Israëls vijanden hebben de boodschap blijkbaar niet begrepen

De Islamitische Jihad beweert dat Israël zijn leiders heeft uitgeschakeld voor een eenvoudige inbreuk op de veiligheid; Iran dreigt met een ongekende reactie op verdere actie.

Door Ryan Jones | | Onderwerpen: IDF, Iran
De Islamitische Jihad viert zijn "overwinning" in de laatste mini-oorlog in Gaza. Het doden van enkele hoge commandanten betekent weinig voor de fanatieke groepering. Foto: Atia Mohammed/Flash90

Eerder deze week zei IDF-inlichtingenchef Aharon Haliva dat de volgende grote oorlog het resultaat zou zijn van het feit dat Israëls vijanden de boodschap van het recente Gazaconflict niet begrijpen.

Israël lanceerde Operatie Schild en Pijl met een verrassingsaanval die binnen enkele minuten de drie leiders van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) in Gaza uitschakelde. De boodschap aan terroristen over de hele wereld was dat Israël te allen tijde precies weet waar ze zijn en op elk moment kan toeslaan.

Kortom, dat zij zullen worden gedood als zij deelnemen aan de gecoördineerde inspanning van Iran tegen Israël.

Een hoge PIJ-functionaris suggereerde dinsdag dat de terreurgroep deze les niet heeft geleerd en dat zij zich, zoals Haliva vreest, opmaakt om een grote fout te maken.

In een interview met de Arabische krant Al-Hiya schreef PIJ secretaris-generaal Ziad al-Nakhalah het succes van de Israëlische aanval toe aan het falen van de gedode commandanten om eenvoudige veiligheidsmaatregelen te nemen. Zij gebruikten met name hun mobiele telefoons zonder beperkingen.

“De vijand infiltreerde niet in onze gelederen en onze leiders werden niet uitgeschakeld vanwege een of andere speciale vaardigheid van de vijand. Onze mannen hielden zich gewoon niet aan de veiligheidsprocedures. De mobiele telefoon is als een mobiele spion,” zei hij, erop wijzend dat de drie PIJ-commandanten die werden aangevallen op deze manier werden opgespoord en dat hun moord zo goed gecoördineerd was.

Al-Nakhalah benadrukte ook dat de aanval en de eliminatie van verscheidene andere PIJ-commandanten in de daaropvolgende dagen geen verwarring in de gelederen van de organisatie hebben veroorzaakt “omdat zij allen onmiddellijk werden vervangen door hun plaatsvervangers”.

Naar zijn oordeel is de situatie van de PIJ, ondanks het verlies van verscheidene personen, “beter dan ooit” nu zij doorgaat op de “lange weg van strijd tegen het zionistische project”.

Met andere woorden: Israëls vijanden laten zich niet afschrikken. De dood van individuen betekent weinig voor hen.

Er broeit iets

Na de recente mini-oorlog in Gaza, de oorlogsspelletjes van Hezbollah aan de noordgrens vorige week en de berekende waarschuwingen van Haliva deze week, riep premier Benjamin Netanyahu dinsdag zijn veiligheidskabinet bijeen.

Netanyahu benadrukte dat Israël zijn doelen in de Gaza-campagne had bereikt en klaar bleef om “al onze vijanden te verrassen” mochten zij de Joodse staat op de proef stellen.

Minister van Defensie Yoav Gallant voegde daaraan toe dat Israël voorbereid moet zijn op een langdurig en moeilijk conflict, mocht de situatie aan de noordgrens escaleren.

Oppositieleider Benny Gantz waarschuwde ook dat elke vijand die veronderstelt dat Israël verzwakt is door interne geschillen een ernstige fout maakt.

Regionale Arabische media pikten al deze opmerkingen snel op en suggereerden dat Israël op het punt stond actie te ondernemen.

In reactie op deze berichten dreigde Iran met een ongekende aanval op Israël als dat land het zou wagen nucleaire installaties in de Islamitische Republiek aan te vallen.

Vorige week verklaarde een hoge Israëlische minister dat het tijd was voor de IDF om de strijd tegen Iran rechtstreeks aan te gaan.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox