Het morele bankroet van de wereld

Raisi’s triomfalisme bij de VN is een gevolg van de capitulatie van het Westen.

Door Melanie Phillips / JNS | | Onderwerpen: Iran, Verenigde Naties
De nieuwe president van Iran, Ebrahim Raisi, heeft gezorgd voor een heropleving van de Iraanse agressie in het Midden-Oosten. Foto: EPA-EFE / Abedin Taherkenareh

Twee gebeurtenissen illustreerden vorige week op levendige wijze het morele bankroet van de VN, een wereldwijde organisatie die zich zogenaamd inzet voor vrede en rechtvaardigheid.

De Algemene Vergadering van de VN gaf een podium aan de Iraanse president Ebrahim Raisi, wiens terreurregime al meer dan vier decennia bezig is met een zelfverklaarde oorlog tegen de vrije wereld.

Raisi gebruikte dit platform onmiddellijk om te dreigen met de moord op Amerikaanse functionarissen als vergelding voor de moord in 2020 op Qassem Soleimani, hoofd van de Quds Force van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC).

Maar terwijl de rode loper werd uitgerold voor deze tiran, escorteerden veiligheidsbeambten de Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Gilad Erdan, de zaal uit. Hij moest de zaal verlaten, nadat hij een bord omhoog had gehouden met de tekst “Iraanse vrouwen verdienen nu vrijheid” en een foto van Mahsa Amini. Zij is de 22-jarige vrouw die stierf in hechtenis van de Iraanse “zedelijkheidspolitie”, nadat ze was gearresteerd omdat ze haar hijab niet op de voorgeschreven manier droeg.

Erdan werd enkele minuten buiten de vergaderzaal vastgehouden door veiligheidsagenten voordat hij werd vrijgelaten. Hij protesteerde: “Het zou niet mogelijk moeten zijn dat een verachtelijke moordenaar die oproept tot de vernietiging van Israël hier bij de VN een podium krijgt.”

Niet alleen heeft de VN een genocidaal monster als Raisi de status van wereldstaatsman gegeven, het heeft ook de ambassadeur van het land dat Raisi’s regime van de kaart wil vegen als een crimineel behandeld.

Dit past in de lange traditie van de VN om mensenrechtenschenders te sanctioneren, door de vingers te zien of te promoten, terwijl het democratische Israël betrekt in een campagne van intimidatie en demonisering.

Weinig vertrouwen

Nu het Iraanse regime dissidenten gevangenzet en martelt, homoseksuelen ophangt, vrouwen onderdrukt en duizenden demonstranten doodt, is het moeilijk te geloven dat Iran in november het Sociaal Forum van de VN-Mensenrechtenraad voorzit.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy had helemaal gelijk toen hij de VN-Veiligheidsraad deze week vertelde dat “de mensheid niet langer haar hoop vestigt op de VN”. Hij wees erop dat de VN machteloos staat tegenover agressie vanwege het Russische lidmaatschap van de Raad, dat het land een vetorecht geeft over bindende resoluties.

Raisi gebruikte zijn VN-platform om zich te verkneukelen over het onvermogen van de wereld om Iran op afstand te houden. Hij bespotte Amerika om zijn machteloosheid in de wereld, beweerde dat de hegemonie van het Westen “voorbij” was en verklaarde dat het sanctiebeleid “gefaald” had en dat de Iraanse natie “gewonnen” had.

Amerika

Hoewel de VN dit afschuwelijke spektakel in scène zette, ligt de echte verantwoordelijkheid hiervoor bij de regering Biden, die Teheran met alle mogelijke middelen sust, financiert en macht geeft.

In de waanzinnige haast om een deal te sluiten waardoor Iran na korte tijd kernwapens zou kunnen ontwikkelen, terwijl het profiteert van miljarden aan sanctieverlichting, heeft de regering Biden de ogen gesloten voor de talrijke Iraanse daden van agressie tegen de belangen van de VS.

Vorige maand gaf de regering $6 miljard aan bevroren Iraanse fondsen vrij om vijf Amerikaanse gijzelaars te bevrijden. Met dit geld kan het regime meer wapens leveren aan gewapende groepen in Gaza en de betwiste gebieden van Judea en Samaria om meer Israëli’s te vermoorden. Dit geld zal het hardhandig optreden van het regime tegen demonstranten in Iran versterken. Het zal het regime aanmoedigen om nog meer Amerikanen te gijzelen.

Als reactie op dit beleid van verzoening heeft Iran drones geleverd aan Rusland om te gebruiken tegen Oekraïne, heeft het ongeveer een derde van de meest ervaren inspecteurs van het Internationaal Atoomagentschap tegengehouden om de nucleaire faciliteiten in het land te controleren en heeft het het terrorisme tegen Israël vanuit betwiste gebieden opgevoerd.

Iran heeft ook zijn agressie tegen Amerika opgevoerd.

Vorige maand bedreigde Hassan Nasrallah, de leider van de Iraanse terreurgroep Hezbollah, rechtstreeks de VS, die 900 troepen heeft ingezet ten oosten van de rivier de Eufraat. “Als de Amerikanen willen vechten, zijn ze welkom, en dit is de echte strijd die alles zal veranderen,” zei hij.

Zoals Jonathan Spyer uitlegde in de Wall Street Journal, weerspiegelt dit Irans strategie van een “verenigde” oorlog tussen zijn bondgenoten en pro-Westerse krachten in de regio.

In maart was er een terroristische aanval op Israël vanuit Zuid-Libanon, van waaruit de maand daarop 34 raketten op Israël werden afgevuurd. Ook in maart doodde een droneaanval op een Amerikaanse positie in Hasakah, Syrië, een Amerikaanse burgercontractant en verwondde vijf Amerikaanse soldaten. In augustus werden raketten afgevuurd op een Amerikaanse positie in de buurt van Shaddadi (Syrië).

Groot-Brittannië

De VS staat niet alleen in hun verbazingwekkende weigering om op te staan tegen de Iraanse agressie. Hoewel de Britse minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman Iran beschouwt als de grootste bedreiging voor de veiligheid van het land, heeft minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly herhaald dat de regering weigert de IRGC te verbieden.

Je gaat in je ogen wrijven. In februari meldde de Metropolitan Police dat er vorig jaar 15 terroristische aanslagen van de IRGC tegen Iraanse dissidenten en Britse burgers in het Verenigd Koninkrijk aan het licht waren gekomen.

In 2015 stelden Israëlische inlichtingenagenten hun Britse tegenhangers in staat om een bommenfabriek in het noordwesten van Londen te vernietigen die drie ton ammoniumnitraat bevatte en die was opgezet door Hezbollah onder leiding van de IRGC.

Bovendien heeft de Britse regering nooit iets gedaan aan de door het Iraanse regime gesteunde islamitische centra in het Verenigd Koninkrijk die het islamitisch terrorisme verheerlijken en zelfs Britse moslimstudenten rekruteren voor de Quds Force van de IRGC.

Ook is er nog geen actie ondernomen tegen de Islamic Students’ Associations of Britain and Europe, een groep in het westen van Londen die onderdak heeft geboden aan hooggeplaatste vertegenwoordigers van de IRGC die antisemitisme propageren en Britse moslimstudenten oproepen om zich aan te sluiten bij een apocalyptisch leger dat “een einde zou maken aan het Joodse leven”.

Waarschuwing

Eerder deze maand gaf de Israëlische regering een video vrij waarin IRGC-officieren de inspanningen van de groep beschreven om Israëli’s in het buitenland te vermoorden.

Als reactie daarop dreigde Mossad-chef David Barnea dat Israël een prijs zou vragen aan de Iraniërs “diep in Iran, in het hart van Teheran” als een Israëlische burger of Joodse persoon iets zou overkomen of als Iraanse wapensystemen Israël zouden worden binnengesmokkeld.

“We kunnen eenvoudigweg niet toestaan dat Iran ooit een kernwapen krijgt,” zei hij. “We zullen niet werkeloos toezien.”

Barnea’s zeldzame publieke waarschuwing was in de eerste plaats gericht aan de regering Biden. Met 150.000 Hezbollah-raketten die vanuit Libanon op Israël zijn gericht, wil Israël zeker geen open oorlog met Iran. Maar de onbegrijpelijke bereidheid van Amerika om de fanatici in Teheran te versterken, laat het land misschien geen andere keuze.

De vijanden van de beschaving, zoals Rusland, Noord-Korea en China, en ook Iran, hebben allemaal geconcludeerd dat de VS nu een tandeloze tijger is die probeert weg te glippen van een conflict. Ze kijken toe hoe Amerika zichzelf verscheurt. Ze kijken nauwlettend naar de identiteitscrisis die een groot deel van het Westen in zijn greep heeft, dat niet meer weet wat zijn gedeelde waarden zijn, laat staan dat het er bloed en geld voor wil uitgeven om ervoor te vechten. Raisi’s beschimping dat de Westerse democratie “het einde van haar reis” heeft bereikt, is bitter omdat het Westen deze beschimping lijkt waar te maken.

Vandaag de dag is het duidelijk dat de overwinning van het Westen in de oorlog tegen het nazisme in de jaren ’40 niet (zoals het zichzelf zo onbezonnen wijsmaakte) de culturele corruptie elimineerde die de Holocaust had veroorzaakt. Integendeel, verzoening, wensdenken en antisemitisme zijn vandaag schering en inslag.

Het is duidelijker dat de voortdurende aanval op het Joodse volk door degenen die hen willen uitroeien, gesteund door de zogenaamd beschaafde leiders van de wereld, de werkelijke reden is voor het morele bankroet van de wereld.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox