Israël een belangrijke energieleverancier? Nieuw overheidsbesluit maakt gasexploratie mogelijk

De minister van Energie draait het verbod op offshore-gasexploratie terug om Europa te helpen een einde te maken aan de afhankelijkheid van Russische gasleveranties

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: Rusland, energie, Europa
Zicht op het verwerkingsplatform van het Israëlische Leviathan-gasveld vanaf het natuurreservaat Dor Habonim Beach, Israël, op 1 januari 2020. Foto: Flash90

Israëls minister van Energie Karin Elharrar kondigde op 30 mei aan dat zij nieuwe gasvergunningen zal toekennen aan bedrijven die voor de kust van Israël willen exploreren. Het tegenovergestelde van een beslissing die zij in december vorig jaar nam. Deze ommekeer werd gedreven door de dringende behoefte van Europa om alternatieve gasleveringen te vinden ter vervanging van de gasleveringen uit Rusland, dat voorziet in 40% van Europa’s totale gasverbruik. Analisten vertelden JNS dat de minister de juiste beslissing nam, omdat het de financiën van Israël zal stimuleren, het geopolitieke punten zal winnen en zijn bewezen gasreserves zal vergroten.

“Met het oog op de oorlog in Oekraïne en de effecten ervan op de levering van aardgas aan het Europese continent, heeft de minister van Energie … haar kantoorpersoneel geïnstrueerd om voorbereidingen te treffen voor de vierde concurrerende ronde voor aardgasexploratie in de economische wateren van de Staat Israël,” zei een verklaring van het ministerie van 30 mei.

Het besluit van het ministerie van december om te stoppen met gasvergunningen zou “slechts één jaar” duren, zei Elharrar destijds, zodat Israël zich kon concentreren op hernieuwbare energie. Dat is nu op de achtergrond geraakt door de noodzaak om de Europese energiebevoorrading te ondersteunen.

“De Staat Israël mobiliseert om Europa te helpen bij het diversifiëren van zijn energiebronnen. De wereldwijde energiecrisis is een kans voor de Staat Israël om aardgas te exporteren. Dit is naast zijn oprechte bezorgdheid voor wat er in Europa gebeurt,” zei Elharrar, volgens een verklaring van het ministerie.

Chen Herzog, partner en hoofdeconoom bij BDO Israël, vertelde: “Het is een goede beslissing voor Israël vanuit een economisch oogpunt, vanuit milieuoogpunt en vanuit geopolitiek oogpunt.”

“Het stelt Israël in staat om zijn natuurlijke hulpbronnen verder te benutten, en ook zijn partners en buren in Egypte en Europa te helpen, aangezien verdere ontdekkingen Israël in staat stellen om nog meer gas te exporteren naar buurlanden en naar de regio,” zei hij. “Wat het milieu betreft, kan, gezien de toename van de steenkoolproductie in Europa na de crisis met Oekraïne, het leveren van meer gas aan de markt helpen het steenkoolgebruik te verminderen. (…) Het draagt dus bij aan de klimaatdoelstellingen.”

Oud-premier Benjamin Netanyahu en oud-minister van Energie Yuval Steinitz bezoeken het aardgasverwerkingsplatform Leviathan voor de kust van Israël op 31 januari 2019. (Foto: Marc Israel Sellem / POOL)

Europa wil zo graag de Russische invloed beperken dat het heeft aangegeven zo nodig meer steenkool te gaan gebruiken, een grote ommekeer voor de Europeanen, die tot dan toe hadden aangedrongen op een uitstootvrije economie. Kolencentrales produceren meer dan twee keer zoveel emissies als gascentrales, volgens onderzoek van het US Environmental Protection Agency (EPA).

Directeur-generaal Lior Schillat van het ministerie van Energie zei op een persconferentie op 30 mei: “De Europeanen waren heel duidelijk in het zeggen dat als ze niet genoeg alternatieve bronnen vinden voor het aardgas dat ze nodig hebben, sommige EU-lidstaten terug zouden moeten gaan en kolen zouden moeten gebruiken om elektriciteit op te wekken.” Hierbij verwees hij naar een ontmoeting eind maart in Parijs tussen Elharrar en Europees Commissaris voor Energie Kadri Simson, waarbij Europa Israël om hulp vroeg bij het voorzien in zijn energiebehoeften.

Amir Foster, uitvoerend directeur van de Israeli Natural Gas Trade Association, was het ermee eens dat het besluit van het ministerie om een nieuwe vergunningsronde te openen een welkome opluchting is, aangezien er nog steeds gas te vinden is voor de kusten van Israël. Het ministerie van Energie schat de bewezen reserves op 800 miljard kubieke meter (bcm). Foster zei dat het ministerie vermoedt dat er wel 2.000 bcm zou kunnen zijn.

Hij vertelde dat gas “de belangrijkste brandstof” zal zijn voor nog eens 40 jaar, omdat hernieuwbare energie nog steeds niet de betrouwbaarheid heeft van fossiele brandstoffen. “Zelfs een zonne-energiecentrale in [Israëls] dorre Arava-vallei zal slechts 20% efficiënt zijn,” merkte hij op.

Chen Herzog was het daarmee eens. “Wat we hebben geleerd van de crisis in Europa in het afgelopen jaar is dat als we niet de back-up van aardgas hadden, we uiteindelijk de emissies verhoogden in plaats van ze te verminderen, omdat we meer steenkool gebruikten,” zei hij.

Sommige waarnemers van de industrie hebben gewaarschuwd dat Israël moet oppassen dat het niet te veel van zijn gas exporteert, maar Foster en Herzog zeiden dat dergelijke zorgen overdreven zijn. “Het is niet riskant om te exporteren, want we hebben veel gas dat we al opzij hebben gezet,” zei Foster.

Herzog voegde eraan toe dat hoe meer gas er wordt gevonden, hoe meer bewezen reserves Israël tot zijn beschikking zal hebben, omdat “elk exportcontract een clausule heeft dat in geval van een noodsituatie Israël de voorkeur heeft. … Als Israël een tekort heeft, moet het gas naar Israël gaan.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox