Netanyahu zal ‘nuchter’ zijn tegen Iran, zegt vertrekkende minister van Defensie

“Israël heeft het vermogen om in Iran op te treden en wij zijn vastbesloten dit vermogen verder te versterken,” zei de Israëlische minister van Defensie.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: Iran
Israëls overwicht in de lucht is al vele malen bewezen. Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90

Demissionair minister van Defensie Benny Gantz zei dinsdag dat de Israëlische oppositieleider Benjamin Netanyahu “voorzichtig” zou zijn over de mogelijkheid van een militaire aanval tegen Iran.

“We moeten ons voorbereiden op deze mogelijkheid, en we moeten deze kwestie ook zeer zorgvuldig afwegen voordat we het uitvoeren,” zei hij tegen een persconferentie.

“De laatste keer dat het leger in zo’n hoge staat van paraatheid verkeerde, was ik chef van de generale staf, en zoals het toen werd gepubliceerd, besloot de premier [Benjamin Netanyahu] niet aan te vallen. Ik denk dat Netanyahu in dit verband het hoofd koel zal houden,” zei hij.

Hij benadrukte echter dat het Israël niet aan het vermogen ontbreekt om een dergelijke aanval uit te voeren.

“Israël heeft het vermogen om in Iran op te treden en wij zijn vastbesloten dit vermogen verder te versterken,” zei hij.

Gantz voegde eraan toe dat de Iraanse “stoutmoedigheid” waarschijnlijk een impuls zou krijgen door de versterkte banden met Rusland als gevolg van de oorlog in Oekraïne. “Dit zal gevolgen hebben voor de hele regio,” zei hij.

Over de weigering van Israël om Oekraïne wapens te leveren, zei Gantz dat dit niet haalbaar was omdat Israël niet de productiecapaciteit heeft om zowel aan zijn defensiebehoeften als aan die van Oekraïne te voldoen.

“We hebben geen productiebasis die groot genoeg is. Zelfs als besloten wordt het beleid te wijzigen, is het voor ons niet mogelijk onze luchtverdedigingssystemen leeg te maken. Dergelijke gesprekken zijn gebakken lucht,” zei hij.

Een konvooi dat vermoedelijk Iraanse wapens smokkelt, is de grens met Irak overgestoken toen Israël luchtaanvallen uitvoerde in het oosten van Syrië, meldde de Wall Street Journal woensdag.

Volgens mensen die bekend zijn met de zaak en Iraakse militieleden werden verschillende voertuigen vernield en minstens 10 mensen gedood, waaronder een onbekend aantal Iraniërs, bij de aanval laat op dinsdag nabij Abu Kamal – een Syrische grensstad die vaak wordt gebruikt als overslagpunt door militante groeperingen die banden hebben met de Islamitische Revolutionaire Garde van Iran.

Volgens een Iraakse functionaris was het konvooi brandstoftrucks op weg van een legale brandstoflevering uit Iran aan Libanon. Volgens mensen die bekend zijn met de aanval werd echter vermoed dat ten minste enkele van de voertuigen wapens en raketten vervoerden.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox