Knessetcommissie hoort getuigenis over bruut seksueel geweld door Hamas

De deelnemers aan de parlementaire zitting huilden.

Door | | Onderwerpen: Knesset, Hamas
Israëlische vrouwen protesteren voor het hoofdkwartier van de VN in Jeruzalem, 27 november 2023. Foto: Flash90

“Er zullen hier een aantal moeilijke dingen te verteren zijn, dus haal diep adem”.

Het Knesset Comité voor Vrouwenslachtoffers van Seksueel en Gendergebaseerd Geweld tijdens de IJzeren Zwaarden Oorlog opende de zitting van dinsdag met een waarschuwing, die gepaard ging met langdurig huilen onder de deelnemers.

“Ik wil zelf niet geloven wat er gebeurd is,” zei Haim Otmazgin, een vrijwilliger bij de burgerbeschermingsorganisatie ZAKA die een team leidde dat lichamen opruimde na het bloedbad op het Supernova muziekfestival op 7 oktober. “Als ik iemand hoor vragen wat daar gebeurd is, sta ik op en zeg: ‘Ik heb het met mijn eigen ogen gezien en het staat allemaal op mijn mobiele telefoon.

Haar onverbloemde verslagen van de plaats van het bloedbad zijn van het grootste belang voor het doel van het comité om bewustzijn te verspreiden over het brute seksuele geweld van Hamas die dag.

“Ik zag hoe de vrouwen werden uitgekleed, je kon zien hoe iemand met ze worstelde om ze uit te kleden zoals wij ze aantroffen,” herinnerde hij zich.

Otmazgin beschreef hoe zijn team als een machine werkte om zoveel mogelijk lichamen zo snel mogelijk te bergen, terwijl het leger nog steeds in de buurt tegen terroristen vocht en het risico bestond dat de lichamen naar Gaza zouden worden gebracht.

“Een andere vrouw is vastgebonden, een andere is uitgekleed, van weer een andere zijn delen van haar lichaam afgesneden. Het is als een serie beelden die zich steeds herhaalt. We zagen hetzelfde in [kibboets] Re’im en later in [andere] kibboetsen.”

“In één huis in een kibboets vonden we een moeder met handboeien aan haar handen naast haar dochter in een schuilkelder. In een andere kamer ernaast vonden we een jong meisje op bed, haar kleren opgerold, met een schot in haar hoofd en haar keel doorgesneden. Haar broek was opgerold en ze droeg geen ondergoed. Er zijn te veel van dit soort gevallen, en nee, we hebben geen videobeelden om te zien wat deze vrouwen is aangedaan, maar de beelden die we hebben gezien vertellen een verhaal dat niet op een andere manier kan worden geïnterpreteerd.”

Een vrijgelaten gijzelaar, Chen Goldstein Almog, toonde zich bezorgd over het lot van de vrouwen die nog steeds gevangen worden gehouden.

“Er zijn meisjes die al een tijdje niet ongesteld zijn geweest, misschien door de omstandigheden in gevangenschap, en dat is de gedachte die door ons hoofd gaat, dat ze op deze manier misschien tenminste niet zwanger worden, terwijl ze in gevangenschap verkracht zouden kunnen worden.”

In marionetten veranderd

Aviva Siegal, die door de terroristen werd vrijgelaten tijdens het staakt-het-vuren in november, vertelde de wetgevers dat het niet gemakkelijk voor haar was om de parlementszitting bij te wonen, maar ze voelde dat het haar plicht was.

“De terroristen brengen ‘poppenkleren’ mee, ongepaste kleren voor deze meisjes, omdat ze hen veranderen in marionetten aan een touwtje, ze doen met hen wat ze willen, wanneer ze willen. En het moet gezegd worden dat de jongens ook meemaken wat de meisjes meemaken. Ze worden niet zwanger, maar ze zijn ook marionetten aan een touwtje. Er was geen minuut dat we niet op alle mogelijke manieren werden misbruikt, en die meisjes zijn er nog steeds,” herinnerde ze zich terwijl het publiek snikte.

“Mijn hart is er nog steeds en het barst”, voegde Siegal eraan toe. “Ik kan niet begrijpen waarom de wereld zwijgt.

Terwijl de tijd verstreek en internationale vrouwenorganisaties het seksueel misbruik van Israëlische vrouwen negeerden of ontkenden, richtte de regering een onafhankelijke commissie op om het seksueel geweld te documenteren, het bewustzijn te vergroten en gerechtigheid te brengen voor de slachtoffers.

Dr. Cochav Elkayam-Levy, professor in de rechten en voorzitter van de commissie, zei tegen de parlementsleden: “Gezien het internationale stilzwijgen weten we dat we een historische taak hebben. Het falen van internationale organisaties, hun stilzwijgen, dat onze demonisering in de wereld veroorzaakt – als de internationale gemeenschap niet bereid is om zich uit te spreken, zullen we het zelf doen.”

De volledige omvang van de verkrachtingen zal misschien nooit bekend worden, omdat de meeste slachtoffers en getuigen zijn vermoord. Ongeveer 1.200 mensen werden gedood bij aanvallen van Hamas op Israëlische gemeenschappen in de buurt van de grens met Gaza op 7 oktober. Verschillende vrouwelijke gijzelaars die tijdens het staakt-het-vuren van november werden vrijgelaten, hebben al melding gemaakt van seksueel misbruik tijdens hun gevangenschap.

“Terwijl wij hier zitten, zit een meisje gevangen in een tunnel en wordt verkracht, en dit moet verteld worden,” vertelde Shir Siegel aan Knessetleden die naast haar moeder Aviva zaten. “Het is genoeg om er beleefd over te praten terwijl we water drinken. Iedereen in de wereld moet erover nadenken. Je zou naar bed moeten gaan alsof het je dochter is en jezelf afvragen of je vandaag genoeg voor haar hebt gedaan.”

Knessetlid Tsega Melaku beschreef een deel van de propaganda die haar ertoe bracht om het comité mede op te richten.

“Er is een video van een man die in Groot-Brittannië protesteert en beweert dat er geen seksueel geweld kan zijn voor terroristen van Hamas, omdat zij moslims zijn en de islam seks buiten het huwelijk verbiedt. Dat is de propaganda die we zien,” zei het Likud-parlementslid. “Maar is er iemand die het daar niet mee eens is? Zelfs de vrouwen van sommige staatshoofden ontkennen dat dit is gebeurd. Waar zijn de vrouwenorganisaties?

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox