Iraanse doodseskader jaagt vermoedelijk op Israëliërs

Het voormalige hoofd van de Nationale Veiligheidsraad zegt dat dringende en specifieke reiswaarschuwing niet zou zijn afgegeven zonder concrete inlichtingen.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Iran
Iran zweert wraak te nemen na de moord op de commandant van de Revolutionaire Garde, kolonel Hassan Sayyad Khodaei. Foto: Abedin Taherkenareh / EPA-EFE

Israëlische reizigers in Turkije werden deze week opgeroepen zich gedeisd te houden en zo snel mogelijk naar huis terug te keren uit vrees dat zij het doelwit zouden worden van een Iraanse wraakaanval.

Ongeveer 100 Israëli’s in Turkije ontvingen mobiele sms-berichten van veiligheidsfunctionarissen met de waarschuwing. Nadat het nieuws van de waarschuwing bekend werd, annuleerden honderden Israëli’s reisplannen naar Turkije.

Voormalig hoofd van de Nationale Veiligheidsraad Majoor Generaal (met pensioen) Giora Eiland zei dinsdag dat dit meer was dan alleen een voorzorgsmaatregel. Zo’n waarschuwing zou alleen worden afgegeven als een Iraans doodseskader al ter plaatse was en op zijn doelwitten jaagde, veronderstelde hij in opmerkingen aan Ynet.

De gevreesde Iraanse aanval wordt verondersteld een reactie te zijn op de moord op kolonel Hassan Sayyad Khodaei van de Islamitische Revolutionaire Garde op 22 mei in Teheran. Algemeen wordt aangenomen dat Israël achter de aanslag zit.

In een gesprek met Ynet news zei Eiland: “De onmiddellijkheid en de toon van de waarschuwing laat zien dat het gebaseerd is op concrete informatie over niet alleen een intentie, maar ook het vermogen om een aanval uit te voeren. Met andere woorden, de Israëlische inlichtingendienst weet of schat dat een Iraanse ploeg al in Turkije is om een aanval tegen Israëliërs te lanceren.”

Gebaseerd op zijn ervaring, zei hij dat het besluit om zo’n belangrijk reisadvies uit te vaardigen ook economische en internationale diplomatieke gevolgen heeft.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox