Iran woedend over VS-Israël verklaring om te voorkomen dat de mollahs nucleair gaan werken

Een Iraanse ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigt Biden van het “verdraaien van de werkelijkheid” en Washington van het “steunen van het meest moorddadige regime… en de ergste kindermoordenaar ter wereld in Israël.”

Door | | Onderwerpen: Iran
Ali Akbar Salehi, hoofd van de Iraanse Atoomenergieorganisatie, toont de voormalige Iraanse president Hassan Rouhani modellen van nucleaire centrifuges, 9 april 2019. Foto: Iranian President's Office

(JNS) Iran heeft donderdag een verklaring van de Verenigde Staten en Israël om het nucleaire programma van Teheran te beteugelen, met de grond gelijk gemaakt, door het een “vervormde realiteit” te noemen en Washington te beschuldigen van “het steunen van het meest moorddadige regime ter wereld.”

De Amerikaanse president Joe Biden en de Israëlische premier Yair Lapid ondertekenden eerder op de dag de Jeruzalem US-Israel Strategic Partnership Joint Declaration, waarin de belofte van Washington wordt herbevestigd om de veiligheid van Israël te handhaven en te voorkomen dat Iran een atoombom verkrijgt.

In de verklaring staat dat de Verenigde Staten “zich ertoe verbinden nooit toe te staan dat Iran een kernwapen verwerft, en dat zij bereid zijn alle elementen van hun nationale macht te gebruiken om dat resultaat te bereiken. De Verenigde Staten bevestigen voorts de verbintenis om met andere partners samen te werken om het hoofd te bieden aan de agressie en de destabiliserende activiteiten van Iran, hetzij rechtstreeks, hetzij via gevolmachtigden en terroristische organisaties zoals Hezbollah, Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad”, aldus de verklaring.

[Israel Today – er moet worden opgemerkt dat, hoewel Israël tevreden was met de verklaring, het geen juridisch bindende overeenkomst is, en dat Israëlische leiders nog steeds hun teleurstelling uitten over de weigering van Biden om zich te committeren aan een levensvatbaar plan van militaire actie tegen Iran].

In reactie daarop beschuldigde de woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Nasser Kanaani, Biden ervan “het meest moorddadige regime … en de ergste kindermoordenaar ter wereld in Israël te steunen”.

De Iraanse president Ebrahim Raisi zei woensdag dat de tournee van Biden door het Midden-Oosten “gericht was op het versterken van de positie van het zionistische regime en het normaliseren van zijn betrekkingen met bepaalde staten. … Als de Amerikanen willen weten welke impact hun acties en bewegingen in de regio hebben, moeten ze met open ogen naar de posities van de naties in de regio kijken. De haat tegen de zionisten en de misdaden van hun regime nemen voortdurend toe.”

De opmerkingen kwamen nadat Biden in een recent interview benadrukte dat hij het gebruik van militair geweld zou toestaan om Iran ervan te weerhouden nucleair te worden “als laatste redmiddel”.

Eerder deze maand zei de speciale gezant van de VS voor Iran, Robert Malley, dat Teheran slechts “een kwestie van weken” verwijderd was van het hebben van voldoende verrijkt uranium voor een bom.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox