Tot 40% van de tunnels van Hamas beschadigd of vernietigd

Volgens het Israëlische leger zijn de strijdkrachten bezig het tunnelnetwerk “grondig en geleidelijk te ontmantelen”.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Hamas, oorlog in Israël
De tunnels van Hamas zijn veel groter dan verwacht. Foto: Attia Muhammed/Flash90

Volgens een rapport van de Wall Street Journal, waarin Israëlische en Amerikaanse functionarissen worden geciteerd, hebben Israëlische strijdkrachten 20 tot 40 procent van de uitgebreide tunnelinfrastructuur van Hamas in de Gazastrook beschadigd of onbruikbaar gemaakt.

Volgens het rapport heeft Israël verschillende methodes geprobeerd om de tunnels te ontruimen, waaronder het installeren van pompen om ze met zeewater te overspoelen, vernietiging met luchtaanvallen en vloeibare explosieven, doorzoekingen met honden en robots, en invallen.

Het Israëlische leger is bezig met het “grondig en geleidelijk ontmantelen” van het netwerk van tunnels, zei het leger in een verklaring aan de WSJ. Het Witte Huis en het Office of the Director of National Intelligence weigerden commentaar te geven.

Eerder deze maand meldde de New York Times dat het netwerk van terreurtunnels van Hamas nog uitgebreider was dan eerder gedacht, met volgens nieuwe schattingen meer dan 5.700 toegangsschachten.

Na intensieve terrorismebestrijdingsoperaties in het zuidelijke Hamasbolwerk Khan Yunis in de afgelopen weken, gaat Israël er nu van uit dat de islamitische groepering tussen de 350 en 450 kilometer ondergrondse terreurinfrastructuur heeft aangelegd, terwijl eerder werd aangenomen dat het om 250 kilometer ging.

Het hoofd van Hamas in Gaza, Yahya Sinwar, verantwoordelijk voor het bloedbad van 7 oktober 2023, zou zich schuilhouden in een tunnel in Khan Yunis, waar hij zich naar verluidt heeft omringd met een groot aantal gijzelaars om te voorkomen dat de IDF een luchtaanval op zijn locatie zou uitvoeren.

In december kondigde de IDF de ontdekking aan van de grootste aanvalstunnel van Hamas tot nu toe, gelegen in het noorden van de Gazastrook in de buurt van de grensovergang Erez.

Het leger legde een vier kilometer lange tunnel bloot die in sommige delen 50 meter diep was.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox