Israëls VN-gezant loopt weg na schandelijke toespraak Iraanse president

“Dit is een nieuw moreel dieptepunt voor de VN. Een massamoordenaar die de Holocaust ontkent, krijgt het VN-platform om zijn verachtelijke haat te verspreiden.”

Door Gil Tanenbaum | | Onderwerpen: Verenigde Naties, Iran
De Israëlische ambassadeur bij de VN Gilad Erdan was niet van plan nog één minuut te luisteren naar de leugens van de Iraanse president Ebrahim Raisi. Foto: Yonatan Sindel / Flash90

Israëls ambassadeur bij de Verenigde Naties, Gilad Erdan liep vorige week maandag uit protest de zaal van de Algemene Vergadering van de VN (AVVN) uit. Precies op het moment dat de president van Iran Ebrahim Raisi aan zijn toespraak tot de Vergadering begon. Erdan deed dit naar aanleiding van Holocaust ontkennende opmerkingen die Raisi maakte tijdens een interview dat hij gaf aan het nieuwsprogramma “60 Minutes” dat zondagavond werd uitgezonden.

Wereldleiders zijn momenteel in New York bijeen voor de openingsceremonie van het 77e jaarlijkse plenum van de AVVN en spreken om beurten de Vergadering toe.

Net toen Raisi opstond om te spreken en voor Erdan de zaal verliet, plaatste hij op de tafel van Israël in de UNGA-zaal een foto van zijn overleden grootmoeders. Beiden zijn overlevenden van de Holocaust, overleefden Auschwitz en verloren familieleden die werden vermoord.

Erdan terwijl hij de Algemene Vergadering uitliep en de foto van zijn Holocaust-overlevende grootmoeders die hij achterliet. Op de achtergrond is de Iraanse president Ebrahim Raisi te zien. (Foto: GPO)

In de première van “60 Minutes” vroeg correspondent Lesley Stahl tijdens het interview aan Raisi of hij geloofde “dat de Holocaust heeft plaatsgevonden? Dat 6 miljoen Joden werden afgeslacht?”

“Kijk… Historische gebeurtenissen moeten onderzocht worden door onderzoekers en historici,” zei hij. “Er zijn aanwijzingen dat het gebeurd is. Als dat zo is, moeten ze toestaan dat het onderzocht wordt.” gaf Raisi als antwoord.

Stahl daagde Raisi vervolgens uit en vroeg hem: “Dus je weet het niet zeker. Hoe zit het met het bestaansrecht van Israël?”

Raisi veranderde vervolgens van onderwerp en viel Israël aan door te zeggen: “Het volk van Palestina is de realiteit. Dit is het recht van het volk van Palestina die gedwongen werden hun huizen en moederland te verlaten. De Amerikanen steunen dit valse regime daar om wortel te schieten en zich daar te vestigen.”

Over de ontkenning van de Holocaust door de Iraanse president en zijn eigen besluit om uit protest uit de AVVN te lopen, zei Erdan:

“Dit is een nieuw moreel dieptepunt voor de VN. Een massamoordenaar die de Holocaust ontkent, krijgt het VN-platform om zijn verachtelijke haat te verspreiden. Elke ambassadeur die in de zaal bleef om naar hem te luisteren zou zich moeten schamen.

Terwijl in Iran het Ayatollah-regime zijn burgers onderdrukt, vrouwen vermoordt die hun hoofd niet hebben bedekt en terroristische aanslagen over de hele wereld financiert, krijgt hier bij de Verenigde Naties – die juist zijn opgericht om dergelijke wreedheden te voorkomen – de president van Iran, de moordenaar en Holocaustontkenner Raisi, een platform om zijn haat te verspreiden.”

Erdan noemde het optreden van Raisi een schande. Hij riep alle ambassadeurs op de vergaderzaal te verlaten en zei dat hij de foto van zijn overleden grootmoeders voor Raisi had neergezet om “de verachte Holocaustontkenner te laten zien dat de Holocaust heeft plaatsgevonden en om hem te laten beseffen dat wij de verschrikkingen die ons zijn overkomen nooit meer zullen toestaan.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox