Woede over behandeling Israëlische VN-ambassadeur

VN-functionarissen proberen het incident, dat in de Amerikaanse media veel stof doet opwaaien, te bagatelliseren.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Verenigde Naties, Iran
De Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Gilad Erdan, wordt vastgehouden en afgevoerd nadat hij geprotesteerd heeft tegen een toespraak van de Iraanse president. Foto: Screenshot Twitter

De onwaardige behandeling van Israël door de Verenigde Naties werd dinsdag duidelijk toen ambassadeur Gilad Erdan ruw werd vastgehouden en uit de Algemene Vergadering werd geleid omdat hij het waagde om te protesteren tegen een toespraak van de Iraanse president Ebrahim Raisi.

Terwijl Raisi het podium betrad om te spreken, ontvouwde Erdan een poster van Mahsa Amini, een 22-jarige Iraanse vrouw die een jaar geleden werd vermoord door de Iraanse “zedelijkheidspolitie” omdat ze haar haar in het openbaar niet goed had bedekt.

Op het bord stond te lezen: “Iraanse vrouwen verdienen NU vrijheid”.

Erdan probeerde vervolgens de zaal van de Algemene Vergadering te verlaten, maar werd tegengehouden door twee veiligheidsbeambten van de VN. Erdan vertelde later aan Fox News dat de ambtenaren hem met “onaanvaardbare” brutaliteit hadden behandeld.

Volgens berichten werd de Israëlische ambassadeur vrijgelaten nadat Israëlische diplomaten en veiligheidsfunctionarissen tussenbeide waren gekomen. Hij wees er later op dat andere ambassadeurs op een soortgelijke manier hadden geprotesteerd tijdens de Algemene Vergadering, bijvoorbeeld in verband met de oorlog in Oekraïne, en niet waren gearresteerd en met geweld waren uitgezet.

“Terwijl de Slager van Teheran spreekt in de VN en gerespecteerd wordt door de internationale gemeenschap, protesteren honderden Iraniërs buiten en roepen de internationale gemeenschap op om wakker te worden en hen te helpen,” zei Erdan. “Het is een schande dat lidstaten blijven luisteren naar een massamoordenaar.”

“Het zou niet mogelijk moeten zijn dat een moordenaar die bloed aan zijn handen heeft, hier bij de VN een platform krijgt,” voegde hij eraan toe. “Ik heb de toespraak verlaten om duidelijk te maken dat de staat Israël achter het Iraanse volk staat. Ik roep de internationale gemeenschap op om de waanzin te stoppen en te voorkomen dat moordenaars en antisemieten hierheen komen en spreken bij de VN.”

Vertegenwoordigers van de Verenigde Naties probeerden het incident te bagatelliseren en beweerden dat Erdan niet was “gearresteerd”.

Stéphane Dujarric, woordvoerder van VN secretaris-generaal António Guterres, vertelde JNS: “Er was inderdaad een incident toen een permanente vertegenwoordiger van Israël door het gangpad liep en een foto ontvouwde tijdens de toespraak van de Iraanse president in de Algemene Vergadering. Op geen enkel moment werd de ambassadeur vastgehouden. Wat ons betreft is het incident afgesloten”.

Tijdens zijn opmerkingen citeerde Raisi veelvuldig uit de Koran, hekelde hij islamofobie, benadrukte hij de heiligheid van het gezin en viel hij verschillende keren Israël aan. Hij verwees ook naar tientallen jaren van Israëlische “bezetting”, beschuldigde Israël van het vermoorden van burgers en riep op tot de oprichting van een staat Palestina.

Hij beweerde ook dat Iran geen oorlogen steunt en dat de Verenigde Staten het Joint Comprehensive Plan of Action, de nucleaire overeenkomst met Iran uit 2015, “met voeten treden”. “Ze hebben flagrante en eenzijdige misdaden begaan,” zei hij.

Iran is op zoek naar “vreedzame kernenergie” en niet naar kernwapens, zei Raisi.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox