IDF valt het Shifa ziekenhuis binnen in een “gerichte operatie”

Troepen die de “precisie” operatie uitvoeren zijn onder andere medische teams en Arabisch sprekende soldaten met gespecialiseerde training.

Door Joshua Marks | | Onderwerpen: Hamas, Gazastrook
Israëlische troepen in actie bij de Al-Quds Universiteit in de Gazastrook, 14 november 2023. Foto: IDF

Israëlische troepen zijn woensdagavond het Al-Shifa ziekenhuis in Gaza Stad binnengedrongen om een precisieoperatie uit te voeren tegen Hamas, aldus het Israëlische leger. “Op basis van inlichtingen en operationele noodzaak voeren IDF-troepen een precieze en gerichte operatie uit tegen Hamas in een specifiek gebied van het Shifa-ziekenhuis,” zei de IDF.

Youssef Abul Reesh, een ambtenaar bij het gezondheidsministerie van de terreurgroep, zei dat hij Israëlische tanks in het complex zag en “tientallen soldaten en commando’s in de spoedeisende hulp en de receptiegebouwen”, meldde AFP.

Israëlische troepen werden aangevallen voordat ze het complex binnengingen en werden geconfronteerd met explosieven en terroristische cellen, zei de IDF. Ten minste vijf gewapende Hamasleden werden door IDF-troepen gedood tijdens de gevechten. Er raakten geen soldaten gewond.

De IDF-troepen omvatten medische teams en Arabisch sprekende soldaten “die een speciale training hebben ondergaan om zich voor te bereiden op deze complexe en gevoelige omgeving, met de bedoeling dat burgers die door Hamas als menselijk schild worden gebruikt, niets overkomt.”

Het leger zei woensdagochtend dat couveuses, babyvoeding en medische voorraden die door IDF-tanks in de Gazastrook waren gebracht, Shifa hadden bereikt en dat medische teams en Arabisch sprekende soldaten ervoor zorgden dat de voorraden de mensen in nood bereikten.

Volgens het leger was er geen “wrijving” met de patiënten en het personeel van het medisch centrum tijdens de operatie van woensdag.

Het leger zei dat het wapens en voorwerpen van Hamas had gevonden in het ziekenhuis.

In de afgelopen weken heeft Israël uitgebreid bewijs geleverd dat Hamas ziekenhuizen, moskeeën, scholen en andere civiele faciliteiten gebruikt voor zijn terreuroorlog tegen Israël en dat de terreurgroep een commandocentrum heeft in het tunnelsysteem onder Shifa.

De Israëlische defensiemacht heeft een veilige evacuatieroute aangekondigd voor burgers uit Shifa en heeft uitgebreide evacuaties mogelijk gemaakt voorafgaand aan de operatie tegen Hamas. Het heeft ook een regelmatige dialoog onderhouden met de ziekenhuisautoriteiten. “In de afgelopen weken heeft de IDF herhaaldelijk publiekelijk gewaarschuwd dat het voortdurende militaire gebruik van het Shifa ziekenhuis door Hamas zijn beschermde status onder het internationaal recht in gevaar brengt, en voldoende tijd gegeven om dit onwettige misbruik van het ziekenhuis te beëindigen,” zei de IDF op woensdag. “Gisteren vertelde het Israëlische leger de betrokken autoriteiten in Gaza opnieuw dat alle militaire activiteiten binnen het ziekenhuis binnen 12 uur moesten stoppen. Helaas hebben ze dat niet gedaan,” vervolgde de verklaring.

Israël gelooft dat sommige van de meer dan 240 gijzelaars die tijdens het bloedbad van Hamas op 7 oktober gevangen werden genomen, onder het Shifa ziekenhuis worden vastgehouden. Een eerste doorzoeking van het ziekenhuis op woensdag bracht geen tekenen van gijzelaars aan het licht, maar de IDF gelooft dat de operatie zou kunnen leiden tot informatie die leidt naar hun verblijfplaats.

Een Israëlische veiligheidsfunctionaris vertelde Army Radio op woensdag dat de Shifa-operatie indien nodig zal worden uitgebreid, erop wijzend dat het leger informatie heeft over waar de terroristische infrastructuur van Hamas zich bevindt.

“We beginnen klein en de operatie zal worden uitgebreid als dat nodig is,” zei de functionaris. “De beslissing was dat we Shifa alleen zullen binnengaan als we precies weten wat daar is en waar het zich bevindt, zoals we deden met het Rantisi ziekenhuis, dat niet werd bestormd totdat we precies wisten wat er in de kelder was.”

VS bevestigen: Hamas gebruikt ziekenhuizen voor terreur

Het Witte Huis zei dinsdag dat een “verscheidenheid” aan Amerikaanse inlichtingenbronnen de Israëlische beweringen had bevestigd dat Hamas het Al-Shifa ziekenhuis en andere medische centra in Gaza gebruikt voor haar terreuracties.

“We hebben informatie dat Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad sommige ziekenhuizen in Gaza, waaronder Al Shifa, en tunnels eronder gebruiken om hun militaire operaties te verbergen en te ondersteunen en om gijzelaars onder te brengen,” vertelde de woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad John Kirby aan verslaggevers aan boord van Air Force One, meldde Reuters. “Dit is een oorlogsmisdaad,” zei Kirby, eraan toevoegend dat Washington geen steun verleent aan luchtaanvallen op terreurbases die zich in of onder ziekenhuizen bevinden.

De IDF heeft eerder bewijs gepresenteerd dat Hamas Shifa en andere ziekenhuizen in Gaza gebruikt voor haar operationele activiteiten, die worden uitgevoerd in een enorm tunnelsysteem onder de complexen.

Biden en Netanyahu praten over oorlog en gijzelaars

De Amerikaanse president Joe Biden en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu hebben begin woensdag opnieuw een telefoongesprek gevoerd over de voortgang in de oorlog tegen Hamas en de pogingen om gijzelaars van de terreurgroep vrij te krijgen.

De twee leiders hebben sinds het begin van de oorlog verschillende keren met elkaar gesproken.

Grondoperaties IDF in de Gazastrook gaan door

Op dinsdag ontdekten Israëlische troepen een trainingskamp van Hamas met daarin schachten voor terreurtunnels, klaslokalen, inlichtingenmateriaal en tientallen verschillende soorten wapens, waaronder raketten en geladen bazooka’s.

Een IDF-drone trof ook een terroristische cel die een gebouw had verlaten met een lanceerinrichting voor antitankraketten. De terroristen plaatsten ook vermoedelijke explosieven in het gebied. De drone hield ze in de gaten en raakte de cel, waarbij twee terroristen werden gedood.

Nog twee gevallen soldaten genoemd

De IDF maakte woensdagochtend de namen bekend van nog twee soldaten die in Gaza waren gedood: Korporaal Omri Yosef David, 27, uit Carmiel, plaatsvervangend compagniescommandant in Bataljon 9217 van de Negev Brigade, en Korporaal Yedidya Asher Lev, 26, uit Tal Menashe, plaatsvervangend compagniescommandant in Bataljon Shaked, Givati Brigade. Volgens de IDF werden beiden gedood tijdens gevechten in de noordelijke Gazastrook.

Sinds het begin van de grondoperatie in de Gazastrook op 27 oktober zijn ten minste 52 soldaten gedood in de Gazastrook en aan de Libanese grens; 368 Israëlische soldaten zijn gedood sinds het begin van de oorlog.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox