [onze strijders] hebben de zwakke punten van de IDF gelokaliseerd,” verklaart de Palestijnse terreurleider na de slag in Jenin.

Door Baruch Yadid/TPS | | Onderwerpen: terreur, Palestijnen
De strijd in Jenin deze week zou het Israëlische leiderschap wakker moeten schudden. Foto: Majdi Fathi/TPS

Het gebruik van een speciale bom van 40 kg in een hinderlaag op IDF-soldaten in Jenin op maandag wijst op een escalatie van Palestijns geweld, althans volgens het Palestijnse leiderschap. Een Israëlische analist trekt dit echter in twijfel.

Zeven Israëlische soldaten raakten gewond door een explosief dat onder de weg werd begraven tijdens een arrestatieoperatie in de stad in het noorden van Samaria. Volgens de Israel Defence Forces was de bom veel groter dan het explosief dat normaal wordt gebruikt. De door Iran gesteunde Palestijnse Islamitische Jihad eiste de verantwoordelijkheid op voor het plaatsen van de bom.

Na de explosie was de IDF genoodzaakt om een Apache gevechtshelikopter in te zetten om de evacuatie van de gewonde soldaten veilig te stellen. Het was de eerste keer sinds 2002 dat het leger gevechtshelikopters gebruikte voor openlijke luchtaanvallen in Judea en Samaria.

Het bleek dat de terreurgroepen uit Jenin en Noord-Samaria ervaring hadden opgedaan in het opsporen van zwakke plekken van de IDF, het in kaart brengen van verwachte routes en gebieden waar ze konden blijven, en het gebruik van meer geavanceerde explosieven. Er werden ook camera’s opgesteld om de voertuigen van het doelwit in de gaten te houden.

De gouverneur van de Palestijnse Autoriteit in Jenin, Akram Rajoub, vertelde aan de Tazpit persdienst dat “het verzet tegen de IDF toeneemt en de gewapende groepen veel ervaring opdoen, en het lijkt erop dat ze de zwakke punten van de IDF hebben gelokaliseerd.”

De secretaris-generaal van de Islamitische Jihad, Ziad al-Nakhla, zei maandag vanuit Iran dat de slag in Jenin “van groot belang is omdat de helden van Jenin, ondanks hun bescheiden capaciteiten, hun hoge capaciteiten hebben laten zien.”

Er zijn verdere aanwijzingen dat zowel de Islamitische Jihad als het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina meer explosieven hebben voorbereid in het gebied rond Jenin.

Een paar weken geleden plaatste de Islamitische Jihad een explosief nabij de plek waar de Israëlische voertuigen maandag in een hinderlaag liepen. TPS heeft vernomen dat de terreurgroep gebruik maakte van de zachte, onverharde grond van een doodlopende straat.

Op bezoek bij de gewonde soldaten zei minister van Defensie Yoav Gallant dinsdag dat “alle opties op tafel liggen”.

IDF moet spelregels veranderen

Yair Ansbacher, een doctoraal student in moderne oorlogsvoering aan de Ariel Universiteit, vertelde TPS echter dat de hinderlaag van maandag een teken was dat gewapende Palestijnse groepen patronen herkennen in de aanpak van de IDF en zich daaraan aanpassen.

“De Palestijnen leren de modus operendi van de IDF. Het is een basisconcept van oorlogsvoering om iets niet twee keer te doen of om hetzelfde niet drie keer te proberen. Als je iets keer op keer op dezelfde manier doet, zal de vijand zich aanpassen. Dat is het echte verhaal,” zei Ansbacher.

“Dus in zekere zin is wat we gisteren zagen goed omdat de prijs niet zo hoog was als hij had kunnen zijn. Het had gemakkelijk een verschrikkelijke ramp kunnen worden. Veel mensen hadden kunnen sterven. Mensen stierven niet, ze raakten gewond, en dat is de prijs die je moet betalen voor te laat leren, te laat aanpassen. De IDF zal de manier waarop ze opereert in Noord-Samaria moeten veranderen,” voegde hij eraan toe.

Op de vraag hoe de IDF zal reageren, zei Ansbacher: “Ik zou de komende dagen goed kijken in de gebieden van Judea en Samaria, want de IDF zal waarschijnlijk proberen om iets anders te doen.”

Hij verwierp het om de hinderlaag een escalatie te noemen en zei dat het risico’s met zich mee zou brengen voor de Islamitische Jihad en andere gewapende groepen die Iran in dit stadium niet bereid was te accepteren. “De proxies zijn een soort verzekering voor Teheran” tegen een Israëlische aanval op Iraanse nucleaire installaties, zei Ansbacher.

Ansbacher trok de bewering van de Islamitische Jihad in twijfel dat de hinderlaag haar verantwoordelijkheid was. Er is geen duidelijke terreurhiërarchie in Jenin of Noord-Samaria, zei hij.

“Niemand weet precies wie de leider is in Noord-Samaria. Er is een heel scala aan terreur- en criminele organisaties. De IDF noemt ze schutters, gewapende groepen en natuurlijk terroristen van verschillende organisaties. Het is een soort fenomeen daar,” zei hij.

Wat betreft de connectie van Iran met de hinderlaag, zei Ansbacher: “Ik ben er niet zeker van dat we de lijn tussen die punten zo ver kunnen trekken als ze ons willen doen geloven.”

Gevraagd naar de Israëlische afschrikking, benadrukte Ansbacher: “Uiteindelijk is het een kwestie van willen. De IDF zou Jenin, het hele gebied, in een paar uur kunnen innemen als ze dat zouden willen. Het is geen kwestie van kracht of afschrikking, maar een kwestie van [politieke] keuze. De IDF en Israël zullen moeten beslissen of ze de regels van het spel willen veranderen of dat ze volgens de regels van de Palestijnen, de Iraniërs en anderen willen spelen”.

Ansbacher legde uit: “We zijn in oorlog in het midden van het Midden-Oosten, in het midden van de Arabische en islamitische ruimte, sinds de eerste dag van het zionistische idee. We zijn hier nooit geaccepteerd, we zijn hier nooit welkom geweest. Er is eigenlijk niets veranderd.”

Als je te lang wacht om de spelregels te veranderen, is het gevolg “meer van wat we gisteren zagen”, benadrukt hij.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox