Israël presenteert baanbrekend, supergoedkoop raketschild op basis van lasers

“Dit is een wereldwijde gamechanger voor Israël en de vrije wereld,” zei de Israëlische premier Naftali Bennett.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: defensie, Iron Dome
Israëls Iron Dome heeft bewezen zeer effectief te zijn, maar het is ook nog steeds erg duur om te gebruiken. Hierdoor hebben terroristen met hun goedkope zelfgemaakte raketten een economische overhand. Foto: Yonatan Sindel / Flash90

Een op laser gebaseerd afweersysteem dat Israël volgend jaar wil inzetten om vijandelijke raketten en drones te blokkeren, zal slechts 2 dollar per onderschepping kosten, merkte premier Naftali Bennett op.

Op de jaarlijkse conferentie van het Institute for National Security Studies (INSS) vorige week, legde Bennett uit hoe Israël niet alleen zijn verdediging zou verbeteren, maar ook zijn vijanden financieel zou ondermijnen:

“Ahmed zit in Khan Yunis, laadt de draagraket met een zelfgemaakte raket die een paar honderd dollar kost en schiet die op Israël af. Ondertussen kost de Iron Dome onderschepper [om die raket tegen te houden] ons tienduizenden dollars. Dit is een onlogische vergelijking die Ahmed in staat stelt om meer en meer raketten te lanceren terwijl wij miljoenen uitgeven… Dit is geen houdbare vergelijking.

We besloten deze vergelijking te doorbreken… Over ongeveer een jaar zal de IDF een laser onderscheppingssysteem inzetten. … Hiermee kunnen we Israël omringen met een lasermuur die ons beschermt tegen raketten, drones en andere bedreigingen. In feite zal het de sterkste kaart die de vijand tegen ons heeft, wegnemen.

De economische vergelijking zal worden omgedraaid; zij zullen veel investeren en wij weinig. Als het mogelijk is om een raket te onderscheppen met slechts een elektrische puls die een paar dollar kost, zullen we de ring van vuur die Iran aan onze grenzen heeft opgezet, teniet hebben gedaan. De hele zaak loont niet meer.”

In een korte videoclip die op Twitter werd geplaatst, prees Bennett wat het “Iron Beam” raketschild wordt genoemd aan als een echte gamechanger.

Het Israëlische ministerie van Defensie en Rafael Advanced Defense Systems kondigden in april de voltooiing aan van een reeks tests waarbij een krachtige laser op de grond werd gebruikt om bedreigingen in de lucht te onderscheppen.

De laser schoot tijdens de proeven drones, mortieren, raketten en anti-tankraketten neer.


Met verslaggeving door JNS.

 

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox