IDF bevestigt overstroming van enkele Hamas-tunnels

Volgens de Israel Defence Forces wordt deze methode alleen gebruikt waar dat gepast is.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: tunnel, Hamas, Gazastrook
Ondergrondse infrastructuur gebouwd door de terreurorganisatie Hamas in de Gazastrook, ontdekt door de Israel Defense Forces, 29 januari 2024. Foto: IDF

De Israel Defence Forces (IDF) hebben verschillende tunnels van Hamas in de Gazastrook onder water gezet met zeewater, kondigde het leger dinsdag aan.

De IDF, in samenwerking met het Israëlische ministerie van Defensie, “ontwikkelde tijdens de oorlog nieuwe mogelijkheden om de ondergrondse infrastructuur van de terroristen te neutraliseren, onder andere door het injecteren van grote hoeveelheden water”, aldus de verklaring.

Deze laatste methode zal alleen worden gebruikt “waar nodig”, zei de IDF, om de bezorgdheid van de regering Biden en sommige milieudeskundigen weg te nemen dat het onder water zetten van de tunnels de grondwaterkwaliteit in het gebied zou kunnen aantasten.

Egypte heeft eerder geprobeerd om tunnels die door Palestijnse smokkelaars worden geëxploiteerd onder water te zetten met water uit de Middellandse Zee, wat leidde tot protesten van boeren in de buurt van de grens over schade aan hun gewassen.

“De IDF houdt rekening met de bodem- en watersystemen in het gebied en past de inzetmethode per geval aan”, zei het leger dinsdag.

Begin december meldde de Wall Street Journal, op basis van Amerikaanse functionarissen die bekend zijn met de zaak, dat het Israëlische leger een piloottest had uitgevoerd om het uitgebreide netwerk van tunnels van Hamas te vernietigen met zeewater.

De Israëlische minister van Defensie Yoav Galant inspecteert de grootste Hamas aanvalstunnel ooit ontdekt door de IDF, december 2023.

“Elk middel dat ons een voordeel geeft ten opzichte van de vijand, [dat] hem zijn vermogen ontneemt, is een middel dat we overwegen. Het is een goed idee, maar ik geef geen commentaar op de details,” zei IDF stafchef luitenant-generaal Herzi Halevi destijds.

Op zondag beweerde de Wall Street Journal – die opnieuw Amerikaanse functionarissen citeerde – dat de operatie, die de naam “Zee van Atlantis” had gekregen, niet de resultaten had opgeleverd die de IDF verwachtte.

Onder water zetten is slechts één manier om de ondergrondse terreurcapaciteiten van Hamas te neutraliseren; andere methoden zijn luchtaanvallen, ondergrondse manoeuvres en speciale operaties met technische middelen”, aldus het rapport.

Eerder deze maand meldde the New York Times dat het netwerk van tunnels van Hamas nog uitgebreider is dan eerder werd gedacht en volgens nieuwe schattingen meer dan 5.700 toegangsschachten heeft.

Na intensieve antiterroristische gevechtsoperaties in het zuidelijke Hamasbolwerk Khan Yunis in de afgelopen weken, gelooft Israël nu dat de islamitische groep tussen de 350 en 450 kilometer ondergrondse terreurinfrastructuur heeft aangelegd, tegenover een eerdere schatting van 250 kilometer.

Volgens een zondag gepubliceerd rapport van de Wall Street Journal, waarin Israëlische en Amerikaanse functionarissen worden geciteerd, heeft de IDF 20 tot 40 procent van de tunnelinfrastructuur van Hamas in de Gazastrook beschadigd of onbruikbaar gemaakt.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox