Woedend Israël probeert Iraanse president uit VN-vergadering te weren

Deze stap komt na schokkende opmerkingen van president Ebrahim Raisi aan de Amerikaanse media. Hij zal deze week de Algemene Vergadering van de VN toespreken.

Door Aryeh Savir/TPS | | Onderwerpen: Verenigde Naties, Iran
Israël staat erop dat Iran en zijn leiders geen wereldwijd podium krijgen om antisemitisme te verspreiden. Foto: Israëlische Missie bij de VN

Israëls ambassadeur bij de Verenigde Naties Gilad Erdan riep het internationale orgaan op om de Iraanse president Ebrahim Raisi het recht te ontzeggen de vergadering toe te spreken, nadat Raisi de historische waarheid van de Holocaust in twijfel trok.

60 Minutes-correspondent Lesley Stahl vroeg Raisi zondag tijdens een interview of hij geloofde “dat de Holocaust heeft plaatsgevonden? Dat 6 miljoen Joden werden afgeslacht?” Hierop antwoordde Raisi: “Kijk… Historische gebeurtenissen moeten worden onderzocht door onderzoekers en historici. Er zijn aanwijzingen dat het gebeurd is. Als dat zo is, moeten ze het laten onderzoeken.”

Stahl daagde hem uit: “Dus u weet het niet zeker, ik snap dat u het niet zeker weet. Hoe zit het met het bestaansrecht van Israël?” Raisi antwoordde dat “het volk van Palestina de realiteit is. Dit is het recht van het volk van Palestina die gedwongen werden hun huizen en moederland te verlaten. De Amerikanen steunen dit valse regime daar om wortel te schieten en zich daar te vestigen.”

Erdan verklaarde in reactie hierop dat het “schokkend is om de opmerkingen van de Iraanse president Raisi te horen die in twijfel trekken of de Holocaust heeft plaatsgevonden,” schreef hij. Erdan riep VN-secretaris-generaal Antonio Guterres op om deze ontkenner een wereldpodium te ontzeggen om antisemitisme en haat te verspreiden.

Raisi en andere leiders uit de hele wereld zullen later deze week de Algemene Vergadering toespreken.

“De VN zal een nieuw dieptepunt bereiken als zij de Slager van Teheran een podium geven,” waarschuwde Erdan. Raisi heeft de bijnaam “de Slager van Teheran” vanwege zijn directe rol in de buitengerechtelijke executies van meer dan 30.000 mensen tijdens de islamitische revolutie in Iran. Hij wordt door het Amerikaanse ministerie van Financiën aangewezen voor deze misdaden.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox