Netanyahu en rabbijnen redetwisten over Gods bescherming

Beschermt God het Joodse volk altijd en overal? Bibi is daar niet zo zeker van en spoort Israëli’s aan om voorzichtig te zijn.

Door Israel Today Staff | | Onderwerpen: Benjamin Netanyahu, God
Netanyahu en Shas-partijleider Arie Deri tijdens een kabinetsvergadering in de zomer. Foto: Yonatan Sindel/Flash90

Premier Benjamin Netanyahu waarschuwde zondag religieuze Joden om nu niet naar Oekraïne te reizen en wees erop dat “God het Joodse volk in Europa niet altijd heeft beschermd”. Zijn ultraorthodoxe Joodse coalitiepartners waren niet blij met de opmerking.

Elk jaar op Rosj Hasjana maken tienduizenden religieuze Joden een pelgrimstocht naar Uman in Oekraïne, waar Rabbi Nachman van Breslov begraven ligt.

Er was enige bezorgdheid over de vraag of de veiligheidssituatie in Oekraïne dit jaar zo’n toestroom van toeristen zou toelaten. Netanyahu werkte vorige week de details uit met de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyj, maar zei dat Israëli’s in dit stadium twee keer moeten nadenken over zo’n reis.

“Israëlische burgers die naar Oekraïne reizen, moeten op dit moment persoonlijke verantwoordelijkheid nemen voor hun reis,” zei Netanyahu tijdens de wekelijkse kabinetsvergadering in Jeruzalem. “God heeft ons niet altijd beschermd, noch op Europese bodem, noch op Oekraïense bodem,” voegde hij eraan toe, erop wijzend dat Oekraïense steden momenteel niet genoeg schuilkelders hebben voor hun eigen inwoners in het geval van een Russische raketaanval.

Rabbijnen die de ultraorthodoxe Shas-partij van de coalitie leiden, waren woedend over de opmerkingen van de premier.

“God heeft het Joodse volk altijd beschermd tijdens vervolging, en dit is de reden dat de Joodse natie de enige is die op miraculeuze wijze duizenden jaren heeft overleefd,” zeiden ze in een verklaring die de partij op zondagavond vrijgaf.

“Natuurlijk is de voorwaarde van de goddelijke voorzienigheid het vasthouden aan het geloof en het naleven van de wet,” vervolgde de verklaring, waarin werd erkend dat het Joodse volk inderdaad heeft geleden, maar als een direct gevolg van hun zonden.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox