Jeruzalem roept VN-ambassadeur terug vanwege vermeende doofpotaffaire van seksmisdaden door Hamas

De aankondiging kwam nadat de speciale VN-vertegenwoordiger voor seksueel geweld in conflicten haar bevindingen had gepresenteerd.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Verenigde Naties, Hamas, Gazastrook
De Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties Gilad Erdan spreekt in de hal van de Algemene Vergadering, 16 januari 2023. Foto: door Arie Leib Abrams/Flash90.

Israël heeft zijn ambassadeur bij de Verenigde Naties teruggeroepen en beschuldigt de internationale organisatie ervan een rapport over seksueel geweld door Hamas-terroristen tijdens de aanval van de groep op de noordwestelijke Negev op 7 oktober te negeren.

“Ondanks zijn autoriteit heeft de secretaris-generaal van de VN nagelaten om de Veiligheidsraad bijeen te roepen om Hamas tot terroristische organisatie te verklaren en sancties op te leggen aan zijn aanhangers,” tweette de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israël Katz op maandagavond.

De aankondiging van Katz kwam op het moment dat de speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de VN voor seksueel geweld in conflicten, Pramila Patten, haar bevindingen van een onderzoeksmissie naar Israël presenteerde.

Na haar bezoek vorige maand gaf de advocate uit Mauritius toe dat ze een week niet had kunnen slapen na het bekijken van een video van Hamas wreedheden op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem.

Patten’s team, dat ook bestond uit juridische en medische experts, voerde tientallen diepte-interviews met overlevenden en getuigen van de aanvallen van 7 oktober, bevrijde gijzelaars en eerstehulpverleners, en bekeek zo’n 5.000 foto’s en 50 uur aan videobeelden.

De VN-missie concludeerde dat er “redelijke gronden” zijn om aan te nemen dat er op 7 oktober op veel locaties seksuele misdrijven zijn gepleegd, waaronder verkrachtingen en groepsverkrachtingen op ten minste drie locaties in het zuiden van Israël.

De missie vond ook een patroon van slachtoffers, voornamelijk vrouwen, die geheel of gedeeltelijk naakt, vastgebonden en neergeschoten werden aangetroffen op verschillende locaties, wat “zou kunnen wijzen op bepaalde vormen van seksueel geweld”, aldus een persbericht.

Met betrekking tot de 253 gegijzelden die naar de Gazastrook werden gebracht, vond Patten “duidelijke en overtuigende informatie dat er seksueel geweld is gepleegd, waaronder verkrachting, seksuele marteling en wrede, onmenselijke en vernederende behandeling”, zei ze maandag op een persconferentie.

“We hebben ook redenen om aan te nemen dat dit geweld tegen gedetineerden doorgaat”, voegde ze eraan toe.

De Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties Gilad Erdan vertelde zijn collega-ambassadeurs maandag dat deze getuigenissen [over seksueel geweld] vandaag officieel zullen worden erkend door de speciale VN-vertegenwoordiger voor seksueel geweld in conflicten, Pramila Patten.

“Blijft u zwijgen en onverschillig? Wat als het uw dochters waren, uw kleindochters? Zou je ze blijven negeren of onmiddellijke actie eisen?” vroeg hij.

Oproepen om te stoppen met de Israëlische militaire actie tegen Hamas, zei Erdan, betekende in feite “deze vrouwen overlaten aan de seksueel misbruikende monsters van Hamas”.

“Collega’s, over een paar uur zal SRSG [Speciale Vertegenwoordiger van de Secretaris-Generaal] Patten haar rapport presenteren over de seksuele misdaden van 7 oktober. Zal het jullie wakker schudden? Zal het jullie prioriteiten veranderen?

Hamas-terroristen vermoordden op 7 oktober zo’n 1.200 mensen in een massale aanval vanuit Gaza, waarbij duizenden raketten werden afgevuurd en zo’n 3.000 terroristen de Joodse staat infiltreerden.

Hamas streeft openlijk naar de vernietiging van Israël als geheel en wil het vervangen door een Palestijns-islamitische staat. Artikel 13 van zijn handvest stelt: “Er is geen oplossing voor de Palestijnse kwestie behalve door jihad”.

De VS classificeerde Hamas in 1995 als buitenlandse terroristische organisatie. Tal van andere staten en internationale organisaties hebben ook sancties opgelegd aan Hamas.

De Verenigde Naties plaatsen Hamas niet op de lijst van terroristische organisaties. Vorige maand bekritiseerde minister van Buitenlandse Zaken Katz de ondersecretaris-generaal voor humanitaire zaken en noodhulpcoördinator Martin Griffiths voor het beschrijven van Hamas als een “politieke beweging”.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox