Nog een moslimland opent ambassade in Israël

De zet weerspiegelt de “diepte van de relatie tussen onze landen” en Israëls inspanningen om “sterke diplomatieke bruggen” te bouwen met de moslimwereld.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: Azerbeidzjan
Mikayil Jabbarov, de minister van economie van Azerbeidzjan, en de Israëlische minister van Toerisme Yoel Razvozov knippen het openingslint door bij het kantoor op 29 juli 2021. Foto: Azerbeidzjan in Israël / Twitter

Het parlement van Azerbeidzjan startte vrijdag het proces om een ambassade in Israël te openen, waardoor het het eerste Shi’itische moslim-majoriteitsland is dat dit doet.

“Azerbeidzjan is een belangrijke partner van Israël en de thuisbasis van een van de grootste Joodse gemeenschappen in de moslimwereld,” zei premier Yair Lapid in een verklaring na de ontwikkeling. “Het besluit om een ambassade te openen weerspiegelt de diepte van de relatie tussen onze landen. Deze stap is het resultaat van de inspanningen van de Israëlische regering om sterke diplomatieke bruggen te bouwen met de moslimwereld,” voegde hij eraan toe.

Afgelopen april opende Azerbeidzjan voor het eerst een kantoor voor toerisme in Israël en ondertekende het een samenwerkingsovereenkomst. Die maand was het ook 30 jaar geleden dat de diplomatieke banden tussen beide naties werden aangehaald.

De Israëlische minister van Defensie Benny Gantz bracht in oktober een bezoek aan Azerbeidzjan om veiligheid en beleid te bespreken en de samenwerking op defensiegebied te bevorderen.
Israël koopt 40% van zijn olie uit Azerbeidzjan en levert 27% van Azerbeidzjans belangrijkste wapeninvoer van 2011 tot 2020, waarvan 69% van 2016 tot 2020, volgens het Stockholm International Peace Research Institute.

Zowel Israël als Azerbeidzjan zien Iran als een bedreiging.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox