Netanyahu: Waarom buigt het Westen voor een theocratisch regime?

Hebben de verdedigers van vrijheid en democratie hun gelijke gevonden in de religieuze fanatici van Teheran?

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: politiek, Iran, nucleair
Oud-premier Benjamin Netanyahu zegt dat de aanpak van Iran door de regering-Biden "absurd" is. Foto: Olivier Fitoussi / Flash90

De Israëlische leiders zijn niet blij met het nucleaire akkoord met Iran dat uit de huidige besprekingen in Wenen naar voren is gekomen. Maar niemand is zo ongelovig als voormalig premier Benjamin Netanyahu, die een groot deel van zijn inspanningen op het gebied van buitenlands beleid heeft gewijd aan het beteugelen van Teherans atoomambities.

Te midden van berichten dat de nieuwe, of liever hernieuwde Iraanse nucleaire overeenkomst de Islamitische Republiek nog steeds in staat zal stellen om in de nabije toekomst kernwapens te verkrijgen, waarschuwde Netanyahu dat de ayatollahs nu “de wereld in gijzeling kunnen nemen”.

Zoals andere Israëlische deskundigen al eerder hebben uitgelegd, gaat het niet alleen om de dreiging dat Iran daadwerkelijk kernraketten afvuurt op Israël of een andere vijand. Alleen al het bezit van kernwapens door Iran zal het machtsevenwicht in het Midden-Oosten doen kantelen en de Iraanse agressie op andere manieren vergemakkelijken, naast het ontketenen van een regionale nucleaire wapenwedloop.

Als je eenmaal een roofzuchtig, en vooral in een schurkachtig theocratisch regime als dit, kernwapens hebt, kunnen ze die op twee manieren gebruiken: Eén, ze kunnen je rechtstreeks bedreigen met atoombommen. Ten tweede hebben ze een nucleaire paraplu, die is … om u te bedreigen met conventionele wapens zoals gewone raketten of terroristen of iets anders,” verklaarde Netanyahu in een interview met Fox News.

Netanyahu herinnerde er verder aan dat hij als premier de “ongebruikelijke stap” nam om het Witte Huis te omzeilen en zijn grieven over de vorige nucleaire overeenkomst met Iran rechtstreeks aan het Congres voor te leggen.

In die tijd was Joe Biden vicepresident van Barak Obama. Volgens Netanyahu begaat Biden een nog grotere fout dan zijn vorige baas.

De overeenkomst die uit de besprekingen in Wenen is voortgekomen, zou Iran toestaan door te gaan met het verrijken van uranium in beperkte hoeveelheden, maar zou geen directe maatregelen nemen om te voorkomen dat het de verrijking opschroeft wanneer de looptijd van de overeenkomst afloopt. Bovendien zullen de bevroren tegoeden van de Islamitische Republiek worden vrijgegeven en zullen Amerika en andere Westerse mogendheden bijkomende toegevingen doen, zoals het eventueel schrappen van het Iraanse Revolutionaire Garde Corps van de lijsten van erkende terroristische organisaties.

“Dit is de knieval van de democratische wereld – helaas, van de rest van de wereld – voor dit schurkenregime, waardoor het zowel de wapens van de massale dood krijgt, als een enorme berg geld om op te starten,” verklaarde een diep verontwaardigde Netanyahu. “Het slaat gewoon nergens op.”

 

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox