Ik ga naar Den Haag om te spreken voor degenen die dat niet meer kunnen

Families van gijzelaars in Gaza reizen naar Den Haag om Hamas te beschuldigen van ontvoering en seksueel geweld.

Door Amelie Botbol | | Onderwerpen: Hamas, Gazastrook, gegijzelden
Israëli's en families van Israëli's die door terroristen van Hamas in de Gazastrook zijn ontvoerd, nemen deel aan een bijeenkomst voor de vrijlating van Israëli's die door terroristen van Hamas in de Gazastrook zijn ontvoerd, op het "Hostage Square" in Tel Aviv, 10 februari 2024. Foto: Avshalom Sassoni / Flash90

Honderd vertegenwoordigers van de families van gijzelaars die door Hamas in de Gazastrook werden vastgehouden, reisden woensdagochtend naar Den Haag om een uitgebreide klacht in te dienen bij het Internationaal Strafhof namens de slachtoffers van de terroristische inval van Hamas op 7 oktober.

“Twee kinderen, een baby en zijn broertje, die nog onschuldig zijn aan het kwaad van de wereld, worden samen met hun ouders gevangen gehouden door een terroristische organisatie waarvan de leden hebben gedood, verblind en onuitsprekelijke daden hebben gepleegd,” vertelde Ofri Bibas de pers voor haar vertrek.

Ofri is de zus van Yarden Bibas, die werd ontvoerd uit Kibboets Nir-Oz en wordt vastgehouden in Gaza samen met zijn vrouw Shiri en zonen Kfir (1) en Ariel (4).

“Vandaag schrijven we geschiedenis door naar Den Haag te komen voor het Internationaal Strafhof, een beslissende stap in onze strijd als burgers van de staat en de wereld om te zeggen: ‘Nooit meer! Zulke misdaden mogen niet de nalatenschap van de mensheid zijn,” zei Ofir.

Israëli’s vieren de eerste verjaardag van Kfir Bibas, die gevangen werd gehouden door terroristen van Hamas in de Gazastrook, op het Gijzelaarsplein in Tel Aviv, 18 januari 2024.

De beschuldigingen werden gedetailleerd beschreven in een verklaring van het Forum for Hostages and Missing Families en omvatten ontvoering, seksueel geweld en marteling.

“We hebben deze brief ingediend om het onderzoek van de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof, Karim Ahmad Khan, te ondersteunen, in de hoop dat hij de raadkamer zal vragen om arrestatiebevelen uit te vaardigen tegen de daders van Hamas,” vertelde advocaat Yuval Sasson van het Meitar advocatenkantoor, dat het Forum of Hostage Families vertegenwoordigt, aan JNS.

“Het is historisch voor Israëli’s om op deze schaal gerechtigheid te zoeken via het Internationaal Strafhof,” zei Sasson, die de motie indiende samen met Dr. Shelly Aviv Yeini, hoofd van het internationale juridische team van het Forum van Gegijzelde Families, en leden van het in Montreal gevestigde Raoul Wallenberg Centrum voor Mensenrechten.

Berekende wreedheid

In december reisde Khan naar Israël, waar hij de massamoord op ongeveer 1200 mensen door Hamas op 7 oktober omschreef als “een van de ergste internationale misdaden die het geweten van de mensheid heeft geschokt”.

“Ik was getuige van taferelen van berekende wreedheid, zowel in de kibboetzes van Be’eri en Kfar Aza als op het terrein van het Nova muziekfestival in Re’im,” schreef Khan en hij beloofde samen te werken met de families van de slachtoffers “om de verantwoordelijken voor het gerecht te brengen”.

Een onderzoek dat het ICC in 2021 zal starten naar vermeende misdaden begaan door Israël in Judea, Samaria, Gaza en Oost-Jeruzalem zou ook de misdaden begaan door Hamas op 7 oktober kunnen omvatten.

“Ik ga naar Den Haag om te spreken voor degenen die niet meer kunnen, die vermoord werden, zodat ze niet vergeten zullen worden,” vertelde Yael Adar, de moeder van de 38-jarige Tamir Adar, die door Hamas werd ontvoerd en in gevangenschap dood werd verklaard, aan JNS.

“Volgens het internationaal recht kunnen de lichamen van de doden niet worden opgenomen in de onderhandelingen over gijzelingen. Daarom moeten ze onmiddellijk aan ons worden teruggegeven,” voegde ze eraan toe.

Tamir Adar, 38, woonde met zijn vrouw en twee kinderen in Kibboets Nir-Oz. Op 7 oktober werd hij wakker van raketsirenes en ging met zijn gezin de bunker in. Ongeveer een half uur later realiseerde Tamir zich dat terroristen de gemeenschap waren binnengedrongen en hij ging op weg om de aanval af te slaan.

Hij raakte gewond, werd naar Gaza gebracht en 90 dagen later dood verklaard.

Dinsdag arriveerde een Israëlische delegatie in Caïro met een nieuw ontwerp voor een gijzelingsovereenkomst die Jeruzalem bereid is te accepteren.

Onder leiding van Mossad chef David Barnea ontmoetten de Israëli’s Amerikaanse, Egyptische en Qatarese bemiddelaars om de vrijlating van de resterende 134 gijzelaars te bewerkstelligen.

Een dag eerder had de Amerikaanse president Joe Biden, samen met de Jordaanse koning Abdullah II, in het Witte Huis verklaard dat een voorstel dat momenteel wordt besproken zou voorzien in een “onmiddellijke en aanhoudende periode van kalmte” in Gaza gedurende zes weken, die vervolgens zou kunnen leiden tot “iets permanents”.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verwierp vorige week de “krankzinnige eisen” van Hamas als onderdeel van zijn officiële reactie op het door de bemiddelaars voorgestelde onderhandelingskader, waarbij hij benadrukte dat toegeven aan de terroristische organisatie zou leiden tot een nieuw bloedbad en een “grote catastrofe” zou zijn die geen enkele Israëlische burger zou kunnen accepteren.

Het Forum van Families van Gijzelaars en Vermiste Personen drong er bij de Israëlische delegatie op aan om tot een akkoord te komen.

“Kom niet terug voordat iedereen terug is – de levenden en de doden. De ogen van 134 families zijn op jullie gericht. Dit is een once-in-a-lifetime missie,” stond in een commentaar van de groep gericht aan Barnea.

Yael Adar zei dat ze naar Den Haag was gekomen om duidelijk te maken dat Hamas het internationaal recht schendt.

“Iemand moet voor ons vechten. Ik wilde mijn zoon levend terug, maar ik kan het niet meer. Ik wil hem begraven volgens de Joodse traditie,” zegt ze.

“Tamir was jong en vol energie. Hij werkte graag op het land en was een toegewijde vader,” vervolgt ze. “Zijn kinderen hoorden de schoten en zagen de vernietiging in de kibboets. Ze bleven achter zonder vader. We hebben hen verteld dat hun vader dood is, maar er is geen begrafenis, geen herdenkingsdienst,” voegde Yael eraan toe.

Op 7 oktober ontvoerde Hamas ook Tamir’s schoonmoeder Yaffa Adar. Zij werd samen met 109 anderen vrijgelaten als onderdeel van een staakt-het-vuren van een week tussen Israël en Hamas eind november.

“Ik wil dat de wereld weet dat ons verhaal, onze nachtmerrie, nog niet voorbij is. Het eindigt niet omdat iemand dood is. Het is absurd om een prijskaartje te hangen aan dode lichamen,” zegt Yael.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox