Iran zal kernenergie gaan gebruiken, meldt IAEA-chef

Met geen tijd om te zeggen “Ik zei het je toch”, bereidt Israël zich voor op actie, en waarschuwt dat alle opties op tafel liggen.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Iran
De Iraanse opperste leider Ayatollah Ali Khamenei gelooft dat hij het Westen heeft misleid, en misschien heeft hij wel gelijk. Foto: EPA-EFE

Het is te laat. Internationale diplomatieke inspanningen hebben gefaald. Iran zal de nucleaire drempel overschrijden.

Dat was de trieste boodschap die Rafael Grossi, directeur-generaal van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA), deze week overbracht.

Hij vertelde de jaarlijkse vergadering van de Raad van Beheer van het IAEA in Wenen dat Iran nu “zeer dicht” bij het bereiken van deze mijlpaal is. Op dit moment “kan het niet worden vermeden”, voegde hij eraan toe.

Grossi benadrukte: “Het hebben van een significante hoeveelheid [het overschrijden van de uraniumverrijkingsdrempel] betekent niet dat je een bom hebt, maar … dit idee van het overschrijden van de lijn, het gaat gebeuren.”

Na meer dan een decennium van liegen tegen de wereld over het nastreven van uranium van wapenkwaliteit, zou het meer dan dwaas zijn om nu te veronderstellen dat ze het niet zullen omzetten in een bom.

Het is het liegen van Iran dat volgens Grossi het grootste probleem is.

“Iran heeft niet geantwoord op vragen van de IAEA – het kan dat niet doen zonder schaamteloos te liegen en zonder betrapt te worden,” zei hij, terwijl hij het had over Teherans falen om geloofwaardige verklaringen te geven voor nucleaire activiteit op niet-aangegeven locaties.

Hij voegde eraan toe dat het zelfs op aangegeven plaatsen niet mogelijk is om na te gaan of Iran zich aan de regels houdt, omdat het weigert volledig mee te werken.

Wie heeft er echt schuld?

Israël zegt al jaren dat het echte probleem niet is dat Iran liegt. Het is eerder de bereidheid van de wereld om die leugens zo lang te geloven.

Nu een nucleair Iran een voldongen feit lijkt, heeft premier Naftali Bennett dinsdag laten weten dat voor Israël de tijd is gekomen om in actie te komen.

Bennett zei tegen de Commissie Buitenlandse Zaken en Defensie van de Knesset:

“In de afgelopen jaren heeft Iran een reeks rode lijnen overschreden, met name door uranium te verrijken op een niveau van 60% – zonder een reactie, en de wereld gaat verder. Israël kan en zal zo’n situatie niet accepteren.

Afgelopen vrijdag had ik een ontmoeting met Grossi en hebben we dit besproken. Hij kwam voor een kort bezoek en ik heb het standpunt van Israël verduidelijkt, namelijk dat wij optreden en ons de vrijheid zullen blijven voorbehouden om tegen het Iraanse nucleaire programma op te treden als dat nodig mocht zijn, op elk moment, met of zonder akkoord. Niets zal onze handen binden.”

Het IAEA zal zijn vergaderingen deze week naar verwachting afsluiten met een resolutie waarin Iran wordt veroordeeld, die ongetwijfeld prompt zal worden verworpen door de ayatollahs.

De bal ligt nu bij Israël, zo lijkt het.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox