Iraanse activisten bezoeken Israël voor steun en bewustzijn

“Regimeverandering moet van binnenuit Iran komen. Het moet de wil van het volk zijn. Het gebeurt, terwijl wij nu spreken.”

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: Iran
Van links naar rechts: Amir Hamidi, voormalig VS-attaché in de Verenigde Arabische Emiraten; Zohreh Mizrahi, voorzitter van het Persian American Civic Action Network (PACAN); en Alex Selsky van het Israeli Victory Project. Foto: Courtesy

Terwijl Europese en Amerikaanse onderhandelingsteams in Wenen bijeen blijven komen in een poging een nieuw nucleair akkoord met Iran te sluiten, is het Iraanse volk de straat opgegaan om te protesteren tegen de stijgende kosten van levensonderhoud. De prijzen van voedsel en benzine zijn gestegen, en schoon water is schaars.

De werkloosheid is hoog en de prijzen van goederen zijn de pan uit gerezen. De westerse media willen de lezers doen geloven dat de Iraanse economie alleen maar aan het kelderen is door de sancties van de Verenigde Staten, maar er is meer aan de hand; een groep in Iran geboren activisten is zelfs op een missie om ervoor te zorgen dat dit gehoord wordt.

Vorige maand bracht de Shoshana Mission – een delegatie van in Iran geboren academici, advocaten, journalisten en activisten die in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland wonen – een tiendaags bezoek aan Israël. Hun doel was om bekendheid te geven aan hun zaak, namelijk het omverwerpen van het Iraanse regime en het streven naar een vrij, democratisch en seculier Iran.

De delegatie had formele ontmoetingen met hoge Israëlische ambtenaren en leiders van de civiele samenleving. Zij ontmoetten onder andere Alex Selsky van het Israeli Victory Project, die zijn steun uitsprak voor zijn doel om het Israëlisch-Arabische conflict op te lossen door de Palestijnen ervan te overtuigen dat de Joodse staat er is om te blijven.

De missie werd georganiseerd door Zohreh Mizrahi, voorzitter van het Persian American Civic Action Network (PACAN). Zij benadrukte dat zij geen hulp willen van de internationale gemeenschap om een regimeverandering te bewerkstelligen. Dat, zei ze, kan het Iraanse volk op eigen kracht doen.

Wat de groep vraagt, zei ze, is dat de internationale gemeenschap en de media “ophouden met censuur, vooringenomenheid, vriendjespolitiek en appeasement van de Islamitische Republiek.”

Mizrahi vertelde dat het enige land “dat consequent tegen de Islamitische Republiek spreekt, is Israël. We moeten dat veranderen.”

Ze merkte ook op dat terwijl het regime en zijn leiders een beeld projecteren van spiritueel en heilig te zijn, het niets verder van de waarheid kan zijn. “De tolerantie van westerse regeringen om niets tegen religie te zeggen, geeft het regime de macht om dit valse verhaal te presenteren,” zei Mizrahi. “Wij willen dat veranderen. We willen de wereld vertellen dat zij geen gelovige moslims zijn. Het zijn hypocrieten. Ze ontheiligen het kleed en de religie om Iran te vernietigen. Ze hebben geen enkel gevoel voor nationalisme. Ze geven niets om de Iraniërs.” Het regime, zei ze, “is een maffia.”

Mizrahi merkte op dat de missie zich nu “richt op het creëren van eenheid, een alliantie, onder vrienden”.

Volgens haar heeft Israël altijd aan de kant van de Iraniërs gestaan, maar veel andere landen niet. Nu de akkoorden van Abraham zoveel succes hebben gekend, heeft de groep steun gezocht bij de partners van het akkoord, waaronder de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein.

Zij riep de Israëlische media op meer aandacht te schenken aan de huidige gebeurtenissen in Iran en daar beter over te berichten. Volgens haar kunnen de Iraniërs verandering teweegbrengen als de media in Israël en in Westerse landen aan boord kunnen komen en de protesten in Iran, evenals andere activiteiten van oppositiegroepen, gaan benadrukken.

“Regimeverandering moet van binnenuit Iran komen,” zei ze. “Het moet de wil van het Iraanse volk zijn. Het is aan het gebeuren terwijl we spreken.”

“Internationale media moeten aandacht besteden aan de protesten tegen het regime in Iran”, voegde ze eraan toe. “Mensen roepen slogans tegen het regime en zijn hoge leiders.”

Ahmad Batebi, een Iraanse niet-Joodse activist en journalist zwaait met de “Zon en Leeuw” Iraanse vlag die werd gebruikt tijdens de Pahlavi dynastie, in Israël, augustus 2021. (Foto: Courtesy)

“Een sekte, een maffia, een kartelorganisatie

Iran brokkelt uit zijn voegen; de samenleving is het zat. Bij het instorten van een gebouw in mei in de zuidwestelijke Iraanse stad Abadan vielen 31 doden. Demonstranten gingen de straten van de stad op, woedend over de slordige bouw en handhaving. De woede van de stad heeft in heel Iran weerklank gevonden; tijdens een recente voetbalwedstrijd scandeerden duizenden fans van het nationale voetbalteam Esteghlal FC “Abadan, Abadan”.

Maar het regime heeft lange tijd de behoeften van het Iraanse volk genegeerd en richt zich in plaats daarvan uitsluitend op het verrijken van zijn voorraad uranium tot niveaus die geschikt zijn voor wapens, terwijl het de Verenigde Staten en Israël bedreigt met vernietiging.

Amir Hamidi, voormalig VS-attaché in de VAE, vertelde JNS dat het regime “niet alleen gevaarlijk is voor het Iraanse volk, maar ook voor de regio, met inbegrip van Israël.”

Hij zei dat het Iraanse regime “een cultus, een maffia, een kartelorganisatie” is. “Het is tijd dat de Verenigde Staten, de Europese Unie en de landen in het Midden-Oosten zich dit realiseren voordat het te laat is,” voegde hij eraan toe.

Nazenin Ansari, de redacteur van de in Londen gevestigde Perzisch-talige wekelijkse online krant Kayhan Life, sprak over de Groene Revolutie van Iran in 2009. Duizenden Iraniërs gingen toen in het hele land de straten op om te protesteren tegen het regime.

Ansari vertelde dat als voormalig president Barack Obama beter had opgelet en had erkend dat, in plaats van de loze belofte zoals de rode lijn waarvan hij zei dat hij Syrië niet zou toestaan die te overschrijden als het chemische wapens zou gebruiken (wat het vervolgens deed), “ze zouden zijn geslaagd.”

De groep klonk hoopvol dat verandering in Teheran kan worden bereikt, zelfs na zoveel jaren ervoor te hebben gevochten.

Op de vraag wie zij als logische vervanger van het regime zouden willen zien, zei de groep dat slechts één naam naar voren is gekomen, met een peiling van meer dan 30%, en dat is Reza Pahlavi, de oudste zoon van de voormalige Sjah Mohammad Reza Pahlavi.

Toch, zo benadrukten zij, kan dit alleen gebeuren als de wereld de binnenlandse situatie in Iran begrijpt. Zolang het Iraanse publiek ziet dat de wereld hen steunt, zullen zij de hoop en de motivatie hebben om hun strijd tegen het regime voort te zetten.

“We willen verslag doen van wat er ook gebeurt in Iran,” zei Mizrahi. “Ik geloof dat er verandering zal komen.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox