LedenIsraëls lange arm bereikt Revolutionaire Garde in Iran

Er komen steeds meer details aan het licht over de moord op de hooggeplaatste Iraanse commandant. Is er een Israëlisch-Iraanse oorlog op komst?

Door Yochanan Visser | | Onderwerpen: Iran
Iran zweert wraak te nemen na de moord op de commandant van de Revolutionaire Garde, kolonel Hassan Sayyad Khodaei. Foto: Abedin Taherkenareh / EPA-EFE

Vorige week werd een Iraans complot om Israëli’s te rekruteren voor spionageactiviteiten ontmaskerd door het Israel Security Agency (Israëls equivalent van de FBI, dat beter bekend is onder het acroniem Shin Bet).

De Iraniërs benaderden Israëli’s die vervolgens werden verleid om vitale informatie over Israëls defensie te verzamelen, of zij namen contact op met een kandidaat voor ontvoering vermomd als academici en zakenlieden.

Het Iraanse complot ontstond na een nieuwe gewaagde Mossad-operatie binnen de grenzen van Iran in april. Tijdens die operatie drongen Mossad-agenten het huis binnen van een lid van de Quds-strijdkrachten van de Islamitische Revolutionaire Garde Korps (IRGC) in het centrum van Teheran en ondervroegen hem urenlang. Die operatie heeft vrijwel zeker geleid tot de moord op een IRGC-kolonel afgelopen zondag en tot het verijdelen van de moord op een Israëlische diplomaat in Turkije.

De heimelijke oorlog tussen Iran en Israël gaat dus onverminderd door en dat bleek ook uit een nieuwe actie van de Israëlische luchtmacht (IAF) in Syrië vrijdagavond 20 mei, zoals we zullen zien. Het...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie